Доња Студена - Рајац - врх Мосор (984 м) - Рајац - Доња Студена, Сува планина

ПД Преслап
0
1_mosor_naslovna_fotografija
Датум: недеља, 18 фебруар 07:00 - 17:00

Успон од села Доња Студена, до ливаде Рајац, потом до стеновитог врха Мосор (984 м), на делу најатрактивнијег гребена Суве планине, повратак истом трасом, локална акција Планинарског друштва "Преслап", недеља, 18.фебруар 2024.године.

                                      Доња Студена - Рајац - врх Мосор (984 м) - Рајац - Доња Студена, Сува планина

                                                             Недеља, 18.фебруар 2024.године

Планинарско друштво "Преслап" организује, у недељу, 18.фебруара 2024.године, локалну акцију на делу најатрактривнијег гребена Суве планине.

Траса акције, почеће у селу Доња Студена, код моста, код прве аутобуске станице за приградски превоз, посматрано из правца Ниша. Најпре идемо шумским путем који води према објекту - изворишту Јавно комуналног предузећа "Наисус", а даље се благо пењемо до ливаде Рајац. Од Рајца, скрећемо лево, према југоиостоку, преко узвишења Челин камен, а у правцу врха Мосор (984 м). На Мосор се пењемо из правца југоистока, и овај смер је знатно лакши и безбеднији, у односу на класичан смер по мосорској стени. 

Повратак је истом трасом, те ћемо на овој акцији прећи 12 километара.

Ова околност погодује учесницима који на акцију буду долазили властитим возилима, с тим што се почтак успона прилагођава времену доласка приградског аутобуса у Доњу Студену.

У одласку на акцију путујемо приградским аутобусом на линији 21 за Горњу Студену, који са приградске аутобуске станице у Нишу полази у 07:00 часова, а успут стаје преко пута суда, код градске болнице, на Трошарини... Карта се купује у аутобусу и стаје 120 динара. Из аутобуса се излази на првој станици у Доњој Студени. Властите аутомобиле такође остављамо у Доњој Студени.

За повратак са акције, можемо искористити линију аутобуса која из Горње Студене за Ниш полази у 16:10 сати, а у Доњој Студени је у 16:15 сати.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 18.фебруар 2024.године):

07:00 – полазак приградског аутобуса за Горњу Студену

07:30 – долазак аутобуса у Доњу Студену, припрема за успон

07:45 - полазак на успон

09:15 - долазак на ливаду Рајац, одмор

11:45 - излазак на врх Мосор, одмор на врху, уживање у погледу

12:15– силазак са Мосора и одлазак у правцу ливаде Рајац

14:00 – долазак на ливаду Рајац, одмор од 15 минута

15:45 – силазак у Доњу Студену

16:15- долазак аутобуса из Горње Студене за Ниш

17:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши...).Понети 2 литра воде.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, јакна, полар дукс, капа, рукавице, наочаре за сунце, штапови за ходање.

ВОЂE АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Милорад Игњатовић - "Мића Словенац", телефон: 0646739790.

Све додатне информације могу се добити код вође акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Посебно пријављивање за ову акцију није потребно, већ учесници треба да дођу или на приградску аутобуску станицу или на успутне аутобуске станице куда пролази аутобус на линији за Горњу Студену или доћи властитим возилом у Доњу Студену.

 

Powered by iCagenda