Планина Облик (1310 м) и планина Грот (1327 м)

ПД Преслап
3
1_Grot_iz_podnozja
Датум: недеља, 09 април 06:00 - 20:30

Пењемо се на две ретко посећене планине, две палеовулканске купе на југу Србије, у околини Врања, на планину Облик (1310 м) и на планину Грот (1327 м). Недеља, 9.април 2023.године, на акцији Планинарског друштва "Преслап".

                                                                       Планина Облик и планина Грот

                                                              Врхови: Облик (1310 м) и Грот (1327 м)

                                                                      Траса је дужине 20 километара.

                                                                      (Недеља, 9.април 2023.године)

Планина Облик и планина Грот налазе се северно од Врања, у средишту области коју оивичавају река Јужна Морава на истоку, река Ветерница на западу, висораван Пољаница на југу и западу, у правој линији са планином Кукавицом, која је северније, као и варош Владичин Хан.

Облик и Грот су вулканске планине, купе давно угашених вулкана. Обе планине подсећају на чувену планину Фуџи у Јапану, због куполиког облика и због тога што не поседују пространство, немају масиве, већ имају само једну димензију - висину.

Купе Облика и Грота налазе се врло близу једна другој, на само пар километара удаљености. Из правца Врања, са југа према северу, Врању је ближи Грот, а Облик је нешто северније од Грота.

Траса предстојеће акције, почиње код археолошког налазишта "Марково кале", северно од Врања, на месту где се спајају потоци Мала река и Девотински поток, и тако чине Врањску реку. Први део трасе води долином Мале реке, узводно овим потоком, стазом која се налази у густој столетној шуми, у пријатном амбијенту зеленила које изузетно погодује током лета. Затим се излази на широки пут који долази са запада, од превоја и раскрснице Гоч, у области Пољаница. Убрзо се указује оближња купа Грота, али ћемо Грот у првом делу акције заобићи и кренути даље ка Облику. Све време крећемо се добро обележеном стазом, у шуми. Пре завршног успона на Облик, обавезно ћемо отићи до извора Три буке, који се налази стотинак метара крај главне планинарске и шумске стазе. Завршни успон на Облик је нешто оштрији, али је добра околност што постоје и равнији делови, идеални за краћи одмор, пре него што се изађе на сам врх. Облик је изузетан видиковац, са кога се види пола јужне Србије.

4 oblik iz podnozja

У повртаку, крећемо се истом стазом, а уколико је потребно, поново одлазимо и до извора Три буке.

Завршни успон на Грот је тежи од завршнице успона на Облик. Они учесници који не желе да се пењу на Грот, сачекаће остатак групе у подножју купе Грота. Завршни успон на Грот је непрестан, нема равних делова. Сам врх Грот је у густој шуми, те са њега нема погледа.

Коначно, по силаску са Грота, упутићемо се широким путем до долине Мале реке, којом ћемо се вратити на место одакле је ујутру и отпочео успон - испод "Марковог калеа".

Овако описана траса дуга је 20 километара. Учесници који се одлуче да се не пењу на Грот, прелазе 18 километара.

                                                       САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 9.април 2023.године):

06:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;

08:30 - долазак до археолошког налазишта "Марково кале", изнад Врања, фотографисање зидина и припрема за успон;

09:00 - полазак на успон из долине Мале реке, испод "Марковог калеа;

12:30 - излазак на врх Облик (1310 м), дужи одмор на врху;

(учесници који не желе да се пењу на Грот, сачекаће остатак групе у подножју купе Грота);

15:00 - излазак на врх Грот (1327 м), дужи одмор на врху;

18:00 - повратак испод археолошког налазишта "Марково кале", припрема за полазак за Ниш;

18:15 - полазак за Ниш;

20:30 - долазак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, тања јакна, капа, рукавице, резервна мајица, резервне чарапе, качкет, наочаре за сунце, средство за заштиту од сунчевих зрака.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши). На траси се налази и издашан извор воде "Три буке", где обавезно свраћамо приликом успона на Облик, а могуће и у повратку ка Гроту. Потребна количина воде је 3 литра.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1800 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман (телефон: 062205977), и Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda