Скопска Црна Гора: врхови Пржар (1626 м) и Црн камен (1585 м) - Северна Македонија

ПД Преслап
0
3_crn_kamen
Датум: субота, 13 април 03:00 - 22:00

Успон на два врха планине Скопска Црна Гора, северно од Скопља, у Северној Македонији: на Пржар (1626 м) и на Црн камен (1585 м). Акција Планинарског друштва "Преслап", уз подршку планинарске дружине "Огнените" из Скопља. Субота, 13.април 2024.године.

                                                                       Планина Скопска Црна Гора

                                                  Врхови: Пржар (1626 м) и Црн камен (1585 м)

                                                                             Северна Македонија

Скопска Црна Гора планина је која се протеже северно од Скопља, у непосредној близини главног града Северне Македоније, између Скопља и Куманова, а на западу Скопска Црна Гора прелази и на подручје Косова. Занимљиво је и да се на Скопској Црној Гори налази и хидрографско развође Црноморског и Егејског слива, а на овој планини извире и река Јужна Морава. Са источних и јужних делова Скопске Црне Горе потоци одлазе ка Вардару, са југозападних падина ка Лепенцу, притоци Вардара са северне и северозападне стране потоци иду ка Биначкој Морави, касније и Јужној Морави.

Ова питома планина, благих падина, знатно се по свом изгледу и рељефу разликује од већине планина у Северној Македонији. Скоро и да нема планине у Северној Македонији, а да није виша од две хиљаде метара надморске висине. То не важи за Скопску Црну Гору, чији је првенац Рамно висок “тек” 1651 метар. Али, то није и не може бити разлог да се стазама Скопске Црне Горе не пењемо на њене врхове.

Путописци су још давно Скопску Црну Гору упоредили са Светом Гором. Десет је манастира на овом подручју. Вредело би и провести дан са локалним становништвом, да се сконцетришемо и послушамо како они говоре посебним дијалектом.

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", која ће се одржати у суботу, 13.априла 2024.године, заједно са нашим пријатељима из планинарског дружине "Огнените" из Скопља, пењаћемо се на два врха Скопске Црне Горе: на Пржар, висок 1626 м, и на Црн камен, висок 1585 м.

1 przar spirova pateka

Успон отпочињемо код места Две воде, у атару села Бродец, мало испод овог села, на 700 метара надморске висине. У првој етапи, кроз густу шуму, долазимо у село Бродец. Одмах изнад Бродеца је и излетиште са чесмом - извориштем. После окрепљења, одавде улазимо у чувену "Спирову патеку", главну планинарску стазу на Скопској Црној Гори. Први део "Спирове патеке" води кроз шуму, а после се излази на плато, са кога се пружа изванредна поглед ка Скопљу и ка Шар планини. Следећи дужи одмор је код планинарске колибе која се зове "Спирова колиба", на надморској висини око 1500 метара. Одавде, ваља се попети на главно, највише било Скопске Црне Горе, и то на источни део масива. Узима се да је упрво врх Пржар на граници између источног и западног дела Скопске Црне Горе. Нешто је снажнији успон док се изађе на ово било, али је и краткотрајан.

2 prema przaru

Потом се главним билом постепено и долази на врх Пржар, који је, наравно, изванредан видиковац. Са њега се јасно види и највиши врх планине - Рамно, а и Скопска котлина, са главним градом Северне Македоније.

Да бисмо се попели на врх Црн камен, враћамо се ка истоку до места изласка изнад "Спирове колибе", и продужавамо даље на исток, ка врху Црни камен. Овај врх је и најлепши на Скопској Црној Гори, зато што је стеновит и оштар, и разликује се од осталих врхова на Скопској Црној Гори. До њега такође води обележена "Спирова патека". Ваља се сада мало спустити се у долину, испод главног гребена и одатле се попети на Црни камен. Само у задњих двадесетак метара потребан је био додатни опрез. Зато је поглед са Црног камена бухвата целу Скопску Црну Гору и још многе планине у Северној Македонији, од којих, наравно, Шар планина делује најимпресивније, а и моћна Шар планина тек је тридесетак километара западније од Скопске Црне Горе.

4 sa crnog kamena

Са врха Црн камен, враћамо се на главно било, спуштамо се до "Спирове колибе", и онда се са највишег дела планине спуштамо истом трасом, којом смо се овде јутрос и попели - дакле идемо у Бродец, и онда назад до места Две воде.

Овим ћемо прећи око 20 км у оба правца.

Ова траса се може савладати без већих проблема и по снегу, а средином априла, када се акција одржава, подједнаке су шансе да снега не буде или да га барем мало има.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (Субота, 13.април 2024.године)

Полазак у 03:00 часова са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару. Аутопутем, Грделичком клисуром одлазимо ка Северној Македонији, успутне законске паузе и прелазак границе.

Планирано време почетка успона је у 07:30 сати.

Планирано време изласка на врх Пржар је око 11:30 сати.

Планирано време изласка на врх Црн камен је око 13:30 сати.

Планирано време повратка на Две реке је око 16:00 сати.

Потом ћемо отићи на дружење и вечеру у неком од ресторана у Побожју или Радишанима, на падинама Скопске Црне Горе.

Полазак за Ниш је у 18:00 сати.

Повратак у Ниш је у 22:00 сати.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, воде има на чесми изнад села Бродец. Потребно 2 литра воде за целе трасе.

ОБУЋА, ОДЕЋА И ОПРЕМА: гојзерице, штапови за ходање, камашне, јакна, капа, рукавице, наочаре за сунце. Слојевита гардероба, резервна мајица и чарапе. Резервна обућа и одећа за пут - остаје у минибусу.
ДОКУМЕНТА ЗА ПУТ: Важећи пасош.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 3000 динара (превоз и путарина).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977) и високогорац Угљеша Ђорић (телефон: 066227890).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda