Успон од Рибарске Бање до врха Поглед (1482 м), планина Велики Јастребац

ПД Преслап
1_veliki_jastrebac
Датум: недеља, 19 мај 07:00 - 19:30

Врх Поглед (1482 м) на Великом Јастрепцу, препознатљив по великој антени на њему, може се јасно видети из Ниша. Са врха Поглед, како му и име говори, види се пола Србије. Планинарско друштво "Преслап" организује успон на Поглед, из правца Рибарске Бање, у недељу, 19.маја 2024.године.

                                                                                   Велики Јастребац

                                                   врх Поглед (1482 м) - успон из правца Рибарске Бање

                                                                     недеља, 19.мај 2024.године

Велики Јастребац је најшумовитија планина на Балканском полуострву и једна од највећих, по пространству, у централној Србији. Највиши врхови су Велика Ђулица (1491 м) и Поглед (1482 м).

До врха Поглед може се стићи и са прокупачке стране (село Горња Речица) и са мерошинске стране преко превоја Гребац, и са крушевачке, као и из Рибарске Бање.

Стаза из Рибарске Бање је средње захтевна. Полази се из ове мале, али живописне бање, са надморске висине од око 600 м. Савладава се око 900 м висинске разлике у успону и исто толико у силаску. Стаза за успон је идентична стази за силазак, а укупне дужине је 18 км.

Успон на Поглед је постепен и стаза углавном води кроз густу шуму. На неколико места, стаза из Рибарске Бање укршта се са стазом која води из правца превоја Гребац, да би се две стазе коначно спојиле на неких петнаестак минута од Погледа, и на врх се излази широком стазом. Стаза из правца Рибарске Бање је добро обележена.

До врха Поглед је потребно око 4 сата умереног хода.

Учесници који не желе да иду на врх Поглед, могу дан провести у лаганој шетњи око Рибарске Бање (до села Срндаље) или у самој Рибарској Бањи, а за ову групу учесника важно је да испоштује сатницу, која следи:

Сатница акције (недеља, 19.мај 2024.године):

- полазак у 07:00 часова са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару;
- полазак на успон најкасније у 09:00 часова;
- излазак на врх Поглед око 13:00 часова;
- полазак назад са Погледа око 14:00 часова;
- долазак у Рибарску Бању у 17:00 часова, слободне активности до једног сата;
- полазак за Ниш у 18:00 часова;
- долазак у Ниш у 19:30 часова.

Обућа, одећа, опрема: Учесници акције потребно је да се опреме за пролећне услове - да носе планинарске ципеле, ко има штапове за ходање нека их понесе и користи, за пресвлаку понети мајицу, у ранцу имати и тању јакну, носити наочаре за сунце, качкете или шешире и користити крему за сунчање.

Храна и вода: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши), потребна количина воде 2 литра, може се захватити у Рибарској Бањи.

Трошкови превоза: 1300 динара.

Вођа акције: Дарко Жарић, телефон: 0600332582.

Пријављивање за акцију: код Мирослава Докмана, телефон: 062205977.

Додатне информације: Код вође акције, на званичним страницама Планинарског друштва "Преслап" или путем електронске поште, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda