Успон на Плеш (1267 м) из Сићева, Сврљишке планине

ПД Преслап
0
8_ples
Датум: недеља, 26 новембар 06:40 - 16:30

Локална акција Планинарског друштва "Преслап", на атрактивној деоници на Сврљишким планинама, изнад Сићевачке клисуре. На врх Плеш (1267 м) пењемо се из села Сићева, и у Сићево се спуштамо са Плеша. Недеља, 26.новембар 2023.године.

                                                                 Сврљишке планине

                                         Врх Плеш (1267 м) - успон из села Сићева

                                                       Недеља, 26.новембар 2023.године

Планинарско друштво „Преслап“, организује у недељу, 26.новембра 2023.године локалну акцију - успон на атрактивни видиковац - врх Плеш (1267 м), на Сврљишким планинама, изнад Сићевачке клисуре. Успон ће бити изведен трасом која полази из села Сићева, и истом трасом учесници ће се са Плеша спустити у Сићево, и стога је ова акција погодна и за учеснике који буду користили јавни приградски аутобуски превоз, и властити превоз.

Плеш је најатрактивнији врх на Сврљишким планинама, изванредан је видиковац. До Плеша се може доћи из више праваца, гребеном Сврљишких планина из села Ореовац, или са сврљишке стране из села Белоиње (ову стазу Планинарско друштво "Преслап" је уз подршку општине Сврљиг и уредило), из Сићевачке клисуре, са магистрале Ниш - Софија, кроз "Ћирин пролаз", и трасом на којој ће се извести акција 26.новембра 2023.године - из села Сићева. Плеш се налази на главном билу Сврљишких планина, између врхова Градац и Зеленог врха.

На врх Плеш крећемо код задружног дома - аутобуске окретнице у селу Сићеву (задња станица приградског аутобуса). У првом делу трасе, све до раскрснице, ова траса идентична је траси успона на врх Градац. Међутим, после раскрснице, траса за Плеш одлази ка истоку, и постепено излази на огољено и највише било Сврљишких планина.

До врха Плеш, у једном правцу, треба прећи око 8 километара, а висинска разлика која се савладава је око 800 метара. Успон је постепен, нема технички захтевних деоница. Могуће је да 26.новембра 2023.године буде и нешто снега око врха Плеш. Стаза је, иначе, обележена. До врха Плеш, потребно је, у лаганом ритму, највише четири сата хода. За повратак биће нам потребно највише три сата хода.

На акцију одлазимо или редовном аутобуском приградском линијом линијом Ниш - Сићево, са поласком аутобуса у недељу, 26.новембра 2023.године у 06:40 сати, а овај аутобус успут стаје код суда, код градске болнице, на Трошарини... (карта у једном правцу стаје 120 динара, купује се у аутобусу), или пак властитим возилима, које остављамо код задружног дома у Сићеву. За повратак са акције, они учесници који не буду дошли властитим возилима, користе приградски аутобус који из Сићева, са окретнице, полази за Ниш у 16:00 сати, карта такође стаје 120 динара.

Важна напомена је да ће полазак на успон бити прилагођен доласку приградског аутобуса у Сићево - на успон полазимо у 07:30 сати, а о овом времену потребно је да воде рачуна учесници акције који ће на акцију доћи властитим превозом.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 26.новембар 2023.године):

06:40 - полазак приградског аутобуса за Сићево са приградске аутобуске станице, аутобус стаје код градске болнице, на Трошарини, у Брзом Броду, на "Бањској рампи"...

07:30 - полазак на успон са аутобуске окретнице у Сићеву, код задружног дома

11:30 - излазак на врх Плеш (1267 м)

15:00 - повратак у Сићево, одлазак до видиковца изнад Сићевачке клисуре

16:00 - полазак аутобуса из Сићева за Ниш

16:30 - долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши...), на стази нема воде, понети 2 литра воде.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, јакна, полар дукс, капа, рукавице, наочаре за сунце, штапови за ходање.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977, и Милорад Игњатовић - "Мића Словенац", телефон: 0646739790.

Посебно пријављивање за ову акцију није потребно, већ учесници треба да дођу или на приградску аутобуску станицу или на успутне аутобуске станице куда пролази аутобус на линији Ниш - Сићево, или да дођу власитим превозом до 07:30 сати код задружног дома у Сићеву.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda