7 рилских језера, Езерен врх (2560 м) - Бугарска

ПД Преслап
5
30_Sedam_jezera
Датум: субота, 14 октобар 06:00 - недеља, 15 октобар 20:30

На западном делу планине Рил, на дводневној акцији, обилазимо чувених 7 рилских језера, највећу атракцију планине Риле, и пењемо се на Езерен врх (2560 м), Са Планинарским друштвом "Преслап",14 и 15.октобра 2023.године.

                                                     7 РИЛСКИХ ЈЕЗЕРА - ПЛАНИНА РИЛА, У БУГАРСКОЈ

                                                                     Езерен врх (2560 м)

                                                     (субота и недеља, 14 и 15.октобар 2023.године)

Планинарско друштво "Преслап" организује дводневну акцију на западном делу планине Риле у Бугарској, са на којој ћемо  обићи чувених 7 рилских језера, а попећемо се и на Езерен врх, висок 2560 метара, са кога се панорамски виде 7 рилских језера. У зависности од расположивог времена, постоји могућност да одемо и до највеће раскрснице стаза на Рили, званој Раздела, и попнемо се и на оближњи врх Вазов (или Дамга), висок 2669 метара.

Седам рилских језера и врх Маљовица су најпознатија одредишта у западном делу планине Риле. На Рили се, иначе, налази преко стотину врхова виших од 2000 метара и преко стотину језера – „горских очију“.

Седам рилских језера су најлепши и најпосећенији део планине Риле, и уз врхове Мусалу и Маљовицу представљају симбол Риле.

Ако седам рилских језера посматрамо одоздо, од најнижег ка највишем, ова језера су: Доње језеро (2095 мнв), Рибно језеро (2184 м), језеро Детелина (2216 м), језеро Близанци (2243 м), језеро Бубрег (2282 м), језеро Око (2440 м) и језеро Суза (2535 м). 

35 sedemte ezera

Седам рилских језера каскадно су повезани, тако да од највишег језера Суза вода долази до најнижег, Доњег језера, а из Доњег језера истиче река Джерман, притока реке Струме.

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", 7 рилских језера нећемо обилазити редоследом од најнижег до највишег. Свих седам језера ћемо обићи у оба дана акције, тако да првог дана обилазимно два језера, а другог дана њих пет.

Првог дана акције пристижемо на паркинг испред хиже "Пионерска", где се налази и доња станица лифта (жичаре) "Рилски езера", на 1520 метара надморске висине, и лифтом (жичаром) одлазимо планинарског дома "Рилски езера", који се налази на 2100 метара надморске висине. Вожња лифтом траје 20-так минута. Повратна карта за жичару стаје 25 лева. У овој хижи бићемо смештени. Хижа је изузетно удобна, поседује све услове да задовољи наше потребе, попут хотела је.

За суботу поподне предвидели смо одлазак од хиже "Рилски езера" до старе хиже "Седемте езера", те одлазак до Рибног језера и Доњег језера, а низ реку Джерман враћано се према хижи "Рилски езера". Тако прелазимо 4 километра на траси, за 3 сата лаганог хода и уживања у фантастичним призорима Риле и њених језера.

У недељу ујутру, од хиже "Рилски езера", одлазимо у првцу југозапада, према језеру Бубрег. Дакле, језеро Бубрег, које је пето по реду у низу од најнижег до највишег, биће прво одредиште у недељу. Изнад језера Бубрег, налази се језеро Око, а изнад Ока је и највише језеро - Суза. Тек нешто изнад Сузе је Езерен врх, до кога ћемо се лагано попети, а поглед са овог врха је најлепши у овом делу Риле.

40 sedemte ezera

Даље активности зависе од пролазног времена и стања групе. Оно што је оријентир, јесте - радно врене жичаре - до 16 сати морамо се вратити до хиже "Рилски езера" и горње станице жичаре. Уколико водички тим процени да се може даље, онда се упућујемо ка раскрсници Раздела и ка врху Вазов (или Дамга). 

50 sedemte ezera

Повратак ће се одвијати трасом (уколико идемо и на Разделу и врх Вазов или Дамга) - тако да се вратимо на језеро Суза, на језеро Око и до језера Бубрег, а онда код језера Бубрег скренемо десно, ка североистоку, и спустимо се ка језеру Близанац. Недалеко од Близанца, у наставку нас стаза доводи до језера Детелина, а онда даље, наниже, до Рибног језера, које смо обишли и дан раније. Сада, међутим, не одлазимо до Доњег језера, већ се широком стазом од Рибног језера враћамо до хиже "Рилски езера" и до горње станице жичаре. Ова деоница, може се прећи за 7 сати, а дуга је 12 км. У случају да водички тим процени да се не може ићи до Разделе и Вазовог врха или Дамге, тада се са Езерног врха враћамо горе описаном трасом преко језера Суза, језера Око, језера Бубрег, језера Близанци, језера Детелина и Рибног језера. Краћа варијанта би изискивала прелазак 8 километара.

На крају се жичаром спуштамо до паркинга код хиже "Пионерска".

 ПРОГРАМ И САТНИЦА АКЦИЈЕ

Субота, 14.октобар 2023.годијне

06:00 - полазак са паркинга код тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару. 

У наставку, сатницу исказујемо по бугарском времену (1 сат унапред у односу на временску зону у Србији).

10:00-10:45 – тржни центар „Метро“ на улазу у Софију, замена валуте, куповина намирница и краћи одмор.

12:45 – паркинг код доње станице жичаре "Рилски езера", куповина повратних карата за вожњу жичаром (25 лева, не може се платити у еврима, свако купује за себе).

13:00-13:30 – вожња жичаром од до хиже "Рилски езера", смештај

14:00 – 17:00 – лагана пешачка тура од хиже "Рилски езера", до хиже "Седемте езера" до Рибног језерам, Доњег језера, повратак у хижу "Рилски езера", одмор, припрема опреме за сутрашњи дан, ноћење

Недеља, 15.октобар 2023.године

Устајање и доручак - према индивидуалним потребама и склоностима, али тако да се у 8:00 крене на стазу

До 15:00– језеро Бубрег, језеро Око, језеро Суза, Езерн врх (2560 м), језеро Суза, језеро Око, језеро Бубрег, језеро Близанци, језеро Детелина, Рибно језеро, хижа "Рилски езера". Евентуално, као додатак у успону: раскрсница Раздела и Вазов или Дамга врх (2669 м).

До 16:00 - слободне активности, ручак.

16:00 – силазак жичаром

16:30 - полазак за Ниш.

20:30 по средњеевропском времену - долазак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Квалитетне планинарске ципеле. Слојевита гардероба, активни веш, полари, јакна са мембранама и капуљачом. Капа, 1 пар тањих рукавица, качкет, наочаре за сунце, штапови за ходање, папуче за дом, чеона батеријска лампа, млеко за сунчање. Понети 2 ранца - мањи ранац за пут и за успон, већи ранац за остатак ствари. Жичара је двосед, а на сваком месту постоји простор за одлагање једног ранца, други ранац током вожње жичаром остаје на леђима.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, с тим што се може обедовати и у хижи "Рилски езера". Воде има у хижи "Рислки езера" и у хижи "Седемте езера"

 ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 60 евра (превоз, путарине, ноћење у хижи "Рилски езера").

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:Мирослав Докман, телефон: 062205977 и Дејан Радојловић, телефон: 063498018.

НАПОМЕНА У ВЕЗИ ЗАМЕНЕ ВАЛУТЕ: Пожељено је бугарске леве обезбедити у некој од мењачница у Нишу.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Званичне странице Планинарског друштва "Преслап" (сајт и фејсбук), затим телефоном код вођа или електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda