Камнишко-Савињски Алпи: врх Сторжич (2132 м) и превој Згорње Језерско

ПД Преслап
3_storzic_leto
Датум: петак, 19 јул 04:00 - понедељак, 22 јул 01:00

Успон на Сторжич (2132 м), у Камнишко-Савњиским Алпима, најатрактивнији и најпопуларнији врх у Словенији, од оних на које се успон не одвија применом алпинистичких вештина и опреме - "Триглав изван Триглава". Високогорска акција ПД "Преслап", од петка до недеље, 19 до 21.јула 2024.године.

                                                                  ВРХ СТОРЖИЧ (2132 м)

                                               Планшарско језеро и видиковци око Згорњег Језерског

                                                У масиву Камнишко-Савињксих Алпи, у Словенији

                                        (Петак, субота и недеља - 19, 20 и 21.јули 2024.године)

Планинарско-друштво "Преслап"организује у  петак, суботу и недељу, од 19 до 21.јула.године, високогорску акцију у Словенији, чије је одредиште врх Сторжич, висок 2132 метара, а у масиву Камнишко-Савињских Алпи. Сторжич се сматра и "Триглавом изван Триглава", и представља најатрактивнији и најпопуларнији планински врх у Словенији, од оних на које се успон изводи класичним ходањем, без примене алпинистичких и пењачких вештина и без употребе алпинистичке и пењачке опреме.

1 storzic

У 2023.години, сложили смо се, најлепша акција Планинарског друштва "Преслап" била је на Триглаву, а ове, 2024. године смо одлучили да одредиште акције у Словенији буде Сторжич, који је, на неки начин, "Триглав изван Триглава".

Три су масива Алпа у Словенији - Јулијски Алпи, Камнишко-Савињски Алпи и Караванке. Камнишко-Савњиски Алпи се налазе у северној Словенији, према граници са Аустријом, највећим делом у регији Горењска, а мањим делом у Штајерској и Корошкој. Највиши врх Канмишко-Савињских Алпа је Гринтавец (2558 м). Сторжич се налази у западном делу Канишко-Савињксих Алпа, на пола пута, ваздушном линијом, између врха Гринтавец и масива Караванки, које се простиру на северозападу Словеније.

Постоји више стаза, траса, праваца, приступних путева за успон на Сторжич. Одакле год да се крене, ваља рачунати на велику висинску разлику која се савладава, иако је Сторжич, у односу на многе друге врхове у Словенији, релативно низак. Међутим, на успон се полази из алпских долина или села у његовом подножју.

За предстојећу акцију, изабрали смо најмање захтевну трасу успона на Сторжич, и силаска са Сторжича. Наравно, и овакав успон знатно је тежи од било ког успона у Србији.

Наша траса води из села Маче, северно од Крања, а до врха Сторжич дужина трасе је 8 км у једном правцу, уз висинску разлику од чак 1530 метара. Дакле, потребна је добра кондиција за овај успон.

За разлику од успона на Триглав, који је Планинарско друштво "Преслап" успешно извело августа месеца 2023.године, за успон на Сторжич нећемо од паркинга ићи ка планинарским домовима, са стварима и опремом за успон. Бићемо смештени у хостелу у селу Церкље на Горењскем, а такође ћемо и комбијима отићи на почетак стазе у село Маче, које је од Церкља на Горењскем удаљено 15 км или 15-так минута вожње.

То је лакши део у односу на Триглав, те на дан успона, у суботу, 20.јула 2024.године, сву концентрацију и снагу треба усмерити ка савладавању прилично велике висинске разлике до врха Сторжич.

8 staza kroz sumu

Траса, од села Маче, најпре води кроз густу шуму. После 4,5 км трасе, и око 900 метара висинске разулике налази се планинарски дом на Калишчу, на надморској висини од 1534 метара, место за однмор и обнову залиха воде.

6 dom na kaliscu

После овог планинарског дома, шума се проређује, и излази се на чистину, са које се отвара поглед ка Сторжичу, али и на све остале атрактивне пределе овог дела Словеније. Подлогу чини ситно камење.

7 pre vrha storzic

Још пар стрмијих деоница имамо на завршном успону, и коначно излазимо на врх, чије је обележје огроман метални крст. Са Сторжича се види остатак масива Камнишко-Савињских Алпи, али и не тако далеки Јулијски Алпи, и наравно, врх Триглав, симбол Словеније.

2 storzic krst

Стаза је изванредно обележена планинарским озанакама и путоказима, информационим таблама. На овим таблама, чак, стоји да се од Мача до Сторжича успон обавља за само 4 сата, од којих 2 и по сата до планилнарског дома на Калишчу, а од дома до врха за сат и по, што је, ипак, за планинаре из Србије нереално, и ваља рачунати да ће нам за успон требати пет и по до шест сати лаганог хода, са честим паузама, због приличне висинске разлике.

Истом трасом вратићемо се до паркинга у Мачу.

Тако ћемо на предстојећој акцији, у петак, 19.јула 2024.године, до раних поподневних сати доћи у Љубљану, обићи центар главног града Словеније, и касно поподне отићи у Церкље на Горењскем, како бисмо се добро одморили пред успон на Сторжич.

У суботу, 20.јула 2024.године, изводимо, како смо напред и описали, успон на Сторжич, и враћано се у Цекрље на Горењскем, у наш хостел и дружићемо се у некој од кафана у овом селу.

Коначно, у недељу, 21.јула 2024.године, одлазимо ка Језерском, некадашњем граничном прелазу између Словеније и Аустрије, и око села Згорње Језерско уживаћемо у рекреативним активностима. Обилазимо Планшарско језеро, и видиковце око Згорњем Језерском, таман да се на време упутимо ка Крању, Љубљани и даље у повратку за Ниш.

5 planskarsko jezero

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Петак, 19.јули 2024.године:

04:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода", на Византијском булевару;

13:00 - 15:00 - слободне активности у центру Љубљане;

16:00 - 17:00 - куповина намирница, евентуално одлазак до тржног центра "Декатлон";

19:00 - долазак у хостел у Церкље на Горењскем, припрема ствари за успон, одмор.

Субота, 20.јули 2024.године

Устајање и доручак свако прилагођава сопственим потрбама, али тако да се из хостела крене у 6 сати изјујтра.

06:30 - полазак на успон из села Маче

10:30 - дом на Калишчу

12:30 - врх Сторжич (2132 м)

17:30 - силазак у Маче

18:00 - повратак у Цекрље на Горењскем, слободне активности, вечера, припрема ствари за сутрашњи одлазак на Језерско и повратак за Ниш.

Недеља, 21.јули 2024.године:

Устајање и доручак свако прилагођава сопственим потрбама, али тако да се из хостела, са свим стварима, крене у 07:30 сати.

У 08:30 стижемо на Згорње Језерско, обилазак Планшарског језера и видиковаца до 12 сати.

Од 13 до 15 сати обилазак Крања, куповина намирница, и полазак за Ниш.

До 01:00 - повратак за Ниш.

ХРАНА И ВОДА, УСЛОВИ СМЕШТАЈА: Храна из ранца, а намирнице се могу купити у Љубљани, те се храна може наручивати у гостионицама у Церкљу на Горењскем и у Згорњем Језерском, и у Крању у повратку за Србију. На успон понети 3 литра воде, која се захвата у хостелу, а залихе воде се допуњују у дому на Калишчу. У хостелу су собе са постељином, купатилом, а у хостелу се не служи доручак.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут и слободне активности. За планинарење - планинарска опрема и ранац од 30 литара запремине. Вишак ствари остаје у хостелу или у комбијима.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 200 евра (обухватају трошкове пута, путарине кроз Хрватску и Словенију, трошкове возача, 2 ноћења у хоселу, паркинге).

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, контакт телефон: 062205977.

РОК ЗА ПРИЈАВУ И УПЛАТУ: 5.јуни 2024.године - због посебних правила резервације и плаћања смештаја у Словенији.

Све додатне информације могу се добити код вође акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda