Успон на Бесну кобилу (1923 м) и прелазак до Великог Стрешера (1876 м) на планини Варденик

ПД Преслап
6_veliki_streser
Датум: недеља, 04 јун 06:00 - 21:00

Успон од планинарског дома "Бесна кобила" на врх Бесна кобила (1923 м), и прелазак на суседну Варденик планину, успон на њена 4 врха, укључујући и највиши - Велики Стрешер (1876 м). Силазак до фабрике воде у Топлом Долу. Планинарски маратон Планинарског друштва "Преслап", недеља, 4.јуни 2023.године.

                                                                           ПЛАНИНА БЕСНА КОБИЛА

Врх Бесна кобила (1923 м), највиши врх Бесне кобиле.

                                                                                 ПЛАНИНА ВАРДЕНИК

Врхови: Обршина (1734 м), Паћин врх (1727 м), Мали Стрешер (1757 м) и Велики Стрешер (1876 м)

Укупна дужина стазе је 22 км - од планинарског дома "Бесна кобила" до фабрике воде у селу Топли До.

                                                  (недеља, 4.јуни 2023.године)

Са својих 1923 метара надморске висине, планина Бесна кобила је највиша на југу Србије, представља "јужњачки првенац". Некада је Бесна кобила, због своје висине, и тада изолованог положаја, за становнике југа Србије осликавала најтежу препреку, била је мера за опис нечег недостижног, изазовног, опасног. У савремено доба, изградњом скијалишта подно врха Бесне кобиле, затим антенског система на самом врху, и планинарског дома изнад села Крива Феја, планина Бесна кобила знатно је приступачнија.

На предстојећем "планинарском маратону" Планинарског друштва "Преслап", чија је укупна дужина 22 км, рачунајући од планинарског дома на Бесној кобили, до фабрике воде у селу Топли До, у првој етапи извешћемо успон на врх Бесна кобила. Дужина прве етапе је 5 км, а ова етапа послужиће за загревање и за евентуалну одлуку неког од учесника да од даљег кретања ка Варденику одустане и врати се у планинарски дом.

8 besna kobila

Минибус ће нас довести до планинарског дома, а потом отићи у село Топли До, испод Власинског језра, да нас сачека у силаску. Истоврмеено, ако неко од учесника евентуално одустане од даљег кретања ка Варденику, и врати се у планинарски дом, минибусом одлази до Топлог Дола.

Дужина друге етапе је 12 км, а у овој етапи, са врха Бесна кобила спуштамо се до споменика на макадамском путу Крива Феја - Босилеград, који је, од стране избеглих противника комунизма у Русији, изграђен, занимљиво, пре тачно 100 година 1923.године. Код споменика имамо и један извор воде.

Даље се у оквиру друге етапе упућујемо у правцу севера, ка суседној Варденик планини. Пре изласка на било Варденика имамо још један извор воде. На Варденику, пењемо се на врхове Обршина (1734 м), Паћин врх (1727 м), Мали Стрешер (1757 м) и Велики Стрешер (1876 м).

1 veliki streser

У трећој етапи акције, чија је дужина 5 км, са Великог Стрешера, као првенца Варденика, силазимо обилазном стазом, која није најстрмија (стазом којом се изводи јесењи успон на пет врхова Варденика), до фабрике воде у Топлом Долу.

Овиме, прелазимо 22 километра, за шта ће нам бити потребно око 9 сати.

Варденик је највиша од свих планина које окружују Власинско језеро и Власинску висораван. Варденик се простире у облику потковице, у правцу југозапад-североисток, између реке Јужне Мораве и Власинског језера. Река Врла, која извире испод највишег врха Велики Стрешер, раздваја Варденик и суседну планину Чемерник. Источно од Варденика уздижу се планине Валози и Глошка планина, одвојене чувеним Лисинским Преслапом. Ка југоистоку, Варденик је повезан са планином Бесна кобила.

Врх Велики Стрешер је доминантног куполиког облика, и може се уочити са велике удаљености. Нарочито се снажан утисак ствара када се Велики Стрешер посматра са Власинског језера, и обрнуто, када се дивимо лепоти Власинског језера са врха Велики Стрешер.

Планина Варденик је покривена густом шумом до висине од 1500 метара. У вишим деловима, као и многе планине на југу Србије, Варденик је обрастао травом и ниским растињем, и под непрегледним пашњацима је.

Варденик је изузетно богат водом. Извора има на све стране. Много је потока који извиру на Варденику, а две најпознатије реке су Врла и Романовска река. Горњи ток реке Врле искоришћен је и за изградњу фабрике воде „Власинска роса“ у селу Топли До.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 4.јуни 2023.године)

06:00 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ (бивши „Меркатор“) на Византијском булевару

08:45 – долазак у планинарски дом "Бесна кобила", припрема за успон

09:00 – полазак на успон

11:00 – излазак на врх Бесна кобила (1923  м), краћи одмор. Учесници који не желе да иду даље ка Варденику, са Бесне кобиле се спуштају у планинарски дом, истом стазом којом су се и попели на врх, и касније минибусом одлазе до села Топли До.

11:15 - полазак са врха Бесна кобила, спуштање до споменика, и одлазак у правцу Варденика, успон на врхове који претходе Великом Стрешеру: на Обршину, на Паћин врх и на Мали Стрешер.

16:30 - излазак на врх Велики Стрешер (1876 м), краћи одмор

18:30 – силазак у село Топли До, краћи одмор ради пресвлачења и припрема за повратак

18:45 – полазак за Ниш, на путу ка Нишу краћа пауза ради окрепљења

21:00 – долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у планинарском дому "Бесна кобила", затим на извору близу споменика, и на извору пре изласка на било Варденика.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, тања јакна, наочаре за сунце, за сваки случај капа и рукавице, средство за за заштитуз од сунчевихз зрака, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 2500 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вође акције.

Све додатне информације могу се добити код вођe акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda