7 рилских језера, Езерен врх (2560 м) - Бугарска

ПД Преслап
30_Sedam_jezera
Датум: субота, 14 октобар 06:00 - недеља, 15 октобар 22:30

На западном делу планине Рилe, на дводневној акцији, обилазимо чувених 7 рилских језера, највећу атракцију планине Риле, и пењемо се на Езерен врх (2560 м), Са Планинарским друштвом "Преслап",14 и 15.октобра 2023.године.

                                                     7 РИЛСКИХ ЈЕЗЕРА - ПЛАНИНА РИЛА, У БУГАРСКОЈ

                                                                     Езерен врх (2560 м)

                                                     (субота и недеља, 14 и 15.октобар 2023.године)

Планинарско друштво "Преслап" организује дводневну акцију на западном делу планине Риле у Бугарској, са на којој ћемо  обићи чувених 7 рилских језера, а попећемо се и на Езерен врх, висок 2560 метара, са кога се панорамски виде 7 рилских језера. У зависности од расположивог времена, постоји могућност да одемо и до највеће раскрснице стаза на Рили, званој Раздела, и попнемо се и на оближњи врх Вазов (или Дамга), висок 2669 метара.

Седам рилских језера и врх Маљовица су најпознатија одредишта у западном делу планине Риле. На Рили се, иначе, налази преко стотину врхова виших од 2000 метара и преко стотину језера – „горских очију“.

Седам рилских језера су најлепши и најпосећенији део планине Риле, и уз врхове Мусалу и Маљовицу представљају симбол Риле.

Ако седам рилских језера посматрамо одоздо, од најнижег ка највишем, ова језера су: Доње језеро (2095 мнв), Рибно језеро (2184 м), језеро Детелина (2216 м), језеро Близанци (2243 м), језеро Бубрег (2282 м), језеро Око (2440 м) и језеро Суза (2535 м). 

35 sedemte ezera

Седам рилских језера каскадно су повезани, тако да од највишег језера Суза вода долази до најнижег, Доњег језера, а из Доњег језера истиче река Джерман, притока реке Струме.

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", 7 рилских језера нећемо обилазити редоследом од најнижег до највишег.

Важна напомена број 1 и измена првобитног плана: на дан када објављујемо ову измену - 28.09.2023.године, на званичној страници за информације о лифту "Рилски езера", објављена је информација да лифт, због поправки и одржавања, неће радити током октобра месеца 2023.године.

Важна напомена број 2 и важан савет за паковање ствари и опреме: због тога што лифт "Рилски езера" неће радити и самим тим ћемо ходати деоницу од паркинга до хиже "Рилски езера" у суботу, а у недељу се овом деоницом спуштати - снажно препоручујемо да се за планинарење (не за акцију у целини, која обухвата и путовање) - носи један ранац средње запремине, у који ваља запакоати сву резервну одећу, храну, папуче, средства за личну хигијену - за једно поподне и вече у планинарском дому, и планинарске активности - одлазак до дома у суботу, а у недељу обилазак седам језера, успон на врхове, повратак до хиже "Рилски езера" и повратак до паркинга. Вишак ствари, који није потребан за само планинарењењ у недељу преподне, оставићемо у хижи "Рилски езера".

Важна напомена број 3:  бугарске леве потребно је набавити у Србији. Однедавно, у тржном центру "Метро", на улазу у Софији, више не раде ни банка ни мењачница, те немамо где заменити новац. У хижи "Рилски езера", може се плаћати картицом, а цене хране и пића су на нивоу цена у Нишу.

Стога - првог дана акције пристижемо на паркинг испред хиже "Пионерска", на 1520 метара надморске висине, и широком стазом одлазимо на благи успон до 4 км удаљене хиже "Рилски езера", која се налази на 2100 метара надморске висине. Успон траје између сат и по и два сата лаганог хода. У овој хижи бићемо смештени. Хижа је изузетно удобна, поседује све услове да задовољи наше потребе, попут хотела је.

За суботу поподне, сада, због новонасталих околности око лифта, нисмо предвидели смо одлазак од хиже "Рилски езера" до старе хиже "Седемте езера", те одлазак до Рибног језера и Доњег језера, и повратак у хижу "Рилски езера", што је дужина од 4 км, и што је пробитним планом акције било предвиђено. Залазак сунца 14.октобра 2023.године на планини Рили биће у 18:47 сати.

Сада цео програм обиласка свих седам језера и успон на Езерен врх, па и врх Дамга, изводимо у недељу, за шта ћемо имати довољно времена.

Зато, у недељу ујутру, у 8 сати, од хиже "Рилски езера", одлазимо у првцу југозапада, према језеру Бубрег. Дакле, језеро Бубрег, које је пето по реду у низу од најнижег до највишег, биће прво одредиште у недељу. Изнад језера Бубрег, налази се језеро Око, а изнад Ока је и највише језеро - Суза. Тек нешто изнад Сузе је Езерен врх, до кога ћемо се лагано попети, а поглед са овог врха је најлепши у овом делу Риле.

40 sedemte ezera

Овде се група може поделити на оне који ће наставити ка раскрсници Раздела, и оближњем врху Дамга (2669 м), и на део учесника који ће се спустити ка језеру Бубрег. По повратку на језеро Бубрег, скреће се ка истоку ка осталим језерима, и редом се обилазе језеро Близанци, језеро Детелина, Рибно језеро, са краћим одмором у старој хижи "Седемте езера". Од ове хиже, следи спуштање до Доњег језера, и онда повратак до хиже "Рилски езера". 

Група која буде ишла ка Раздели и врху Дамга, такође се горе описаном трасом враћа до језера Бубрег, и даље иде до језера Близанци, језера Детелина, Рибног језера, хиже "Седмете езера", Доњег језера и иде назад до хиже "Рилски езера".

У хижи "Рилски езера", ручамо и припремамо се за силазак до паркинга код хиже "Пионерска", за шта ће нам требати највише сат и по времена. Залазак сунца 15.октобра 2023.године је у 18:45 сати.

По овом плану, група која иде до врха Дамга, до хиже "Рилски езера" се враћа око 15 сати. Група која прелази краћу стазу, у хижу се враћа око 14 сати, уз претпоставку да ће се ова група дуже задржавати ради фотографисања, а иначе би се још раније и вратила у хижу "Рилски езера".

Група која не буде ишла до Разделе и врха Дамга, прелази 8 км - до повратка у хижу "Рилски езера", а група која се буде пењала на Дамгу, прелази 12 км пре него што се врати у хижу "Рилски езера".

Наравно, заједничко за обе групе је што ће од хиже "Рилски езера" прећи још 4 км приликом спуштања до паркинга.

Тако ћемо најкасније у 16:30 кренути да се спуштамо од хиже "Рилски езера", а за Ниш крећемо у 18:30 сати, те би по средњеевропском времену у Нишу били у 22:30 сати.

50 sedemte ezera

ПРОГРАМ И САТНИЦА АКЦИЈЕ

Субота, 14.октобар 2023.године

06:00 - полазак са паркинга код тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару. 

У наставку, сатницу исказујемо по бугарском времену (1 сат унапред у односу на временску зону у Србији).

10:00-10:45 – тржни центар „Метро“ на улазу у Софију, куповина намирница и краћи одмор.

12:45 – паркинг код доње станице жичаре "Рилски езера", куповина повратних карата за вожњу жичаром (25 лева, не може се платити у еврима, свако купује за себе).

13:00-15:00 - успон до хиже "Рилски езера", смештај, одмор, дружење.

Недеља, 15.октобар 2023.године

Устајање и доручак - према индивидуалним потребама и склоностима, али тако да се у 8:00 крене на стазу

До 15:00– језеро Бубрег, језеро Око, језеро Суза, Езерен врх (2560 м), раксрсница Раздрела, врх Дамга или Вазов врх (2669 м), језеро Суза, језеро Око, језеро Бубрег, језеро Близанци, језеро Детелина, Рибно језеро, хижа "Седемте езера", Доње језеро, хижа "Рилски езера".

До 16:30 - слободне активности, ручак.

16:30 – 18:00 - силазак од хиже "Рилски езера" до паркинга код хиже "Пионерска".

18:30 - полазак за Ниш.

22:30 по средњеевропском времену - долазак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Квалитетне планинарске ципеле. Слојевита гардероба, активни веш, полари, јакна са мембранама и капуљачом. Капа, 1 пар тањих рукавица, качкет, наочаре за сунце, штапови за ходање, папуче за дом, чеона батеријска лампа, млеко за сунчање

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, с тим што се може обедовати и у хижи "Рилски езера". Воде има у хижи "Рислки езера" и у хижи "Седемте езера"

 ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 60 евра (превоз, путарине, ноћење у хижи "Рилски езера").

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:Мирослав Докман, телефон: 062205977 и Дејан Радојловић, телефон: 063498018.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Званичне странице Планинарског друштва "Преслап" (сајт и фејсбук), затим телефоном код вођа или електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda