Успон на Кајмакчалан (2521 м) - Грчка

ПД Преслап
10_Kajmakcalan
Датум: субота, 11 мај 05:00 - недеља, 12 мај 23:00

Успон на Кајмакчалан (2521 м), са грчке стране планине Ниџе, чији је Кајмакчалан највиши врх, и веома важан за историју овог дела Европе, високогорска акција Планинарскког друштва "Преслап", у суботу и недељу, 11 и 12.маја 2024.године.

                                                                                     Планина Ниџе

                                                                        врх Кајмакчалан (2521 м)

Граница Грчке и Северне Македоније, а успон на Кајмакчалан са грчке стране, неупоредиво лакше за успон

Субота и недеља, 11 и 12.мај 2024.године

Планинарско друштво "Преслап" организује у суботу и недељу, 11 и 12.маја 2024.године, високогорску акцију на планини Ниџе, на граници Грчке и Северне Македоније, и успон на чувени врх Кајмакчалан (2521 м). Врх Кајмакчалан је највиши врх планине Ниџе,а други назив врха је Профијас Илијас или Свети Илија.

Подручје око врха Кајмакчалан било је поприште велике битке од 12-30.септембра 1916.године, у оквиру Солунског фронта.

За ову акцију, изабрали смо знатно лакши успон са грчке стране планине, који ће почети у скијашком центру Кајмакчалан (познат и као скијашки центар Ворас), на надморској висини од 2050 м.

30 staza Kajmakcalan

Од скијашког центра до врха Кајмакчалан, треба прећи само 5 км и савладати 471 м висинске разлике, широком стазом која води крај стубова скијашких лифтова. Спуштање са врха обавиће се истом стазом. Уколико на траси остане снега, то неће бити никаква препрека, ова траса је проходна. Уколико време буде лепо и ведро, већ са половине трасе уочићемо чувену цркву на врху Кајмакчалан, а са врха Кајмакчалан лепо ће се видети добар део Грчке и Северне Македоније. Ова траса погодна је да је пређе сваки рекреативац и планинар. Историјска важност Кајмакчалана, додатно ће мотивисати све учеснике да се на ово јединствено место и попну.

На Кајмакчалану је изграђена црква у част храбрих бораца, затим спомен-костурница, а и дан данас, као сведоци страдања, са обе стране врха стоје ровови и утврде.

На врху ћемо се подсетити историјских чињеница и околности везаних за први светски рат, и симболично послати поруку мира за народе на Балканском полуострву.

20 vrh Kajmakcalan

Сам дан успона биће недеља, 12.мај 2024.године, а у суботу, 11.маја 2024.године, боравићемо у Битољу, уживати у лепотама овог града, обилазити културне и историјске знаменитости. У Битољу ћемо и ноћити, у хотелу, где ћемо у недељу ујутру добити и хотелски доручак.


ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

Субота, 11.мај 2024.године

05:00 – полазак са паркинга тржног центра "Рода", на Византијском булевару,
11:00 – долазак у Битољ, смештај учесника у хотел, разгледање града, слободне активности, куповина намирница и припрема ствари и опреме за сутрашњи успон, дружење, ноћење.

Недеља, 12.мај 2024.године

Устајање тако да се на доручак у ресторан хотела сиђе у 07:00 сати.

07:00 – доручак.

07:30 - напуштање хотела и полазак ка граничном прелазу са Грчком.

(По уласку у Грчку, време исказујемо по локалној временској зони, 1 сат више у односу на средњеевропско време).

11:00 - долазак у скијашки центар Кајмакчалан, загревање и припрема за успон.
12:30 - излазак на врх Кајмакчалан (2521 м), задржавање на врху до једног сата.
15:00 – силазак у скијашки центар, припрема за повратак за Ниш, полазак за Ниш, за Ниш се враћамо преко Битоља, а после и аутопутем.
(Поново време исказујемо по средњеевропском, после поновног уласка у Северну Македонију)

23:00 - поваратак за Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, доручак обезбезђен у недељу ујутру у хотелу, воде има у Битољу и скијашком центру Кајмакчалан. Потребно минимум 1,5 литра воде за успон на врх и силазак са њега.
Могућност наручивања хране у Битољу.

ОПРЕМА: Гојзерице, штапови, камашне, наочаре за сунце, јакна, кабаница, капа, рукавице. Заштита од ветра. Резервна мајица и чарапе, слојевита гардероба.
Одећа и обућа за путовање, боравак у Битољу и хотелу.

ДОКУМЕНТА: За улазак у Грчку обавезан важећи пасош, а за улазак у Северну Македонију може се користити лична карта или пасош.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 90 евра (превоз, ноћење у хотелу,  доручак у хотелу, путарине, смештај и исхрана возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Дејан Радојловић, контакт телефон: 063498018, и Владимир Митровић, контаkт телефон: 0642634692.

ПРИЈАВА: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције или путем електронске поште Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda