Хајла (2403 м) и Ахмица (2272 м) - Црна Гора

ПД Преслап
Hajla_naslovna
Датум: субота, 13 јул 04:00 - недеља, 14 јул 23:30

Високогорска акција Планинарског друштва "Преслап" на планини Хајли, у Црној Гори, на којој ћемо се пењати на врхове Хајла (2403 м) и Ахмица (2272 м). Субота и недеља, 13 и 14.јули 2024.године.

                                                                  Планина Хајла, у Црној Гори

                                                              Врхови Хајла (2403 м) и Ахмица (2272 м)

                                                          (Субота и недеља, 13 и 14.јули 2024.године)

Планина Хајла налази се на крајњем истоку Црне Горе, смештена између Руговске клисуре и изворишта реке Ибар. Заједно са Мокром гором, Мокром планином, Жљебом и Русолијом припадају северној групи Проклетијских планина.

Сама Хајла није усамљена планина, већ преставља планински венац дужине 10 км, са више врхова преко 2000 м, као што су сам врх Хајла (2403 м), Ахмица (2272м), Драмадол (2119 м). На овој акцији пењемо се на врхове Хајлу и Ахмицу.

Првог дана акције стижемо у Рожаје, одакле нас домаћини Планинарско-скијашки клуб "Хајла" из Рожаја, пребацују теренским возилом (камионом) до “Штедима” одакле је полазна тачка за успон на Ахмицу.

AHMICA

 

Овај редослед смо изабрали јер је то лакша стаза, с обзиром да првог дана путујемо. Дужина стазе у успону за Ахмицу је 3км, висинска разлика 530 м. Стаза се третира као лака. Након силаска и краћег одмора, упућујемо се ка планинарском дому “Гропе”, где ћемо бити смештени.

Другог дана акције, рано ујутру крећемо на стазу према врху Хајле.Стаза почиње од самог дома, где смо смештени, иде, најпре травнатим пределима, постепено добијајући на висини,затим кроз бор кривуљ излази на превој (2200м) на јужној страни Хајле. Стаза даље постаје каменита, на неким местима изразито уска и тако излази на врх 2403 м. Дужина стазе је 6 км, висинска разлика 600 м, декларише се као средње тешка. Повратак је истом стазом, мада се може десити да изаберемо и кружну, што зависи од тренутних услова и расположења групе.Након повратка у дом,краћег одмора и паковања ствари, враћамо се теренским возилом у Рожаје. У Ниш стижемо у касним вечерњим сатима.

Напомена: акција није за почетнике, потребна је средња кондициона припремљеност и планинарско искуство. Водич има парво измена током акције, у зависности од тренутне ситуације на терену.

Потребна опрема:
Ранац 30-40л,штапови,планинарске ципеле обавезне,камашне,кабаница, чеона лампа,крема за сунце, наочаре за сунце, качкет, шешир или бандана,слојевита гардероба, тања јакна,преобука, средства за личну хигијену,папуче за дом.

Храна: првог дана, у суботу правимо паузу за доручак у Новом Пазару. Тог истог дана имамо обезбеђену вечеру (улази у цену) у планинарском дому, за остало је храна из ранца или се може договорити са домаћином да нам нешто спреми за недељу, после акције (то не улази у цену и плаћа се на лицу места).

Смештај: у планинарском дому “Гропе” у подножју планине Хајла. Собе су вишекреветне (мушка и женска соба) постељине има, кухиња постоји, има воде.

Трошкови акције: 80 евра, укључују превоз, смештај у дому (једна ноћ), једну вечеру, превоз теренским возилом, вођење акције.

Вођа акције: Драган Стевановић, контакт телефон: 063402996.


Пријава и уплата за акцију: код водича, до 1.јула 2024.године.

Програм акције:

Субота, 13.јули 2024.године:
Полазак из Ниша (испред тржног центра "Рода" на Византијском булевару) у 04:00 сати. Пауза у Н.Пазару, за доручак. Долазак у Рожаје до 10 сати. Одлазак до Штедима и успон на Ахмицу. Одлазак у смештај- планинарски дом Гропе, одмор, вечера, ноћење.


Недеља, 14.јули 2024.године:


Буђење у 06:00 сати .Припрема за успон и полазак у 07:00 сати. Излазак на врх и повратак у дом до 14 сати. Одмор и полазак за Рожаје у 15 сату. Полазак из Рожаја за Ниш у 16:30 сати, долазак у Ниш око поноћи.

Додатне информације: код вође акције Драгана Стевановића, или путем електронске поште, на адресу Планинарског друштва "Преслап":  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda