Планина Гоч - врхови Крст (1133 м), Велики Љуктен (1216 м) и Мали Љуктен (1215 м)

ПД Преслап
3
40_veliki_ljukten
Датум: недеља, 21 мај 06:00 - 21:30

На питомој планини Гоч, пењемо се на три врха: Крст (1133 м), Велики Љуктен (1216 м) и Мали Љуктен (1215 м), обилазимо цркву брвнару у селу Гоч, обилазимо језеро Селиште, на траси дугој 22 км, али уз мале висинске разлике. Акција Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 21.мај 2023.године.

                                                                  ПЛАНИНА ГОЧ

Врхови: Крст (1133 м), Велики Љуктен (1216 м) и Мали Љуктен (1215 м).

Црква брвнара у селу Гоч и језеро Селиште.

                                                  (недеља, 21.мај 2023.године)

Планина Гоч спада у групу Копаоничких планина и најнижа је међу њима. Гоч се налази између Врњачке Бање и села Рогавчина,или од Западне Мораве до Расине, ако се посматра правац север - југ, а јужније од Рогавчине и Расине уздиже се знатно виша Жељин планина. У правцу запад - исток, Гоч се простире између села Брезна и села Станишинци. Питомих падина, благородан, Гоч је покривен густим, столетним, листопадним шумама, а подручја око врхова су огољена и изузетно су лепи видиковци. Гоч је популарно излетиште и у зимским условима скијалиште, подједнако удаљено и од Врњачке Бање и од Краљева. Са пар места на Гочу пружа се леп панорамски поглед на Врњачку Бању, а са највиших делова Гоча виде се и Жељин, Копаоник, Столови, Равна планина, област Жупе Александровачке... Највиши врх Гоча је Велики Љуктен, висок 1216 метара. Само метар нижи је оближњи Мали Љуктен, и ова два врх су у облику купа. Трећи по висини врх је Крст, са 1133 метара, и са њега полазе и стазе на скијалишту изнад Врњачке Бање.

Управо су ова три врха и одредишта на предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", али тако да се прво иде на Крст, онда на Велики Љуктен, те на Мали Љуктен. Између Крста и два Љуктена, обилазимо цркву брвнару у селу Гоч, као и језеро Селиште, из кога се Врњачка Бања снабдева водом.

На успон крећемо са скијалишта - излетишта изнад Врњачке Бање, између села Станишинци и села Гоч, а, у ствари, много ближе селу Гоч. Врло брзо се долази до врха Крст, на коме постоји и осматрачница.

10 krst

Потом одлазимо ка западу, у правцу језера Селиште. Стаза је широка, проходна, без значајнијих висинских разлика. На језеру је и уређено излетиште.

30 jezero seliste

Пре језера, успут свраћамо и до необичне цркве брвнаре.

20 crkva brvnara

После језера, постепено се пењемо, најпре широким путем, потом и кроз шуму и преко пропланака, све до подножја купе Великог Љуктена. Ова кратка деоница била би и и нешто стрмија. Од Великог Љуктена, тек је петнаестак минута хода удаљен Мали Љуктен. 

50 mali ljukten

У повратку, крећемо се истом стазом, са изузетком поновног пењања на врх Крст.

Тако, прелазимо укупно 22 километра на предивним трасама Гоча, али се и не пењемо превише, с обзиром да је полазно место за успон - скијалиште изнад Врњачке Бање, на 1000 метара надморске висине.

                           САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 21.мај 2023.године):

06:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;

09:00 -полазак на успон са скијалишта - излтишта изнад Врњачке Бање;

10:00 - излазак на врх Крст (1133 м);

10:30 - црква брвнара у селу Гоч;

11:30 - долазак до језера Селиште;

13:30 - излазак на врх Велики Љуктен (1216 м);

14:00 - излазак на врх Мали Љуктен (1215 м);

18:00 - повратак на скијалиште - излетиште;

18:30 - полазак за Ниш;

21:30 - повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, тања јакна, шешир или качкет, резервна мајица.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, могућност да се нешто од хране купи на некој од пауза на путу ка скијалишту - излетишту изнад Врњачке Бање. Воде има у селу Гоч и на чесми изнад језера Селиште. Потребна количина воде је 3 литра.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1800 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977 и високогорац Угљеша Ђороић, телефон: 066227890.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вође акције, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

 

Powered by iCagenda