4. успон на Селичевицу у част ослободилаца Ниша

ПД Преслап
1
3_selicevica
Датум: недеља, 09 октобар 08:00 - 17:00

Један од праваца којим су ослободиоци улазили у окупирани град Ниш, 1878.године, 1918.године и 1944.године, био је и преко планине Селичевице, јужно од Ниша. Планинарско друштво "Преслап" организује 4.успон на Селичевицу, посвећен ослободиоцима Ниша. Недеља, 9.октобар 2022.године

                                                                    ПЛАНИНА СЕЛИЧЕВИЦА

                                                 врх Ибровица (или Тумба), висок 903 м

                                                 Четврти успон посвећен ослободиоцима града Ниша

                                                                Недеља, 9.октобар 2022.године

Акција се одржава уз финансисјску подршку Града Ниша и логистичку подршку Градске општине Палилула и Основне школе "Бранко Радичевић" Габровац.

1 zastava

Планинарско друштво „Преслап“ организује у недељу, 9.октобра 2022.године, четврти успон на планину Селичевицу (врх Ибровица 903 м) преко Делијског виса, у част ослободилаца града Ниша. Замисао је да ова акција, коју смо већ успешно званично први пут организовали 14.октобра 2018.године, други пут 13.октобра 2019.године, трећи пут 31.октора 2021.године, а пробну акцију извели 15.октобра 2017.године, буде посвећена ослободиоцима града Ниша и у знаку обележавања дана ослобођења Ниша у првом светском рату, затим дана ослобођења Ниша у другом светском рату, и са обавезним освртом на ослобођење Ниша од турског ропства, зато што су сви наши ослободиоци, приликом завршних дејстава, као један од праваца уласка у окупирани Ниш користили и планину Селичевицу и Делијски вис.

Оно што ће свакако обележити овај успон, јесте и организација својеврсних часова историје у природи. Током успона, одржаће се пригодне беседе и краћа предавања о ослобађању Ниша 1878.године, 1918.године и 1944.године.

Акција је замишљена тако да се до највишег дела Селичевице, планине јужно од Ниша, дође преко узвишења Делијски вис, који се сматра обронком Селичевице.

Наша стаза почиње код стадиона Женског фудбалског клуба „Машинац“ у насељу Делијски вис. Затим се пењемо на врх Камара (422 м) највишу тачку брда Делијски вис. Са Делијског виса се изванредно види град Ниш и заиста ћемо уживати у том погледу. Од Делијског виса, широком и углавном равном стазом упућујемо се ка селу Вукманову. Успон на Ибровицу (903 м), највиши врх Селичевице, од села Вукманова води по обележеној стази, која је широка и у серпентинама се постепено пење. На врху Ибровица постављена је велика антена која се лако уочава из свих делова града Ниша. Са Ибровице се осим Ниша, лепо види и масив Суве планине, потом Јастребац, Пасјача, Видојевица, Радан, чак и Копаоник. Са Ибровице ћемо се спустити у село Бербатово, где се акција завршава.

У дворишту Основне школе "Бранко Радичевић" - издвојено одељење у Бербатову, биће послужен бесплатан ручак свим учесницима акције, те је потребно да учесници понесу прибор за јело и посуде за јело.

За повратак са акције погодан је приградски аутобус, који на кружној линији Ниш - Вукманово - Бербатово, из села Бербатово полази у 16 сати, а на улазу у Ниш стаје близу стадиона на Делијском вису. Цена карте је 80 динара.

Укупно на пешачењу прелазимо 16 км, са висинском разликом од нешто преко 650 м у успону и око 450 м при силаску. Од стадиона „Машинца“ до Вукманова треба прећи 6 км, затим још 6 км до врха Ибровица, и на крају од Ибровице до Бербатова задња 4 км.

Акција спада у лакше и погодна је за све планинаре и рекреативце.

Програм акције, недеља, 9.октобар 2022.године:

  • до 07:50 – окупљање учесника код стадиона ЖФК „Машинац“ на Делијском вису. До стадиона је могуће доћи сопственим превозом и паркирати возила код стадиона, а могуће је доћи и градским превозом (аутобуска линија 1: Миново насеље - Нишка Бања или аутобуска линија 3: Насеље Ратко Јовић - Брзи Брод - насеље Ратко Јовић или аутобуска линија 8: Ново гробље - Габровачка река или аутобуска линија 13: Трг краља Александра - Делијски вис) и приградским линијама јавног превоза;
  • 08:00 – отварање акције и полазак на успон;
  • 09:00 – излазак на плато Делијског виса, кратак одмор и уживање у панорамском погледу на град Ниш;
  • 10:30 – долазак у село Вукманово, одмор од 30 минута;
  • 13:30 – излазак на врх Ибровица (903 м), историјска беседа о ослободиоцима Ниша, одмор од 45 минута;
  • 14:15 – почетак силаска са врха;
  • 15:30 – силазак у село Бербатово, бесплатан ручак у дворишту Основне школе "Бранко Радичевић" (потребно је понети прибор за јело и посуде за јело).
  • 16:00 - полазак приградским аутобусом за Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, мајица, дукс, тања јакна, резервна мајица, штапови за ходање, наочаре за сунце, качкет, камашне.

ХРАНА И ВОДА: До врха Ибровица, храна је из ранца. У селу Бербатово, у дворишту Основне пколе "Бранко Радичевић", биће послужен бесплатан ручак - понети прибор за јело и посуде за јело. Воде има у селу Вукманово.

ВОДИЧИ НА СТАЗИ: Мирослав Докман, Драган Стевановић, Слободан Васковић и Владимир Митровић.

Пријављивање за акцију није потребно, једино треба доћи на место окупљања код стадиона "Машинца" на Делијском вису до 07:50 часова.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: На званичним страницама Планинарског друштва "Преслап", и путем електронске поште, на адресу Друштва: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., или код Мирослава Докмана, телефон: 062205977.

 

Powered by iCagenda