Витоша (Черни врх 2290 м) - Бугарска

ПД Преслап
0
3_vitosa
Датум: субота, 03 децембар 03:00 - 22:00

Планинарско друштво „Преслап“ организује једнодневну акцију у Бугарској, на којој ћемо се попети на Черни врх (2290 м), највиши врх планине Витоше, изнад Софије, а у зависности од временских услова (снега) можда и на још који врх Витоше. Субота, 3.децембар 2022.године.

                                                       ПЛАНИНА ВИТОША, У БУГАРСКОЈ

                                                             Черни врх (2290 м)

Уколико временски услови дозволе још и: Малк Резен (2182 м) и Гољам Резен (2277 м)

Субота, 3.децембар 2022.године

Витоша се издиже у непосредној близини Софије, јужно од града, и представља омиљено излетиште Софијанаца, како планинара, тако и планинских бициклиста, а зими и скијаша и возача сноуборда. Сваког викенда на хиљаде љубитеља природе дође на Витошу и препусти се уживању у чистом ваздуху и изванредном погледу на Софију, Стару планину, Рилу, и лагано се попне до неког врха Витоше вишег од 2000 метара.

Најпопуларније место за полазак на успон на Витошу, када нема снега је планинарски дом Алеко (хижа Алеко), који се налази на 1840 м надморске висине, и до кога воде чак и аутобуске линије градског саобраћаја и жичара из софијског кварта Симеоново.

Од хиже Алеко, иначе, почиње и велики европски пешачки пут Е-4, који преко планина Верила, Рила, Пирин, Славјанка, Олимп...води све до југа полуострва Пелопонез у Грчкој. 

Када падне снег, на Черни врх се иде зимском стазом, која почиње код хотела "Морени", 500 м пре хиже Алеко.

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап" траса кретања и врхови као одредишта успона биће одређени у зависности од временских услова, односно да ли и колико има снега на Витоши. Уколико нас дочекају зимски услови, успон ће бити изведен на Черни врх, зимском стазом од хотела "Морени", преко Витошког платоа. Уколико пак нема снега, успон изводимо летњом стазом, и пре Черног врха пењемо се и на врхове Малк Резен и Гољам Резен. 

Зимска стаза на Витоши проходна је и када има снега, зато што за потребе скијаша добар део ове стаза утаба ратрак. Такође и много планинара пролази зимском стазом сваког викенда.

1 vitosa

Којом год стазом да кренемо на Черни врх, требаће нам два и по сата да на највиши врх Витоше изађемо. Дужина обе стазе је приближно иста, око 13 километара у оба правца. Висинска разлика која се савладава је око 450 метара. Успон на Черни врх није превише захтеван, а додатна погодност је што се на врху налази метео станица и заслон - објекат за планинаре, где се можемо одморити, освежити, наручити храну, добро огрејати...

2 vitosa  

  САТНИЦА АКЦИЈЕ (Субота, 03.децембар 2022.године):


03:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу

04:30 – долазак на гранични прелаз Градина – Калотина, улазак у Бугарску, од овог тренутка па до повратка у Србију сва сатница акције је по бугарском времену (1 сат унапред у односу на средњеевропско)

08:00 – долазак до хиже Алеко (1840 м), припрема за успон

до 13:30- успон на Черни врх (2290 м), или још и на Малк Резен (2182 м) и Гољам Резен (2277 м), силазак у хижу Алеко.

15:00 - долазак у центар Софије, краћи предах и слободне активности.

19:00- полазак за Ниш.

22:00 по средњеевропском времену - долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. Оброк се може наручити и у заслону на Черном врху, евентуално и у хижи Алеко, у зависности да ли се са Черног врха спуштамо у хижу Алеко.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, ранац, јакна, капа, рукавице, резервна одећа, тамне наочаре или скијашке наочаре, резевна обућа (патике – могу се оставити у аутобусу).

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 2500 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977, Владимир Митровић, телефон: 0642634692, и Дејан Радојловић, телефон: 063498018.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda