Слапови Сопотнице (Србија), кањон Мртвице (Црна Гора) и кањон Увца (Србија)

ПД Преслап
1_uvac_2023
Датум: среда, 01 мај 05:00 - петак, 03 мај 21:00

Обилазак слапова Сопотнице, у западној Србији, обилазак кањона Мртвице, у Црној Гори, и обилазак кањона Увца, у западној Србији. Изузетно садржајна акција Планинарског друштва "Преслап", на атрактивним одредиштима, природним лепотама. Среда, четвртак и петак, 1, 2 и 3.мај 2024.године.

                                                              Слапови реке Сопотнице (Србија)

                                                                Кањон Мртвице (Црна Гора)

                                                                Кањон реке Увац (Србија)

                                   (Среда, четвртак и петак, 1, 2 и 3.мај 2024.године)

Првомајска акција Планинарског друштва "Преслап", замишљена као тродневна активност, где се првог дана обилазе слапови Сопотнице, у западној Србији, другог дана идемо у Црну Гору, у обилазак кањона Мртвице, а трећи дан је резервисан за Специјални резерват природе Увац, у западној Србији.

Планинарско друштво "Преслап" успешно је, 29 и 30.априла 2023.године, извело акцију на слаповима Сопотнице и у кањону Увца, а на предстојећој акцији - од 1 до 3.маја 2024.године, обилазимо још једно атрактивно одредиште - кањон Мртвице, у суседној држави Црној Гори.


Први дан акције, среда, 1.мај 2024.године - слапови Сопотнице, у западној Србији

Слапови Сопотнице, споменик природе, заштићено природно добро, налазе се на северозападним обронцима планине Јадовник, на 20-так километара од Пријепоља. Сам извор Сопотнице, налази се на 1150 метара надморске ввисине, а река својим кратким током од само 3,5 километара, нуди незабораван призор обрушавајући се све до свог ушћа у реку Лим. Река Сопотница пролази осам бигрених тераса правећи слапове и водопаде од 20-25 метара висине.

2 sopotnica donji slap 2023
На акцији ћемо проћи најлепши део реке, слапове, те доњи и горњи водопад. Стаза почиње од планинарског дома, дуга је 5 км, у оба правца и третира се као лака.

3 sopotnica gornji slap 2023


Након обиласка слапова спуштамо се до манастира Милешеве, где ћемо, након његовог обиласка и ноћити.

4 manastir mileseva 2023


Милешеву  је саградио принц Владислав, други син краља Стефана Првовенчаног и унук Стефана Немање, 1219 године. Манастир је био други по рангу, међу Српским манастирима, одмах након Студенице, а још већи значај је добио када су 1236.године пренете  Светог Саве, у манастир. Манастир Милешева је био не само верски, већ и културни центар, јер је од 1544.године до 1557.године у њему радила штампарија.

Манастир је више пута харан и спаљиван, али и обнављан. Данашњи изглед добио је након велике обнове 1863. године.

Највеће благо манастира Милешеве представља најпознатија и најлепша фреска српског средњевековног сликарства “Бели анђео”. Ова слика је послата и у свемир као поздрав интелигентним бићима као пример цивилизације на земљи.

Други дан акције, четвртак, 2.мај 2024.године - кањон реке Мртвице, у Црној Гори


Другог дана акције, крећемо пут Црне Горе и преко Бијелог Поља и Колашина стижемо до места Међуречје, одакле крећемо на лаку стазу дужине 12 км у оба правца.

5 kapija zelja
Кањон Мртвице је стешњен између морачких планина Маганик и Тали. Стаза кроз кањон пружа несвакидашњи доживљај, посебно у пролеће, када је висок водостај и када се велика количина воде у виду бујице спушта низ кањон.

6 carobna suma

Посебну драж представљају врела која избијају из стена у подножју планине Маганик. Мештани их зову “Бели Нерини”. Овом стазом проћи ћемо “Данилов мост”, “мистичну капију жеља”, “чаробну шуму”, “мртвичке греде” и доћи до места званог “плажа”.

7 mrtvicke grede

Након одмора на том месту следи повратак ,истом стазом до превоза, а затим до Пријепоља и преноћишта у манастиру Милешева.

Трећи дан акције, петак, 3.мај 2024.године - Специјални резерват природе Увац, у западној Србији


Трећег дана, враћамо се из Пријепоља према Сјеници и након 7 км од Сјенице, долазимо до Увачког (Сјеничког) језера, што је у ствари и наш циљ.


Ток реке Увац, која извире на 1460 метара надморске висине, и улива се у Лим, преграђен је браном, чиме су формирана три језера: Увачко, Златарско и Радоинско. Посебну вредност и атракцију чине укљештени меандри, у околини села Лопиже, препознатљиви на свим сликама, када је Србија у питању. Атракција резервата је и белоглави суп - орао лешинар, једна од две преостале врсте лешинара у Србији.

1 uvac 2023
Ми ћемо ићи краћом стазом која води директно до видиковца Молитва, једног од најлепших у Србији. Са овог видиковца кањон и укљештени меандри Увца виде се као на длану.

Сатница акције:

Први дан - 1.мај 2024.године : полазак у 05:00 сати са паркинга тржног центра "Рода", на Византијском булевару, долазак до дома на Сопотници у 12:30 сати, обилазак слапова и долазак у манастир Милешева око 17:00 сати, разгледање манастира до 19:00 сати, ноћење.

Други дан - 2.мај 2024.године: полазак за Црну Гору у 06:00 сати, обилазак кањона Мртвице и повратак у манастир Милешева око 20 сати, одмор и ноћење.


Трећи дан - 3.мај 2024.године: долазак на Увачко језеро до 10 сати, обилазак језера (кањона реке Увац), полазак за Ниш у 13 сати, очекивани долазак у Ниш, око 21 сат.


За улазак у државу Црну Гору - потребна је важећа лична карта или важећи пасош.


Смештај:  у конаку манастира Милешева, у удобним, чистим собама, са купатилом, постељином... У оквиру смештаја постоји и благоваоница, где се ујутру могу добити кафа, чај, сок, али не и доручак. У удобност и квалитет смештаја у конаку манстира Милешева, уверили смо се на акцији Планинарског друштва "Преслап" 29 и 30.априла 2023.године.

Храна: у основи из ранца, с тим што ћемо првог дана стати негде у Новом Пазару, да купимо доручак, другог дана, ако буде прилике, можемо стати у Бијелом Пољу, а трећег дана у Сјеници.

Обућа, одећа и опрема: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, одећа и обућа за пут, одећа и обућа за боравак у манастиру, прибор за личну хигијену.

Трошкови акције: 10.000 динара (обухватају превоз, 2 ноћења у конаку манастира Милешева, таксе, улазнице, паркинг).

Вођа акције: Драган Стевановић, контакт телефон: 063402996.

Пријављивање за акцију: код вође акције.

Додатне информације о акцији: код вође акције или путем електронске поште, на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda