12. међународни успон "Власина 2024" на планини Варденик

ПД Преслап
1_veliki_streser
Датум: субота, 13 јул 05:30 - 20:30

Планинарско друштво "Преслап" организује у суботу, 13.јула 2024.године одлазак планинара на планину Варденик, изнад Власинског језера, на традиционалну акцију Скијашко-планинарског клуба "Власина" Сурдулица - 12.међународни успон "Власина 2024".

                                               

                                      12. МЕЂУНАРОДНИ УСПОН "ВЛАСИНА 2024"

 Традиционална акција Скијашко-планинарског клуба "Власина" Сурдулица

                                    Планина Варденик изнад Власинског језера

Врхови: Велики Стрешер (1876 м), Мали Стрешер (1757 м), Паћин врх (1757 м) и Обршина (1734 м)

                                                         Субота, 13.јули 2024.године

Скијашко-планинарски клуб „Власина“ Сурдулица, почев од 2014.године, организује своју традиционалну манифестацију „Међународни успон Власина“, и у првих 11 одржаних успона, закључно са 2023.годином, одредиште акције на сваке две године је мењано – и то су биле планина Чемерник и планина Грамада.

За 12. „Међународни успон Власина“, Скијашко-планинарски клуб „Власина“ Сурдулица, уважавајући предлоге и молбе учесника досадашњих манифестација „Међзународни успон Власина“, одлучио је да промени одредиште акције, и да уважене планинарке и планинаре поведе на планину Варденик, највишу од свих планина које одкружују Власинско језеро највишу на подручју општине Сурдулица.

Варденик се простире у облику потковице, у правцу југозапад-североисток, између реке Јужне Мораве и Власинског језера. Река Врла, која извире испод највишег врха Велики Стрешер, раздваја Варденик и суседну планину Чемерник. Источно од Варденика уздижу се планине Валози и Глошка планина, одвојене чувеним Лисинским Преслапом. Ка југоистоку, Варденик је повезан са планином Бесна кобила.

2 mali streser

Врх Велики Стрешер (1876 м), највиши врх Варденика, општине Сурдулица и подручја око Власинског језера, је доминантног куполиког облика, и може се уочити са велике удаљености. Нарочито се снажан утисак ствара када се Велики Стрешер посматра са Власинског језера, и обрнуто, када се дивимо лепоти Власинског језера са врха Велики Стрешер.

Планина Варденик је покривена густом шумом до висине од 1500 метара. У вишим деловима, као и многе планине на југу Србије, Варденик је обрастао травом и ниским растињем, и под непрегледним пашњацима је.

Варденик је изузетно богат водом. Извора има на све стране. Много је потока који извиру на Варденику, а две најпознатије реке су Врла и Романовска река. Горњи ток реке Врле искоришћен је и за изградњу фабрике воде „Власинска роса“ у селу Топли До. На једном од извора „Власинске росе“, поред саме планинарске стазе, на почетку трасе, може се ова вода и захватити.

И управо ће наш успон на Велики Стрешер, Мали Стрешер, Паћин врх и Обршину почети у селу Топли До. Овога пута изабрали смо блажу стазу, најмање захтевну трасу успона на Велики Стрешер, где избегавамо изузетно стрми део кроз шуму, већ се крећемо широким шумским путем који ће нас постепено одвести у подножје купе Великог Стрешера. Завршни успон подсећа на успон на Ртањ са јужне стране, зато што стаза води по страници купе. На самом врху добићемо својеврсну награду у погледу на Власинско језеро као на длану, затим на високе планине Витошу, Рилу, Пирин, Шар планину, Осоговску планину,  те на Чемерник, Грамаду, Бесну кобилу, и све остале планине јужне Србије, све до Суве планине.

На врху Велики Стрешер, биће омогућено да се група подели, те да они учесници акције који не буду желели или не буду могли да наставе даље билом Варденика – уз пратњу водича буду враћени истом стазом у село Топли До, на ручак и дружење.

3 pacin vrh

После одмора и уживања на Великом Стрешеру, благо се спуштамо са његове купе и пењемо на такође куполики Мали Стрешер (1757 м).

 4 pacin vrh i obrsina

Са Малог Стрешера, продужавамо билом Варденика до Паћиног врха (1727 м) и до врха Обршина (1734 м)

 5 sa pacinog vrha

На крају, спуштамо се постепено ка селу Топли До, где ћемо приредити послужење бесплатног ручка, доделу захвалница и дружење.

 6 sa obrsine

На овој акцији, дакле, максимално избегавамо стрме и напорне деонице, продужавамо укупну дужину стаза, али зато додајемо успон и на Мали Стрешер, Паћин врх и Обршину, а нагиб стазе ће бити ублажен. Укупно ћемо прећи 16 км (у оба правца – група која иде на сва четири врха). Група која буде ишла само на Велики Стрешер, прелази 12 км у оба правца.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“):

Субота, 13.07.2024. године 

05:30 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ (бивши „Меркатор“) на Византијском булевару

07:10 – краћа станка у Сурдулици

08:00 – долазак на паркинг фабрике воде „Роса“ у селу Топли До, свечано отварање акције.

08:30 - полазак на успон. Водиче на стази обезбеђује организатор.

12:00 –излазак на врх Велики Стрешер (1876 м), задржавање на врху до 30 минута.

13:00 – излазак на врх Мали Стрешер (1757 м), краће задржавање на врху, ради фотографисања.

13:20 – излазак на Паћин врх (1727 м), краће задржавање ради фотографисања.

13:45 – излазак на врх Обршина (1734 м), задржавање на врху 15 минута.

16:45 – повратак у село Топли До, бесплатан ручак, подела захвалница, дружење.

Ручак је БЕСПЛАТАН! Учесници треба да понесу порције и прибор за јело!

18:30 – свечани завршетак акције и растанак планинарки и планинара.

20:30 - повратак у Ниш

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, кабаница, качкет, тамне наочаре, штапови за ходање, крема за заштиту од сунца, ранац.

ХРАНА И ВОДА: Током успона, храна из ранца (сендвичи, слаткиши), по силаску са Варденика,  ручак који приређује организатор у селу Топли До.  Ручак је бесплатан. Учесници акције треба да понесу прибор за јело и порције. Воде има на самом почетку стазе, један од извора "Власинске росе", на који је приступ слободан. Понети најмање 2 литра воде.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1600 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВА: Код вође акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Интернет страница Планинарског друштва „Преслап“, фејсбук страница Планинарског друштва „Преслап“, код вође акције лично, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda