1. јесењи успон на врх Дивна Горица (1389 м), на Сувој планини

ПД Преслап
2_divna_gorica_1
Датум: недеља, 05 новембар 06:30 - 18:00

Почетак традиције - 1.јесењи успон од села Мокра, до врха Дивна Горица (1389 м), на Сувој планини, на подручју на коме се завршава "потковица" Суве планине, код Беле Паланке. Планинарско друштво "Преслап", уз подршку Месне заједнице села Мокра, недеља, 5.новембар 2023.године. Добродошли!

                                                      Први јесењи успон од села Мокра до врха Дивна Горица (1389 м)

                                                                                         Сува планина

                                                                     Недеља, 5.новембар 2023.године

Планинарско друштво "Преслап" и Месна заједница села Мокра, у општини Бела Паланка, у недељу, 5.новембра 2023.године, отпочињу са организовањем манифестације и амбицијама да манифестација постане традиционална - јесењи успон од села Мокра, до врха Дивна Горица (1389 м), на Сувој планини, са циљем промовисања села Мокра и додатног промовисања белопаланачке стране Суве планине ("белопаланчке потковице" Суве планине).

Ово је и позивницима планинаркама и планинарима, грађанкама и грађанима, да 5.новембра 2023.године, узму учешће у успону на један од најактрактивнијих врхова на Сувој планини.

Дивна Горица је врх којим се изнад Беле Паланке завршава потковичасти део гребена Суве планине. Висок је 1389 метара и изванредан је видиковац. Главни гребен Суве планине, у облику потковице, састоји се из два дела, из "нишке потковице" и "белопаланчке потковице". На нишком делу гребена налазе се врхови Црни камен, Мосор, Соколов камен, Трем, Ђорђина чука, Големо Стражиште. Преломна тачка потковице Суве планине је врх Пасарело, одакле, у правцу северозапада, започиње "белопаланачка потковица" са врховима Смрдан, Рженац и Дивна Горица. Такође, од Пасарела, према истоку, према Бабушници, реци Лужници и планини Таламбас одлази и лужнички део гребена Суве планине, чији су најистакнутији врхови Литица, Големи врх и Бурча.

10 panorama divne gorice

Дивна Горица, иако није превише висока, због свог положаја на самом крају огрмоног масива Суве планине, изнад долине Нишаве, представља упечатљиво место које се лако уочава са свих осталих врхова Суве планине, а и са других планина на југоистоку Србије. Подножје Дивне Горице је под густом листопадном шумом, а подручје ближе врху је огољено. У близини Дивне Горице има и стеновитих формација, а превој Преслап раздваја врх Дивну Горицу од врха Рженац. Између два потковичаста гребена - нишког и белопаланачко, налази се удолина. Ваздушном линијом, на пример, врхови Дивна Горица и Трем, као две упечатљиве тачке Суве планине, и нису превише удаљене једна од друге, зато што потковица Суве планине прави широки лук у свом простирању.

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", успон ће се обавити из села Мокра, такозваним "немачким путем", уз поједине пречице на "немачком путу". Успон ће почети на раскрсници пута који од села Мокра иде ка селу Дивљана, и "немачког пута".

Висинска разлика на овом успону је око 1050 метара, а у оба правца, на траси се прелази око 13 километара. Стаза је сасвим проходна. После највише тачке "немачког пута", излази се на место звано Локве, где се налази мала бара на којој се поји стока. 

Од Локве се даље иде на превој Преслап, на висини од око 1150 метара, а по овом превоју Планинарско друштво "Преслап" није названо. Коначно, завршни успон одвија се по каменитом терену, од Преслапа, до Дивне Горице, а за завршницу је потребно око 45 минута умереног хода.

До врха Дивна Горица излази се за око 4 сата умереног хода, а после одмора на врху и уживања у изванредном погледу на цео потковичасти гребен Суве планине, истом стазом планинари ће се спустити у село Мокра.

Тако ће успон и силазак трајати око 8 сати.

По повратку у село Мокра, код излетишта Мокранско врело, биће послужен бесплатан ручак и уприлчено дружење. Због поделе ручка, потребно је да сви учесници понесу са собом прибор за јело и посуде за јело.

Важна информација за учеснике акције изван Ниша, јесте да успон, на раскрсници пута за Дивљану и "немачког пута", почиње у 8 сати.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ СА САТНИЦОМ ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА "ПРЕСЛАП":

(Недеља, 5.новембар 2023.године)

06:30 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;

08:00 - долазак у село Мокра, почетак успона;

12:00 - излазак на врх Дивна Горица (1389 м), задржавање на врху пола сата;

16:00 - повратак у село Мокра, бесплатан ручак на излетишту Мокранско врело, дружење;

17:00 - полазак за Ниш;

18:00 - повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, јакна, капа, рукавице, активни веш, резервна мајица, резервне чарапе, наочаре за сунце.

ХРАНА И ВОДА: У првом делу акције - рана из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши). По силаску са Дивне Горице - бесплатан ручак на излетишту Мокранско врело (обавезно понети прибор за јело и посуде за јело). На траси нема воде. Потребна количина воде је 2 литра, воду понети од куће или захватити у селу Мокра.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1000 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977, и  Милорад Игњатовић - "Мића Словенац", телефон: 0646739790.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda