Асеново кале (1033 м), Сип (1240 м) и кањон Цедилка на планини Руј

ПД Преслап
3
Asenovo_kale_1
Датум: недеља, 05 март 05:30 - 18:30

Кањон реке Јерме (можда и најлепши кутак Србије), кањон Звоначке реке назван "Цедилка" (најужи кањон у Србији), врх Асенов о кале (1033 м), доминантног облика...и тајанствени врх Сип (1240 м) - све ово ћемо обићи на акцији Планинарског друштва "Преслап" у недељу,5.марта 2023.године

                                                                                    Планина Руј

                           Врхови Асеново кале (1033 м) и Сип (1240 м) и кањон Звоначке реке

                                   (а на путу ка одредишту и пролазак кроз кањон реке Јерме)

                                                                          Недеља5.март 2023.године

Планинарско друштво „Преслап“, организује у недељу, 5.марта 2023.године, изузетно садржајну акцију на планини Руј.

Кањон реке Јерме (можда и најлепши кутак Србије), кањон Звоначке реке назван "Цедилка" (најужи кањон у Србији), врх Асеново кале (1033 м), доминантног облика...и тајанствени врх Сип (1240 м) - све ово ћемо обићи на нашој предстојећој акцији.

Руј је планина која пружа невероватне могућности за планинарење.

Asenovo kale jasenov del

Врх Асеново кале (1033 м), оштра стена - велики зубац наспрам Звоначке Бање, стрмо се уздиже изнад десне обале Звоначке реке (или Блаташнице како се ова река још назива). Асеново кале се уочава са великих удаљености, не само са највиших делова Руја, већ и са Влашке планине, Гребен планине, са Столске планине. Штавише, Звоначка река раздваја Руј и Столску планину. Звоначка река (или Блаташница) у непосредној близини Бање, на самом почетку одлично уређене и обележене планинарске стазе, између дивовских стена, образовала је кањон, који је најужи у Србији. Овај кањон од давнина мештани ових крајева називају "Цедилка". На неким местима, стене су раздвојене само метар и по једна од друге, и утисак када се наилази на ово место је да су заправо спојене. Овај кањон налази се на траси некадашње пруге уског колосека Пирот - Суково - Звонце - Ракита, изграђеној за потребе рудника каменог угља "Јерма" у Ракити. Рудника нема, на жалост, већ више од пола века, гашењем рудника уклоњене су шине и прагови, а изграђен узак аутомобилски пут Суково - Звонце, који води кроз кањон реке Јерме, по многима најлепше место у Србији. Планинари ка Асеновом калету пролазе преко некадашњег железничког каменог моста на Звоначкој реци и кроз два некадашња железничка тунела, што још више повећава атрактивност кањона Звоначке реке и уопште планине Руј.

Kanjon Zvonacke reke tuneli

После проласка кроз тунеле, пролазимо крај мањег језера - рибњака и пилане која је радила пре више од сто година. Затим улазимо у атар села Јасенов Дел, једног од најразуђенијих села у Србији, и лагано се пењемо ка подножју Асеновог калета. На овај врх излазимо са његове источне стране, која је упркос застрашујућем изгледу врха сасвим приступачна и безбедна за успон. Асеново кале назван је по бугарском цару Ивану Асену Другом, за време чије владавине је на овом врху било и важно утврђење. Данас је овај врх познат као место где се гнезде орлови, које стручњаци за птице прате и изучавају.

Многи планинари, после обиласка кањона Јерме, проласка кроз кањон Звоначке реке и успона на оштро Асеново кале, пуни изванредних утисака, лагано се враћају у Звоначку Бању. Међутим, планина Руј не би била то што јесте - једна од најлепших и најпопуларнијих на Балкану, да није и додатних садржаја. Овога пута, по силаску са стене Асеновог калета, сасвим лагано, шумском стазом, одлазимо пар километара на исток, до напуштене карауле и врха Сип (1240 м), за који годинама уназад говоримо да је "тајанствен", ваљда зато што се ретко одлази до њега. 

Sip

Врх Сип налази се на граници са Бугарском, са српске стране чак делује и заравњено, док се одмах испод граничног камена спушта један стрми одсек, па са бугарске стране овај врх делује знатно израженије.

Целокупан описани садржај акције могуће је, без превеликих напора, извести чак и по снегу .

Укупно прелазимо 16 км, са висинском разликом од нешто преко 500 м у успону и исто толико при силаску.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 5.март 2023.године)

05:30 – полазак са паркинга тржног центра “Рода“ на Византијском булевару

07:15 - краћи прелазак кроз тунеле у кањону реке Јерме, фотографисање кањона

07:45 – манастир Св.Јована Богослова у Поганову (из 14.века), одмор од 15-так минута

08:20 - долазак у Звоначку Бању (700 м), припрема за успон

08:30 – полазак на успон

08:35 - пролазак кроз кањон Звоначке реке (кањон "Цедилка")

10:30– излазак на врх Асеново кале (1033 м), задржавање на врху до 30 минута

11:00 – силазак са врха и наставак кретања ка истоку, у правцу врха Сип

12:50 - долазак до напуштене карауле Сип

13:00 - излазак на врх Сип (1240 м), задржавање на врху до 15 минута

13:15 - полазак истом стазом ка Звоначкој Бањи, са изузетком поновног успона на Асеново кале

16:00– долазак у Звоначку Бању, краћи одмор, припрема за одлазак за Ниш (пресвлачење, ужина...)

16:15 - полазак за Ниш

18:30 - долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у манастиру у Поганову.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле,  камашне, резервна мајица, ролка, јакна, капа, рукавице, наочаре за сунце, штапови за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1500 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977, и Владимир Митровић, телефон: 0642634692.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda