Зимски успон на Големи Стол (1239 м)

ПД Преслап
0
14_Golemi_Stol_Sasa_Arandjelovic
Датум: недеља, 04 фебруар 07:00 - 18:00

Големи Стол, на Столској планини, је уз Ракитски камен на планини Руј је најупечатљивији врх у општини Бабушница. Зову га и "Олимп Бабушнице". Симбол је Бабушнице. Планинарско друштво "Преслап" организује успон на Големи Стол, из правца села Стол, у недељу, 4.фебруара 2024.године

                                                             Зимски успон на врх Големи Стол (1239 м)

                                            Столска планина, област Лужница, у општини Бабушница

                                                                     (Недеља, 4.фебруар 2024.године)

(Аутор фотографије за најаву акције је Саша Аранђеловић)

Столска планина простире се у правцу север-југ, од Шљивовичке планине до планине Руј, од села Горњи Стрижевац до Звоначке Бање. Изузетно је атрактивна и када се посматра, а камоли када се у њу зађе и доживе садржаји које ова планина пружа. Њен највиши врх је Рњос (1274 м), изнад села Студена, а најпознатији и најатраквнији врх је Големи Стол (1239 м), који се назива и „Олимп Бабушнице“. Големи Стол својим трапезастим обликом доминира околином и оивичава област Лужница. Големи Стол може се уочити са многи тачака на југу Србије, баш због свог облика, иако на југу има и знатно виших врхова. Мештани Бабушнице и Лужничког краја, врх Големи Стол сматрају симболом свог завичаја. На крајњем југоистичном  делу Столске планине, њене стене скоро да су се додирнуле са стенама Руј планине, у најужем кањону у Србији, у чувеној „Цедилки“ или кањону Звоначке реке, крај каменог моста и поред два тунела, где је некада пролазила пруга уског колосека Пирот – Суково – Ракита, и где је снимљен први играни филм у историји југословенске кинематографије – „Рударева срећа“.

Експазнијом планинарства у општини Бабушница и на југу Србије, на Столској планини уређене су три атрактивне стазе, по свим планинарским станддардима: стаза од села Студена до врха Рњос, стаза од села Стол до врха Големи Стол и кружна стаза "5 врхова Столске планине".

10 mali i veliki stol

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", зимски успон на Големи Стол обавићемо из села Стол. До врха и назад до села Стол треба укупно превалити 12 километара. У зависности од временских услова, постоји могућност да у повратку извршимо и успон на врх Мали Стол (954 м). У случају да се пењемо и на врх Мали Стол, траса ће бити дуга укупно 15 километара.

20 golemi stol

Минибусом ћемо доћи на полазно место успона, код куће Матејића у селу Стол, а на исто место ћемо се вратити, без обзира да ли се пењемо и на Мали Стол, као додатни врх. Учесници стога вишак ствари могу оставити у минибусу.

Успон на Големи Стол дели се у три етапе. До уласка у шуму, стаза је широка и равномерног нагиба. У другој трећини успона, треба савладати стрме деонице кроз шуму, на североисточним падинама Големог Стола. При врху, стаза опет постаје блажа. Уколико време буде лепо и сунчано, са Големог Стола видећемо пола Србије, а свакако и све планине на југу Србије.

Силазак са Големог Стола одвија се истом трасом.

Ова траса проходна је и по снегу.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

(Недеља, 4.фебруар 2024.године)

07:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“)

08:30 – краћа станка у Бабушници

09:00 – долазак у село Стол, отварање акције

09:15 – полазак на успон

12:15 - излазак на врх Големи Стол (1239 м)

14:30 - (евентуално) излазак на врх Мали Стол

15:30 - повратак у село Стол

16:00 - "планинарска посластичара" у Бабушници

18:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Вода се може захватити у Бабушници и у селу Стол.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1300 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, контакт телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вође акције.

Све додатне информације могу се добити код вође акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“ редовно ћемо објављивати корисне и занимљиве информације о  Столској планини и њеним врховима, о временским приликама, као и фотографије и приче са ранијих похода на ову чудесну планину.

 

Powered by iCagenda