Водопади Старе планине - Чунгуљски водопади, Буковачки до...

ПД Преслап
4_veliki_cunguljski
Датум: недеља, 28 мај 06:00 - 20:30

"Све изгледа као последње место до кога се може доћи, а да иза њега нема ничега, јер Велики Чунгуљски водопад, као да носи све пред собом и затвара све иза себе. Висок, стамен, непролазан. (Не)стварно..." Водопади Старе планине, са Планинарским друштвом "Преслап", недеља, 28.мај 2023.године.

                                                         Водопади Старе планине

Чунгуљски водопади, водопад Буковачки до...

Недеља, 28.мај 2023.године

У Србији има преко деведесет водопада. Од тога трећина је на Старој планини. Један од тих бисера природе је и Чунгуљски водопад или Чунгуљски скок, како га у локалу зову, који ћемо на овој акцији посетити. Са својом висином од 43 м, својом црвеном бојом, коју му даје стена низ коју се вода обрушава, овај водопад никог не оставља равнодушним. Због свог бујичног карактера, вода сваке године продубљује овај водопад за један центиметар.

1 cunguljski vodopad naslovna

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", 28.маја 2023.године, на путу од Ниша ка селу Топли До, застаћемо најпре и да обиђемо водопад Буковачки до, који се налази у атару села Темска, поред самог пута.

7 bukovacki do

Ка Чунгуљским водопадима, наша стаза креће од Топлог дола, села у коме је време стало. Крећено се уз Топлодолску реку, широким колским путем, црвене боје, коју му даје црвени  пешчар, карактеристичан за овај део Старе планине. Код скретања за Доњи Пиљски водопад, одвајамо се лево и пратимо Јаворску реку. Неколико пута прелазимо реку. На тим местима постоје мостићи и брвна, преко којих ћемо прећи.

Сада је прелазак целе трасе до Великог Чунгуљског водопада, умногоме олакшан - због постављених мостића, те се ни на једном месту неће газити вода.

3 mali cunguljski

Даље нас стаза доводи, најпре до Малог Чунгуљског водопада или Малог Чунгуљског скока, а пар стотина метара узводно,  кроз шуму и до Великог Чингуљског скока. У том делу је стаза је најстрмија, али та стрмина није дугачка, тако да не представља неку посебну препреку. Велики Чунгуљски скок налази се на надморској висини од око 1150 метара.

Мало испред Чунгуљског водопада је ушће Крмољског потока у Јаворску реку. У повратку ћемо, ако имамо довољно времена отићи уз Крмољски поток до Доњег Крмољског водопада. Зато смо у наслову ове акције ставили три тачке - оне се односе на евентуални обилазак Крмољског водопада.

8 krmoljski vodopad

Дужина стазе у оба правца је 18 км и нема неких захтевних делова.

Програм акције (недеља, 28.мај 2023.године)

        06:00 – полазак са паркинга испред тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу

       07:45 - 08:10 – обилазак водопада Буковачки до

        08:30 – долазак у село Топли до, припрема за пешачење

       09:00 – полазак на пешачење, у правцу Чунгуљских водопада

        13:00 – очекивано време доласка до Великог Чунгуљског водопада

        17:00 – очекивано време повратка у село Топли До, слободне активности

        18:00 – полазак за Ниш

        20:30 – очекивано време доласка у Ниш

Храна и вода: Храна из ранца, воде има  на чесми у селу Топли До, потребна количина воде је 2 литра.

Обућа, одећа и опрема: планинарске ципеле, слојевита гардероба, обавезно тања јакна и кабаница, наочаре за сунце, качкет, резервне панталоне, резервне чарапе и резервна мајица. Препорука је да се понесе и резервна обућа (патике) која ће бити остављена у минибусу.

Трошкови превоза: 1300 динара.

Вођа акције је Драган Стевановић, контакт телефон: 063402996.

Пријаве код вође акције.

Додатне информације код вође акције или на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda