Успон на планину Тумбу (1377 м)

ПД Преслап
0
25_tumba_Spomenik
Датум: недеља, 24 март 06:00 - 18:00

Планина Тумба, најнижа власинска планина, одлазак до чувеног споменика подигнутог 1931.године по налогу краља Александра, и до врха Тумба (1377 м). Живописни предели и изузетно богата и вфажна историја. Са Планинарским друштвом "Преслап" у недељу, 24.марта 2024.године.

                                                                   ПЛАНИНА ТУМБА

                                                              Врх Тумба (1377 м)

                                                      Недеља, 24.март 2024.године

Планина Тумба налази се између планине Таламбас на северозападу и планине Рудина на југоистоку, између села Састав река и села Преслап у општини Црна Трава, а ток и долина Градске реке ову планину одвајају од суседне планине Грамада.

У селу Састав река, у реку Власину улива се Градска река. Истовремено, код овог села спајају се чак четири планине: Острозуб, Грамада, Тумба и Таламбас.

На самом билу планине Тумба налази се село Јабуковик, а у подножју, на обали Градске реке су села Састав река, Градска и Кална, док се село Преслап сматра местом где се сусрећу чак три планине: Тумба, Рудина и Грамада. Североисточно се падине Тумбе спуштају у атар села Црвена јабука у општини Бабушница, односно у Црвенојабучку долину, која на овој страни одваја планину Тумбу од планине Таламбас.

Највиши врх планине такође се назива Тумба и висок је 1377 м. Планина Тумба убраја се у групу Власинских планина, где спадају још Варденик, Чемерник и Грамада. Тумба је једина од ових планина, са које се Власинско језеро не може видети, а и најнижа је међу њима.

20 tumba Vrh

Ова планина позната је по битки на из Другог балканског рата, која се одиграла 7.јула 1913.године. На потезу Дашчани кладенац (превој између планина Руј и Рудина) – Црни врх (највиши врх планине Таламбас) – врх Тумба, а овај потез био је део некадашње граничне линије краљевине Србије и царевине Бугарске (од 1878-1919.године), српска војска зауставила је продор бугарске војске у овој једнодневној битки, односно свако је остао на својој територији. Спречавање овог продора, кажу стручњаци, утицало је да се оснаже положаји српске војске на подручју данашње југоисточне Македоније, у околини града Штипа, у долини реке Брегалнице. Српским јединицама, овде је командовао мајор Јован Цветковић, отац потоњег великог државника Драгише Цветковића.

У подножју врха Тумба, на пољани (1250 мнв), откривен је 21.јула 1931.године споменик од белог камена који је краљ Александар Карађорђевић посветио борцима овог краја (села Јабуковик, Кална, Дарковце, Тегошница, Раков дол и Црвена јабука – некадашњи Власотиначки срез и Лужнички срез).

45 tumba spomenik

Успон на Тумбу отпочећемо у атару села Састав река, код скретања за село Јабуковик, на око 700 м надморске висине. Све до краљевог споменика, стаза је широка, и углавном иде кроз шуму. У прва 3 км, до напуштене школе у селу Јабуковик,на око 1000 мнв, успон је израженији. После тога, стаза води главним билом планине Тумбе, и успон је неосетан све до завршног успона на врх Тумба. После наредних 6 км, долазимо до великог платоа на око 1250 мнв. Прво наилазимо на споменик који су комунисти подигли педесетих година двадесетог века, у оквиру кога постоји и чесма. Стотинак метара даље је чувени споменик краља Александра. Од краљевог споменика, до самог врха Тумба, пењаћемо се још 1,5-2 км, кроз шуму и преко пропланака на којима су још итекако видљиви ровови из Другог балканског рата.

Силазак са врха Тумба извешћемо најпре до краљевог споменика, а потом ћемо се спустити у село Градска, широким шумским путем, који се иначе користи да се чак и возилима изађе до споменика краља Александра.

Стога, на овој акцији укупно ћемо препешачити раздаљину од 17 км, од којих 11 км на успону, а 6 км у силаску. Висинска разлика је око 650 м у успону и исто толико при силаску.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 24.март 2024.године):

06:00 – полазак са паркинга тржног центра "Рода", на Византијском булевару. 

08:00- почетак успона у атару села Састав река.

09:30 – долазак до старе школе у селу Јабуковик, одмор.

12:00 – долазак до споменика краља Александра на Тумби, одмор.

13:30 – излазак на врх Тумба, задржавање на врху десетак минута.

15:30 – силазак у село Градска и полазак за Ниш.

18:00 – долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши, воће). Вода се може захватити код комунистичког спом споменика испод врха Тумба (200 м пре споменика краља Александра). Препоручујемо да у сваком тренутку сваки учесник има 1,5 литра воде код себе.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Прилагођена средње захтевном пешачењу у пролећним или зимским условима. Планнарске ципеле – гојзерице, камашне, ролка, тања јакна, за сваки случај и капа и рукавице, резервна преобука и резервне чарапе. Штапови за ходање, наочаре за сунце.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1300 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, контакт телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вође акције.

Све додатне информације могу се добити код вође акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda