Зимски успон на Мусалу (2925 м) и Витошу (2290 м)

ПД Преслап
0
Musala_1
Датум: среда, 15 фебруар 06:00 - петак, 17 фебруар 02:00

Зимски успон на врх Мусала, на планини Рили - највиши врх Балкканског полуострва, спортски је изазов, а као увод у овај успон, првог дана акције у Бугарској, попећемо се и на Черни врх, највиши врх планине Витоше. Планинарско друштво "Пресллап",среда и четвртак, 15/16.фебруар 2023.године

                                                            ПЛАНИНА РИЛА, БУГАРСКА

                                                     Врх Мусала (2925 м) - зимски успон

                                                         ПЛАНИНА ВИТОША, БУГАРСКА

                                                        Черни врх (2290 м) - зимски успон

                                              15 и 16.фебруар 2023.године (среда и четвртак)

Планинарско друштво "Преслап" организује дводневну високогорску акцију у Бугарској - зимски успон на врх Мусала (2925 м) на планини Рили у Бугарској, највиши врх Балканског полуострва, и зимски успон на Черни врх (2290 м), највиши врх планине Витоша, изнад Софије.

Ова акција одлична је за припреме високогораца и учесника експедиција на највише врхове Европе и света, за експедиције које ће се одржавати током 2023.године.

Планинарско друштво "Преслап" већ је успешно организовало зимски успон на Мусалу, фебруара 2018.године, а наше Друштво редовно организује летње успоне на Мусалу и Витошу. 

Како ће изгледати зимски успон на Мусалу - највише ће зависити од временских услова: може се десити да имамо пријатено време и да и без превеликих напора изађемо на кров Балканског полуострва, али нас на Рили може дочекати сурово, готово поларно време, са изузетно дубоким снегом, ледом и олујним ветром. Фебруара 2018.године, временски услови били су идеални, бајковити, и тада се педесетак планинарки и планинара из Србије, Бугарске и Северне Македоније, попело на врх Мусала.

Акција ће се спровести у два дана, у време када се у Србији празнује Дан државности.

У среду, 15.фебруара 2023.године, одлазимо до хиже Алеко, на висини од 1840 метара, где се смештамо и потом крећемо ка Черном врху, зимском стазом. Успон ће почети мало иза поднева, а завршиће се још добрано за дневног светла.

Vitosa 1

Прелазак ове стазе није превише захтеван, чак и по лошем времену. Сваког викенда прилично планинара, а зими и скијаша и сноубордера, из оближње Софије долази на Витошу. У нижим деловима, зимском стазом пролази и ратрак, те је добро утабана. Укупна дужина трасе, у оба правца, је 13 километара.

Vitosa 2

На Черном врху постоји објекат - метеоролошка станица и заслон "Кукавичје гнездо", те се планинари могу одморити и окрепити. Уколико је време лепо, са стазе ка Черном врху пружа се изванредан панорамски поглед на Софију, а са Черног врха види се и огромна планина Рила, са врхом Мусала. Са успутним задржавањима, око пет сати нам је потребно да пређемо ову трасу. По повратку у хижу Алеко, припремићемо ствари за сутрашњи полазак ка Боровецу и успон на Мусалу, и одморити. Собе у хижи Алеко су са постељином, има купатила, топле воде, има и бесплатног интернета. Није потребно носити вреће за спавање.

У четвртак, 16.фебруара 2023.године, одлазимо до Боровеца и укрцавамо се на гондолу (жичару), која од Боровеца води до врха Јастребец (2369 м). У зависности од висине снега, од Јастребеца или настављамо право ка хижи Мусала (2389 м) или се спуштамо ка долини реке Мусаленска Бистрица, те стазом која иде поред обала реке, узводно, долазимо до хиже Мусала.

После краћег одмора у хижи Мусала, настављамо кретање зимском стазом крај Мусаленских језера и излазимо на место где се спајају зимска и летња стаза код врха Палеца (2603 м). Од овог места одлазимо до заслона (заклона) Ледено езеро на 2721 м, где одмарамо пре завршно успона.

Musala 2

Најзахтевнији и потенцијално најопаснији део је од Леденог езера до врха Мусала, где се пењемо зимским смером држећи се за сајле. Овде треба рачунати на лед, налете ветра, дубог снег који је прекрио рупе између стена подно врха Мусала, и крајње опрезно се кретати.

Предвиђено време успона од Јастребеца до Мусале је око четири и по сати.

У повратку, обзиром да је зими радно време жичара знатно краће и да је последњи полазак са горње станице у 16:30 часова, постоји могућност и да ћемо се пешице вратити до Боровеца, за шта ће нам од врха требати најмање пет сати.

                                                                  ПРОГРАМ И САТНИЦА АКЦИЈЕ

Среда, 15.фебруар 2023.године

06:00 по средњеевропском времену - полазак са паркинга код тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару. 

У наставку, сатницу исказујемо по бугарском времену (1 сат унапред у односу на временску зону у Србији)

09:45 - 10:15 - предах у тржном центру на улазу у Софију, замена новца.

11:45 - долазак до хиже Алеко (1840 м), размештај, припрема за успон на Черни врх

12:15 - полазак на успон

15:00 - излазак на Черни врх (2290 м)

17:30 - повратак у хижу Алеко, припрема ствари за сутрашњи одлазак до Боровеца, припрема опреме за сутрашњи успон, састанак водичког тима и учесника акције, ноћење.

Четвртак, 16.фебруар 2023.године

Устајање и доручак (храна из ранца) - према индивидуалним потребама и склоностима

06:15 - полазак за Боровец

08:15 - долазак у Боровец, куповина карата за жичару (сваки учесник карту купује посебно, а карта стаје 30 лева, не може се плаћати у еврима, а иначе је то противвредност 15 евра)

08:30 - укрцавање у жичару

08:50 - силазак из жичаре на врху Јастребец (2369  м)

09:00 - полазак на успон

10:30 - хижа Мусала (2389 м), одмор од 15 минута

10:45 - полазак из хиже Мусала на зимску стазу поред Мусаленских језера

12:30 - заслон Ледено езеро (2721 м), одмор од 15 минута, намештање дереза

12:45 - полазак на завршни успон ка врху Мусала

13:30 - излазак на врх Мусала (2925 м), задржвање на врху и метеоролошкој станици до 30 минута

14:00 - силазак са врха Мусала

*19:00 - Боровец, слободне активности, вечера у неком од ресторана

*21:00 - полазак за Ниш

-По средњеевропском времену у 02:00 - долазак у Ниш.

* у случају повољних временских услова и услова на стази, могуће је стићи и на горњу станицу жичаре пре последњег поласка, у ком случају се време доласка до Боровеца знатно скраћује, као и време повратка у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Квалитетне планинарске ципеле, по могућству зимске ципеле. Слојевита гардероба, активни веш, полари, јакна са мембранама и капуљачом. Капа, 2 пара рукавица (једне тање са 5 прстију и 1 дебље само са палцем), маска за лице, наочаре за сунце, скијашке наочаре, камашне, штапови за ходање. ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА СЕ ПОНЕСУ ДЕРЕЗЕ, које могу затребати на завршном успону и силаску од Мусале до Леденог езера. ОБАВЕЗНО ПОНЕТИ ЧЕОНЕ БАТЕРИЈСКЕ ЛАМПЕ, због повратка у Боровец делимично ноћу (сунце залази у ово доба године у 18 часова). Резервна одећа и обућа за пут и боравак у дому. Понети папуче за боравак у хижи Алеко.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, с тим што се може обедовати и у Боровецу по завршетку акције. Вода се може захватити у хижи Алеко и у хижи Мусала. Најмање 2 литра воде је потребно.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 55 евра (превоз, путарине, ноћење у хижи Алеко, паркинг у Боровецу, исхрана возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, контакт телефон: 062205977, и Слободан Васковић, контакт телефон: 0631118508.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције. 

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Званичне странице Планинарског друштва "Преслап" (сајт и фејсбук), затим телефоном код вођа или електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda