Басарски камен (1376 м) и Козји камен (1181 м), планина Видлич

ПД Преслап
0
11_basarski_kamen
Датум: субота, 19 новембар 06:00 - 18:00

Два феноменална видиковца на планини Видлич, у залеђу Пирота, су врхови Басарски камен (1376 м) и Козји камен (1181 м). Планинарско друштво "Преслап" организује акцију до ових врхова у суботу, 19.новембра 2022.године. Акција је лагана, и зато позивамо и рекреативце и планинаре да учествују.

Успон на врхове Басарски камен (1376 м) и Козји камен (1181 м), на планини Видлич

Субота, 19.новембар 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“ организујеу суботу, 19,новембра 2022.године, акцију на планини Видлич, у залеђу Пирота – успон на Басарски камен (1376 м) и успон на Козји камен (1181 м).

Планина Видлич простире се у Бугарској и Србији, од долине Нишаве и града Годеча, све до Завојског језера и реке Височице. Највиши врх Видлича је Гувниште (1413 м), на који се планинари лако могу попети са царибродске стране, из села Гуленовци, а знатно теже са пиротске стране - из обласи Висок, из атара села Височка Ржана. Са височке стране, Видлич у највишим деловима има сипар и камењар.

За успон најпопуларнији врх на Видличу, годинама је словио Басарски камен. Међутим, задњих година, у први план пробија се и врх Козји камен. Оба врха су прилично једноставна за успон, лако доступна, а сваког намерника овде ће дочекати јединствени и незаборавни видици. 

На Басасрски камен, планинаре стаза води од хотела, на путу од Пирота према Височкој Ржани. До Басарског камена и назад потребно је прећи нешто више од 6 км, стаза је проходна и одлично обележена.

Са Басарског камена одлично се види највиши део Старе планине, као и планине јужно и југоисточно од Пирота - Влашка планина, Гребен планина, планина Белава, те Пиротско поље и Понишавље.

На Козји камен, успон води са пута ка Рсовцима и Височкој Ржани, пар километара даље од дома (хотела). До Козјег камена и назад раздаљина је око 7 километара, а стазу може прећи сваки рекреативац. Оно што се доживи на Козјем камену, јесте фантастичан поглед на Завојско језеро, на Бабин зуб и Миџор, на село Паклештица, на кривудави ток реке Височице, на кањон Владикине плоче...Стаза до Козјег камена и назад одлично је обележена.

5 kozji kamen

На овој акцији препешачићемо око 13 километара, рачунајући обе етапе - и успон на Басарски камен (и силазак са њега), и успон на Козји камен (и силазак са њега).

САТНИЦА АКЦИЈЕ:

06:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу
08:00 – полазак на успон на Басарски камен, од хотела изнад Пирота
10:00 - излазак на врх Басарски камен (1376 м), задржавање и уживање на врху у складу са временским условима

12:00- силазак до хотела и полазак аутобусом до скретања ка врху Козји камен

12:15- полазак на успон на Козји камен

14:00 - излазак на врх Козји камен (1181 м), задржавање и уживање на врху у складу са временским условима

16:00 - повратак са Козјег камена до аутобуса и полазак за Ниш
18:00- повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. Вода се може захватити у хотелу изнад Пирота. Препоручуена количина воде минимално 2 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, штапови за ходање, ранац, резервна мајица, јакна, капа, рукавице,  тамне наочаре, резевне чарапе.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1400 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Драган Стевановић, телефон: 063402996 и Владимир Митровић, телефон: 0642634692.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda