Планина Јешевац (Црни врх 902 м, Борачки крш 515 м)

ПД Преслап
0
30_1_1
Датум: недеља, 19 новембар 04:00 - 19:30

Одлазимо до срца Шумадије и до срца Србије, у таковски крај, и прелазимо преко планине Јешевац, пењући се на њена два врха: на Црни врх (902 м) и на Борачки крш (515 м). Са Планинарским друштвом "Преслап" под вођством високогорца Угљеше Ђорића, у недељу, 19.новембра 2023.године.

                                                            ПЛАНИНА ЈЕШЕВАЦ

                                    Врхови: Црни врх (902 м) и Борачки крш (515 м)

                                                 Недеља, 19.новембар 2023.године

Планинарско друштво „Преслап“, организује  акцију на планини Јешевац, у Шумадији, и успон на врхове Црни врх, висок 902 метра, и Борачки крш, висок  515 метара.

Планина Јешевац налаи се у Шумадији, у таковском крају, у непосредној околилни града Горњи Милановац и пружа се од Горњег Милановца, до Гружанског језера на југоистоку. Северно од Јешевца налази се планина Рудник, а југозападно је планина Вујан. Јешевац је питома планина, шумовита, приступачна. После Рудника и Гледићких планина, трећа је по висини у Шумадији, а Црни врх, са својих 902 метра, је и првенац Јешевца. Од рељефа и изгледа Јешевца, разликује се део планине око села Борач, а то је чувена стеновита формација Борачки крш. Нешто слично налазимо и на Рудник планини, где се од питомине издваја стена Острвица, тачније паловулканска купа Острвица. 

Јешевац је за Србију изузетно значајна планина и са културно-историјског аспекта. У 15.веку, властелин Радич Поступович, чувени Облачић Раде или Рајко од Расине, припадник витешког Реда Змаја, подигао је на Јешевцу манастир Враћевшница. На обронцима Јешевца је 23.априла 1815.године, кнез Милош Обреновић, касније књаз Милош Велики Обреновић, повео Други српски устанак. Милош Велики на Јешевцу је и рођен, у селу Горња Црнућа.

Високогорац Угљеша Ђорић, на предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап" на Јешевцу, провешће нас стазама које је прелазио још као дете. Повратак у детињство нашег високогорца и релазак планине Јешевац, и успон на Црни врх и Борачки крш, на предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", отпочеће у селу Грабовица, код Горњег Милановца. 

Важна је напомена да акцију отпочињемо у Грабовици, а завршавамо у селу Борач, те по изласку из минибуса у Грабовици, минибус одлази у Борач, а ми се у Грабовицу не враћамо - ово је важно због ствари и опреме које носимо на успон и које остављамо у минибусу.

5 1 1

Од Грабовице, траса нас води преко Рапај брда, до видиковца Добар поглед (683 м). Крећемо се подножјем врха Тријеска (736 м). Затим се пењемо на Цри врх (902 м). Од овог, највишег врха Јешевца, спуштамо се ка атару села Борач и пењемо се на стеновиту формацију Борачки крш (515 м). 

20 1 1

Важна је напомена и да уколико су стене Борачког крша влажне, или пада киша, на саме стене и "ножеве" нећемо ићи, из разлога безбедности.

Иначе, ове стене су познате и из ТВ серије "Мој рођак са села", која је и снимана у селу Борач. На завршетку акције, посетићемо и кућу из ове серије - "кућу Вранића".

Тако ћемо укупно превалити 18 км, укупно ћемо се попети за 810 метара висинске разлике, а спустити се за 925 метара - све ово рачунајући све мање успоне и силаске на траси.

Целокупну трасу можемо прећи за 8 сати лаганог хода.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 19.новембар 2023.године):

04:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу
07:00 - долазак у село Грабовица, припрема за успон
07:30 – полазак на успон на врхове Јешеваца планине
11:30 – излазак на Црни врх (902 м)
14:30 – излазак на Борачки крш
15:30 – силазак у село Борач, обилазак "куће Вранића", одмор и припрема за полазак за Ниш

16:30 - полазак за Ниш

19:30 – повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. Воде има у Грабовици, а на траси успона воде нема. Препоручујемо најмање 2 литра воде. 

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, штапови за ходање, ранац,  јакна, капа, рукавице, резервна мајица, тамне наочаре, резевне чарапе, резевна обућа (патике – могу се оставити у минибусу).

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 2500 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ: високогорац Угљеша Ђорић, контакт телефон: 066227890.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код Мирослава Докмана, телефон: 062205977.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вође акције, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda