Кањон реке Вучјанке

ПД Преслап
1_vucjanka
Датум: недеља, 26 март 07:30 - 17:30

Атрактивна и садржајна, рекреативна акција Планинарског друштва "Преслап" у кањону реке Вучјанкје, у недељу, 26.марта 2023.године.

                                                                    Кањон реке Вучјанке

                                                                Недеља, 26.март 2023.године

Планинарско друштво „Преслап“,  организује у недељу, 26.марта 2023.године, атрактивну акцију обиласка кањона реке Вучјанке, у околини вароша Вучје, у залеђу Лесковца.

Кањон реке Вучјанке се налази на северним падинама планине Кукавице, усечен између врхова Китка (988 м) и Самаринац (619 м). Река Вучјанка настаје спајањем Големе и Мале реке, код мотела "Влаина" на висини од 686 м. Она обилује водом, која често прави вирове од којих су најпознатији Ђокини вирови, до којих се стиже идући коритом реке по каменитом, неприступачном терену. Кањон реке Вучјанке је дугачак 2 км, а завршава се код хидроелектране изграђене 1903.године, од које се кретао први далековод у Србији, од Вучја до Лесковца у дужини од 16 км. То је друга по реду саграђена електрана у Србији, и даље је у функцији, и због своје иузузетне архитектуре и вредности ушла је у светску баштину технике.

3 vucjanka

На предстојећој акицији Планинарског друштва "Преслап", најпре идемо до видиковца, стене Соколица, одакле се пружа изванредан поглед на сам кањон и на Вучје. Затим идемо до остатака утврђења Скобаљић града, названог по обласном господару из 14.века, Николи Скобаљићу, изнад леве обале реке,а одатле се спуштамо се до хидроелектране.

4 vucjanka

Посећујемо саму хидроелектрану, безимени водопад изнад ње, висине 30 метара, као и каскадни водопад испод електране, висине 40 метара. Акцију завршавамо посетом прелепе цркве Јована Крститеља, која се налази нешто ниже од електране.

5 vucjanka

Акција је категорисана као лака, дужина стазе је око 5 км, а висинска разлика је 200м. Ипак, потребне су планинарске ципеле, јер у једном делу стазе прелазимо преко стена, те може доћи до оклизнућа. Штапови, углавном нису потребни,осим онима који су навикли да их користе.слојевита одећа, заштита од сунца, кише и ветра се подразумева.

Храна је из ранца, треба имати код себе бар литар воде, касније можемо допунити код електране или код цркве.

Полазак на акцију је у недељу, 26.марта 2023.године у 07:30 сати испред тржног центра "Рода",  полазак на стазу је у 9 сати, завршетак акције је у 15 сати, повратак у Ниш је око 17 сати.

Трошкови превоза су 1300 динара.

Вођа акције је Драган Стевановић, телефон: 063402996.

Пријављивање за акцију је код Драгана Стевановића.

Све додатне информације могу се добити лично код Драгана Стевановића, или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda