Прерасти Вратне и водопад Бледерија (Србија), успон на Домоглед (1105 м) и Бања Херкулане (Румунија)

ПД Преслап
1_domogled_naslovna
Датум: субота, 25 мај 06:00 - недеља, 26 мај 23:30

Планинарско друштво "Преслап" вас у суботу и недељу, 25 и 26.маја 2024.године, води на занимљиву и садржајну акцију у источној Србији, и на Карпатима у Румунији. Одредишта у источној Србији су прерасти вратне и водопад Бледерија, а у Румунији - врх Домоглед (1105 м) и Бања Херкулане.

ПРЕРАСТИ ВРАТНЕ И ВОДОПАД БЛЕДЕРИЈА (СРБИЈА), УСПОН НА ДОМОГЛЕД И БАЊА ХЕРКУЛАНЕ (РУМУНИЈА)

Субота и недеља, 25 ии 26.мај 2024.године

За викенд, 25 и 26.маја 2024.године, Планинарско друштво "Преслап" вас води на занимљиву и садржајну акцију у источној Србији и на Карпатима у Румунији.

Прерасти Вратне, или вратњанске капије, како их народ зове, су чудо природе, на неких 30-так км удаљености од Неготина.

40 v

Начин на који су ове прерасти настале није прецизно утврђен, али се предпоставља да су биле део огромне пећине, чији су се сводови временом урушавали, а оно што је остало су 3 прекрасна камена свода - Мала прераст, Велика прераст и Сува прераст. Прве две се налазе одмах изнад манастира Вратна, док се  трећа, Сува прераст налази нешто даље и до ње треба прећи 5 км, коритом реке.

60 vratna

Првог дана, наше акције, на путу за Кладово, обилазимо Малу и Велику прераст, као и видиковац изнад манастира Вратне. Суву прераст нећемо обилазити,овог пута, јер смо у наставку, предвидели посету водопаду Бледерија.

У оази природе и мира скривен је водопад Бледерија, 30-так км удаљен од Кладова. Призор, који пружа водопад је нестваран, јер се вода, након преливања прек бигрене пречаге спушта у мало језеро смарагне боје. Поред овог, постоји и један мањи водопад, а на 2 км изнад водопада Бледерија, налазе се и извори истоимене реке.

50 b

Уживаћемо у предивном окружењу водопада Бледерија, а након тога се упућујемо ка Кладову, где ћемо, пре одласка у смештај, обићи плажу на Дунаву, можемо, евентуално, допунити залихе хране и воде за сутрашњи дан, у неком од маркета. Смештај је у хотелу, у трокреветним собама, са купатилом, без доручка.

Другог дана акције, рано у 6 сати изјутра, крећемо за Румунију. Прелазимо границу преко Ђердапа и убрзо долазимо до Националног парка Домоглед, који је са долином реке Черне, највећи  национални парк у Румунији. Налази се у јужним карпатима, на планинском венцу Мехединци, преко пута националног парка Ђердап. Обухвата површину од преко 60.000 хектара нетакнуте природе, са многим водопадима, клисурама и планинским врховима, од којих је највиши Стан - 1466 метара надморске висине.

У подножју врха Домоглед налази се бања Херкулане, у коју стижено око 9 сати по локалном времену. Обилазак бање је предвиђен у трајању од 1 сата. Бања Херкулане је једна од  најстаријих термалних бања у Румунији и Европи. Смештена је у долини реке Черне, на надморској висини од 168 м. Бању су основали Римљани, а први пут се помиње 153.године нове ере. О владавини Римљана сведоче и пронађене статуе Херкула, а једна од њих се налази на тргу, у центру бање.

20 h

Након обиласка бање, крећемо на стазу, пут врха Домоглед. Стаза нас најпре води шумским путем до “Белог крста” (Круцеа Алба), до кога стижемо за непуних сат времена. Ту правимо краћу паузу. Затим креће каменита стаза, са константним успоном, а на појединим местима се морају прећи стене уз помоћ руку. Планинарске ципеле су неопходне за овакву стазу. На 1099 метара надморске висине најпре долазимо до Малог Домогледа , а 30-так минута касније и до Великог Домогледа -1105 метара надморске висине. На врху правимо дужу паузу, ако је време ведро уживаћемо у погледу на околне врхове и бању у подножју. Силазак је са западне стране, у бању Херкулане, где нас чека превоз, одакле, након препакивања, крећемо за Ниш. Стаза је кружна, дужине 12 км, висинска разлика је 1000 метара у успону и исто толико у  силаску, време потребно за пролаз стазе је 6-7 сати. Стаза се декларише као захтевна, средње тешка и поребна је добра кондиција, због висинске разлике, коју треба савладати.

Потребна опрема: планинарске ципеле, камашне,штапови, заштита од сунца и кише,слојевита гардероба и тања јакна, преобука, средства за личну хигијену.      

Документа: важећи пасош и здравствена књижица.

Храна и вода: храна је из ранца, мада се, по жељи може вечерати у неком ресторану у Кладову,   а доручак у недељу можемо купити у пекари, која се налази у близини смештаја. На стази треба имати бар 1,5 л воде са собом.

Трошкови акције: 7000 динара (обухватају превоз и смештај).

Водич акције: Драган Стевановић, контакт телефон: 063402996.

Пријаве за акцију: код водича Драгана Стевановића.

Сатница акције:

Субота, 25.мај 2024.године:

Полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" је у 6 сати изјутра.

Долазак у Вратну у 9 сати, обилазак Мале и Велике прерасит, обилазак водопада Бледерија, долазак у Кладово, обилазак и смештај око 20 часова.

Недеља, 26.мај 2024.године:

Устајање у 05:30 сати, полазак за Румунију у 06:00 сати.Долазак у бању Херкулане у 09:00 сати, (локално време),обилазак до 10:00 сати. Полазак на стазу у 10:15 сати, излазак на Домоглед у 14:00 сати. Силазак у бању у 17:00 сати. Полазак за Ниш у 18:00 сати (локално време). Долазак у Ниш око 23:30-00:00, по средњеевропском времену.

Додатне информације: код водича, или путем електронске поште Планинарског друштва "Преслап", на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda