Успон на планину Јухор

ПД Преслап
2
1_juhor
Датум: недеља, 30 октобар 06:00 - 20:00

Планина Јухор, у средишњој Србији, у Шумадији, и њена два највиша врха - Велики Ветрен (775 м) и Мали Ветрен (735 м), одредиште су акције Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 30.октобар 2022.године, а тајне Јухора открива нам високогорац Угљеша Ђорић, на стазама свог детињства.

                                                                   Планина Јухор

                                    Врхови: Мали Ветрен (735 м) и Велики Ветрен (775 м)

                                                   Недеља, 30.октобар 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“, организује  акцију на планини Јухор, на кружној стази која почиње и завршава се у селу Својново, код манастира Свети Никола, а укупно је дуга 15 километара. Пењемо се на врхове Мали Ветрен (735 м) и Велики Ветрен (775 м). Високогорац Угљеша Ђорић, своје прве планинарске кораке, направио је на планини Јухор, која се налази веома близу његове родне Јагодине, и овој планини се радо враћа.

Више пута је високогорац Угљеша Ђорић водио планинарске акције и "teambuilding" акције на Јухору, за потребе разних удружења и компанија, а сада је на ред дошло и Планинарско друштво "Преслап", чији је високогорац Угљеша Ђорић и члан.

Планина Јухор налази се у средишњој Србији, у Шумадији, простире се правецем север - југ десетак километара. Са севера, река Белица разграничава Јухор од планине Црни врх. На истоку, падине Јухора сежу до леве обале Велике Мораве. На западу, Јухор се спушта ка области Левач, крајњег јужног дела много веће области Шумадија. На југу, Јухор се спушта до области Темнић, који је крајњи југоисточи део Шумадије. Јухор је питома планина, типична за Шумадију, углавном је под густом шумом, а има и пропланака и видиковаца. Са неких од њих, као на длану се виде река Велика Морава и цела област Поморавље, а погледи сежу на запад до Гледићких планина, на југ до Великог Јастрепца, а на исток чак и до Ртња.

Бројне су планинарске стазе на планини Јухор, и ниједна није захтевна, те тако ни траса предстојеће акције Планинарског друштва "Преслап", кружна траса по избору високогорца Угљеше Ђорића.

За око два сата лаганог хода, од манастира у Својнову излази се на врх Мали Ветрен, а онда још за два сата и до Великог Ветрена. У лаганом ритму, за повратак до Својнова биће потребно око четири сата, те ће укупно време проведено на питомим стазама Јухора бити око осам сати.

Посебну занимљивост чини и то да су на Великом Ветрену откривени остаци древног утврђења Келта.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 30.октобар 2022.године):

06:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу
08:00 – долазак до манастира Свети Никола у Својнову, обилазак манастира и припрема за успон
08:30 – полазак на успон
10:30 – излазак на врх Мали Ветрен
12:30 – излазак на врх Велики Ветрен
16:30 – повратак до манасстира Свети Никола у Својнову, припрема за полазак за Ниш

17:00 - полазак за Ниш

20:00– повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. Вода се може захватити у Својнову Препоручуена количина воде минимално 2 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, штапови за ходање, ранац, резервна мајица, јакна, капа, рукавице, качкет, тамне наочаре,  резевне чарапе, резевна обућа (патике – могу се оставити у аутобусу).

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1800 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Високгорац Угљеша Ђорић, телефон: 066227890, и Драган Стевановић, телефон: 063402996.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код Драгана Стевановића.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda