Успон на на врх Гарвануша (1221 м) из манастира у Ајдановцу, Велики Јастребац

ПД Преслап
0
12_gavranusa
Датум: недеља, 10 март 07:00 - 19:00

Откривање лепота области Топлица: посетићемо најстарији средњевековни манастир у Топлици са прелепим фрескама из 15. века, прелепу винарију Доја или винарију Малетић и излазимо на мало посећени врх Гарвануша на Великом Јастрепцу. Акција Планинарског друштва "Преслап", недеља, 10.март 2024.године.

                                                       Планина Велики Јастребац

Успон на на врх Гарвануша (1221 м) из манастира у Ајдановцу - топличка страна Великог Јастрепца

                                Недеља, 10. март 2024. године

Кроз историју и геогафију области Топлица, водиће нас г.Дарко Жарић, историчар, музејски саветник, планински водич, који је током 2024.године предводити неколико акција Планинарског друштва "Преслап" на мало познатим и ретко посећеним пределима у области Топлица. Чудесну Топлицу почињемо да упознајемо са јужне и југозападне стране планине Велики Јастребац, из атара Горње Бреснице, Ајдановца (припадају граду Прокупљу), и Доњем Сварчу (припада општини Блаце), а планински крајолик обогатићемо и одласком на обале Бресничког језера.

10 gavranusa

Велики Јастребац је планина средње величине, врло стара, постојала је још у терцијеру. Јастребац је превојем Гребац подељен на Велики и Мали Јастребац. Научник Јосиф Панчић говорио је да је Јастребац најшумовитија  планина у Србији. Буква је доминантна на овој планини, заузима преко 70 % терена на северним и нешто мање на јужним. На подручју ове планине константовано је до данас 527 биљних врста, 218 врста лековитог биља, шуме су богате гљивама тј има око 130 врста. Од ове године највероватније планине ће бити проглашена за 21. парк природе у Србији.  

Стаза из Ајдановца је средње захтевна, полази се са надморске висине  од око 750   м.н.в.. Стаза за успон и силазак је укупне дужине око 14 км. Успон на врх је постепен и стаза углавном води кроз густу храстову у букову шуму. Стаза је слабо обележена јер су маркације старе.

30 manastir ajdanovac

Манастир св. в.м.ч. Георгију  у Ајдановцу,  налази се на обронцима  Великог Јастрепца, близу села Горње Бреснице, у Здравињском кланцу, на 27 км од Прокупља. Највероватније је подигнут у 15. веку као једнобродна базилика, издужене правоугаоне основе на истоку а на западу налази се припрата цркве. По народном предању, турски бег Ајдин за време лова спасао се од вукова, затворивши се у манастиру а након тог догађаја покрстио се и служио у манастиру као монах. Манастир је живописан 1492. године руком највероватније неког Грка из северне Грчке. У цркви налази се кивот са моштима св.  пророка Наума. Манастир је обновљен 1887. године као метох манастира Наупаре. Краљ Милан Обреновић даривао је манастиру иконостас, а  дао је новац за зидање  манастирског конака и спомен чесме. Почетком 1916. године након пљачке од стране бугарске војске, конак је спаљен али је  уз помоћ државе обновљен после Првог светског рата. Манастир је стављен под заштитом државе 31.3.1970. године под редним бројем СК 236 као културно добро од великог значаја. Рестауриран је 1996. и 1997. године.

20 bresnicko jezero

Сатница акције (недеља, 10.март 2024.године):

  • 7:00 часова полазак са паркинга код тржног центра ,,Рода'' (Меркатор) на Византијском булевару:
  • 7:40 часова долазак у Прокупље
  • 8:30 часова обилазак манастира Ајдановац (750 м.н.в)
  • 9:00 часова почетак успона кроз храстову шуму према врху
  • 11:00 излазак на врх који се налази испод превоја Стовариште на некадашњој граници између Србије и Турске до 1877. године где се налази мали споменик убијеним око 220 Срба од стране бугарске окупаторске војске у Другом светксом рату. Овде је и раскршће планинарских стаза. На врху је букова шума.
  • 12:00 часова полазак са врха. Повратак је путем пкоји пролази поред утврђења Градац из 6. века до Бресничког језера (640 м.н.в) које је дугачко око 600 метара а широко око 150 метара. Поред језера налази се капител из 6.века.
  • 14:00 часова долазак у село Горња Бресница
  • 15:00-17:00 часова могућа је посета винарији Доја која поседује винграде на 36 ха у селу Доње Сварче, или Батином сеоском домаћинству у Доњој Бресници која се бави производњом квалитених и релативно јефтиних ракија од шљиве, крушке, дуње, јабуке, вишње и купине и винарији Малетић у Великој Плани које није скупо ( пре поласка на акцију потребна бар седам дана пре акције пријава за обилазак винарија). Могуће је заказивање ручка са дегустацијом вина у винарији Доја. 
  • 17:30 часова полазак за Ниш
  • 19:00 часова долазак у Ниш

Одећа, обућа, опрема: Учесници акције пожељно је да се опреме за пролећне услове: да носе планинарске ципеле, штапове за ходање, за пресвлаку мајицу, тању јакну, кабаницу за кишу, наочаре за сунце, качкете и др.

Храна и вода: Храна из ранца ( сендвичи, конзерве, слаткиши), вода до 2 литра (код манастиру постоје две чесме изузетно лепе и здраве воде).

Трошкови превоза: 1200 динара.

Вођа акције: Дарко Жарић, МБ 487, телефон 0600332582.

Пријављивање за акцију: код Мирослава Докмана , телефон 062205977.

Додатне информације: код вође акције  или на званичним страницама ПД ,,Преслап'' или путем  електронске поште, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda