Успон од Сићева на врх Градац (1062 м), на Сврљишким планинама

ПД Преслап
1_gradac_naslovna_fotografija
Датум: недеља, 11 фебруар 06:40 - 16:30

Успон на врх Градац (1062 м) на Сврљишким планинама. Успон из села Сићево, са повратком у село Сићево, дужина стазе је 13 км. Локална акција Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 11.фебруар 2024.године

                            Сврљишке планине: село Сићево - врх Градац (1062 м) - село Сићево

                                                           Недеља, 11.фебруар 2024.године

Врх Градац налази се на крајњем западном делу Сврљишких планина, као претпоследњи у низу врхова ове планине, пре Вишеграда (990 м), и спуштања Сврљишких планина ка селу Ореовац и превоју Грамада, где почиње планина Калафат.

Градац је смештен је на граници атара села Ореовац са западне стране и Сићево са јужне стране масива Сврљишких планина. У близини врха Градац је и граница града Ниша и општине Сврљиг.

Као и други врхови на Сврљишким планинама, тако је и Градац каменит и оштар. Леп поглед на Градац је са свих врхова Суве планине, а сам Градац је добар видиковац према Сићевачкој клисури, Сувој планини, Старој планини, Девици, Озрену, Селичевици, и осталим вишим врховима Сврљишких планина

На Градац ћемо се пењати из села Сићева. Успон је постепен, има лепих видика. На врх Градац излази се са његове источне стране, и задња деоница од око 200 м је стрмија. Са врха Градац силазимо на западну страну, у правцу врха Вишеград, а пре Вишеграда скренућемо ка југу, и постепено се спустити у Сићево, најпре кроз шуму, онда и преко пропланака и "римским путем". Тиме се на траси прелази око 13 км у оба правца.

За Сићево одлазимо приградским аутобусом који са помоћне аутобуске станице у Нишу полази у 06:40 часова, који успут стаје код суда, код градске болнице, код војне болнице, на Трошарии...карта до Сићева кошта 120 динара, купује се у аутобусу. Из аутобуса излазимо на задњој станици у Сићеву.

Околност да је место поласка на успон и место силаска са планине исто - аутобуска окретница у селу Сићеву, даје могућност учесницима да на акцију дођу и властитим возилима. 

Најважније је да ће се на успон кренути у 07:30 сати са окретнице у Сићеву, и према овој сатници учесници који долазе властитим возилима, потребно је да се руководе.

Повратак са акције је приградским аутобусом који из Сићева за Ниш полази у 16:00 сати.

По силаску у Сићево, за Ниш се враћамо приградским аутобусом који из Сићева полази у 16:00 часова. И за ову линију карта стаје 120 динара и купује се у аутобусу.

Успон на Градац одвија се постепено, вијугавим путем који пролази поред врха Вишеград (990 м), а затим излази на гребен који води до Градца. Овај успон није захтеван, и поред каменитог терена око врха Градац.

На врх Градац, попећемо се, оријентационо, око 11 сати, а у Сићево ћемо се спустиоти око 14 сати, а пре поласка за Ниш, свратићемо и до познатог видиковца изнад Сићевачке клисуре и десне обале реке Нишаве, код игралишта у Сићеву.

Храна је из ранца, воде на планинарској стази нема, те препоручујемо да учесници код себе имају најмање 2 литра воде. 

Потребно је опремити се за планинарење у зимским условима, понети јакну, капу, рукавице, наочаре за сунце, резевну мајицу. Потребна је планинарска обућа, а штапове за ходање препоручујемо. 

Водичи на стази су Мирослав Докман, телефон: 062205977, и Милорад Игњатовић - "Мића Словенац", телефон: 0646739790.

Пријављивање није потребно, учесници се окупљају на помоћној аутобуској станици и успутним станицама приградске линије Ниш - Сићево (или се окупљају на окретници у Сићеву, ако долазе властитим возилима).

Додатне информације код водича или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda