Мироч планина (Србија) и водопад Вантуратоареа (Румунија)

ПД Преслап
4_mali_strbac_mali_kazan
Датум: субота, 23 септембар 04:30 - недеља, 24 септембар 22:30

Мироч, планина изнад десне обале Дунава, у Ђердапској клисури, тамо где је Дунав најужи и најдубљи, изнад чувених теснаца Велики Казан и Мали Казан. Успон на врх Мали Штрбац. Обилазак бање Херкулане и пешачење до водопада Вантуратоареа, у Румунији. Субота и недеља, 23 и 24.септембар 2023.године.

                                             Мироч планина (Србија), водопад Вантуратоареа (Румунија)

                                                           Врх на Мироч планини: Мали Штрбац (626 м)

                                                       Субота и недеља, 23 и 24.септембар 2023.године

Мироч планина налази се у источној Србији, део је огромног масива Карпата. Мироч оштро се издиже изнад десне обале реке Дунав, између Доњег Милановца и Текије, и чини део јужне стране велике Ђердапске клисуре. Испод Мироча налази се и клисура Казан, подељена у Велики Казан и Мали Казан, а то је место где је на читавом свом току, Дунав најужи и најдубљи. У Великом Казану, дубина Дунава је 150 метара, а најмања ширина само 150 метара. Окомите литице Мироча овде се уздижу пар стотина метара изнад Дунава. Мало низводно одавде, у Малом Казану Дунав је тек незнатно шири, до 300 метара. Занимљиво је да је близу Мироча, узводно око Доњег Милановца, Дунав, потпуно супротно од клисуре Казан, најшири на читавом свом току - око 6 километара. Одмах прекопута Мироча су Јужни Карпати у Румунији, и литице Ђердапске клисуре на подручју Румуније.  

Мали Штрбац је један од пет најатрактивнијих видиковаца у Србији. Налази се  изнад Малог Kазана, најужег дела Дунава у Ђердапској клисури. Са овог видиковца пружа се импресиван поглед на Мали Казан, Велики Казан Ђердапску клисуру, а преко пута на румунској страни Дунава истиче се камена статуа Децебала, последњег Дачанског краља. Ми смо се одлучили, управо за овај видиковац, на који одлазимо првог дана наше акције.

10

Стаза креће од локалитета званог Голо брдо и најпре води кроз шуму, да би нас затим извела на гребен, а убрзо и на сам врх Мали Штрбац. Након боравка на овом видиковцу, настављамо кружном стазом, спуштајући се према магистрали и нашем превозу. Овај део стазе такође пролази кроз шуму, али пре него дођемо до превоза скрећемо десно према видиков цу Плоче. Ово је такође изванредан видиковац, јер се поглед пружа на Мали Казан Дунава. Ту је Дунав најужи, само 150 м, али и најдубљи - 90 м. Након овог видиковца одлазимо до превоза. Укупна дужина стазе је 15 км и није захтевна. Висинска разлика је 550 м. Воде на стази нема.

На путу до Кладова, где ћемо бити смештени, посетићемо тврђаву Фетиислам, која се налази на обали Дунава. Након тога следи одлазак у смештај и обилазак Кладова, у вечерњим сатима.

Другог дана, устајемо нешто раније и крећемо пут Румуније. Границу прелазимо преко Ђердапа и одлазимо до бање Херкулане, најстаријег бањског центра у Румунији и Европи. Смештена је у долини реке Черне, на надморској висини од 168 метара. Бању су основали Римљани, а први пут се помиње 153. године нове ере. О владавини Римљана сведоче и статуе Херкула. Пронађено је више њих на овом подручју, а једна од њих се налази на тргу, у центру бање.

30

Након боравка у бањи одлазимо до водопада Вантуратоареа, који је 13 км удаљен од бање. Ову дистанце прелазимо бусом до полазне тачке, која се налази на самој магистрали. До водопада води стаза дужине 3 км, у једном правцу, каменита је, али није захтевна, прелази се за мање од 2 сата, висинска разлика је 400 метара.

40

Водопад је јако атрактиван, висине 70 м и  пролази се испод њега. Након одмора и фотографисања, враћамо се истим путем до превоза и крећемо назад за Ниш, где би требало да стигнемо у касним вечерњим сатима.

Потребна опрема: планинарске ципеле, штапови, камашне, заштита од сунца и кише,слојевита гардероба и тања јакна, преобука,средства за личну хигијену, путне исправе (пасош) и здравствена књижица.

Храна је из ранца, мада се, по жељи може вечерати у неком ресторану у Кладову, о свом трошку, а доручак у недељу можемо купити у пекари, која се налази близу смештаја. На стази треба имати бар 1,5 литара воде са собом.

Трошкови акције: 7000 дин, на бази минибуса (обухватају превоз, ноћење и улазнице за Национални парк Ђердап).

Водич акције: Драган Стевановић, контакт телефон: 063402996.

Сатница акције:

Субота, 23.септембар 2023.године:

Полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару је у 04:30 сати.

Долазак у Кладово у 08:30 сати. Полазак на стазу за Мали Штрбац у 09:00 сати. Обилазак тврђаве Фетислам од 17 -18 сати. Затим, одлазак у смештај, слободне активности, ноћење у Кладову.

Недеља, 24.септембар 2023.године:

Устајање у 06:30 сати доручак у 07:00 сати (храна из ранца или купити у пекари која се налази близу смештаја и ради нон-стоп), полазак за Румунију у 07:30. Долазак у бању Херкулане у 09:00 сати, обилазак бање до 10:00 сати. Одлазак до водопада и повратк до 14:30 сати. Полазак за Ниш у 15:00 сати. Долазак у Ниш у 22:30 сати.

 

Пријављивање и уплате за акцију: код водича Драгана Стевановића, до 19.септембра 2023.године.

Додатне информације о акцији: код водича Драгана Стевановића.

 

Powered by iCagenda