Планина Велики крш (1148 м), Горњачка клисура и Крупајско врело

ПД Преслап
1
10_veliki_krs
Датум: недеља, 19 март 05:00 - 20:00

Успон на атрактивну планину Велики крш, у источној Србији, високу 1148 м, краћи обилазак Горњачке клисуре, и обилазак крашког врела - Крупајско врело, у подножју планине Бељанице. Акција Планинарског друштва "Преслап" у недељу, 19.марта 2023.године.

                                           Планина Велики крш, Горњачка клисура и Крупајско врело

                                              врх на планини Велики крш: Велики крш (1148 м)

                                                                 (Недеља, 19.март 2023.године)

Планинарско друштво "Преслап" изводи у недељу, 19.марта 2023.године, једнодневну акцију на три атрактивна одрешита на подручју источне Србије. Најпе одлазимо на планину Велики крш, северно од Бора, и пењемо се на њен највиши врх Велики крш, висок 1148 метара. Затим одлазимо у Горњачку клисуру, коју образује река Млава, и посећујемо манастир Горњак. Потом, одлазимо до Крупајског врела, крашког врела у подножју планине Бељанице, које име статус Споменика природе од нациналног значаја.

Велики крш једна је од тек три планине алпског типа у Србији. Остале две такве планине су Сува планина и Гребен планина. Успон на Велики крш одвија се по неравном, каменитом терену, те су потребни опрез и стрпљење. На првој трећини гребена, који се пружа у правцу исток-запад око 15 километара, налази се и највиши истоимени врх планине Велики крш. 

11 veliki krs

Успон на Велики крш обавићемо од раскрснице Цепе, изнад села Кривељ, а до највишег врха, високог 1148 метара, треба савладати око 3 километра трасе, за око 2 сата успона, којом приликом савладавамо висинску разлику од 480 метара. 

Истом трасом вратићемо се на раскрсницу Цепе, а за успон и силазак, рачунајући и одмор на врху и фотографисање, биће нам потребно највише четири и по сата. Са раскрнснице Цепе, минибуис нас ће даље возити ка Горњачкој клисури. У Горњачкој клисури посетићемо манастир Горњак, посвећен Ваведењу, који је задужбина кнеза Лазара Хребељановића.

20 krupajsko vrelo

Крупајско врело се налази у западном подручју планине Бељанице, између села Милановац и села Крупаја. Дубина врела није тачно утврђена, али су спелеолози пронашли преко 70 канала, којима се воде Бељанице сливају у ово врело. Због изградње бране на отоци врела, висине 3м, врело има изглед издуженог језера, дужине 40м и ширине 17м, чија се вода прелива преко круне ове уставе. Врело представља Споменик природе од националног значаја.

21 krupajsko vrelo

Програм акције:

Недеља, 19.март 2023.године

05:00 - полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

08:00 - долазак на раскрсницу Цепе, изнад села Кривељ, почетак успона на Велики крш

10:00 - излазак на врх Велики крш (1148 м), одмор на врху, фотографисање

12:30 - повратак на раскрсницу Цепе

14:30-15:30 – обилазак манастира Горњак, и Горњачке клисуре

16:00 -17:00 - обилазак Крупајског врела

17:00 - полазак за Ниш

20:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна је из ранца (конзерве, сендвичи, слаткиши...).  Воде нема на стази на Великом кршу, а има је у манстиру Горњак и има ј на излетишту Крупајско врело.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут. 

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 2800 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Драган Стевановић, телефон: 063402996.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ:Код вође акције.

Све додатне информације могу се добити код вође акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda