11. успон на Радан планину - "путем Змаја"

ПД Преслап
100_radan_2024
Датум: субота, 27 јул 06:30 - 18:30

Једанести успон на Радан, у част Ивана Косанчића, "Змаја са Радана", једног од највећих српских јунака, припадника витешког реда Змаја и најбољег мачеваоца у Србији кнеза Лазара. Субота, 27.јули 2024.године.

11. ТРАДИЦИОНАЛНИ УСПОН НА РАДАН ПЛАНИНУ - "Путем Змаја" - у част Ивана Косанчића

Врхови: Свети Петар (1148 м) и Камен (1050 м)

Субота, 27.јули 2024.године

Домаћин акције: Планинарско-спортски клуб "Змај са Радана" Бојник

Планинарско-спортски клуб „Змај са Радана“ из Бојника, уз подршку општине Бојник, у оквиру културно-туристичке манифестације „Бојничко лето“, у суботу, 27.јула 2024.године, организује своју традиционалну планинарско-рекреативну акцију - „Једанаести традиционални успон на Радан“.

Акција је посвећена сећању на Ивана Косанчића, једног од највећих српских јунака, косаничком војводи и господару Радан планине, члану витешког реда „Змаја“, најбољем мачеваоцу у служби кнеза Лазара. Слоган акције је „Путем Змаја“, јер се акција на Радану одвија стазама којима је некада давно пролазио Иван Косанчић. Надимак Ивана Косанчића био је „Змај од Радана“, те је по овом јунаку назван и планинарско-спортски клуб из Бојника који организује ову акцију.

Стаза је средње тежине и прилагођена је свим узрастима. Дужина стазе је 11 км и већим делом пролази кроз густу шуму по којој је и Радан познат. Стаза је кружна и прелази се укупна висинска разлика око 600 м.

Стаза креће из села Боринце (17 км од Бојника, асфалтним путем) и води преко Боринске цркве до врха Свети Петар, 1148 м. Врх је шумовит и на њему се налази црква посвећена Светом Петру и Павлу.

2 radan

На врху Свети Петар је у летње време температура нижа за 15-так степени у односу на температуру у подножју планине. Са врха Свети Петар се одлази на врх Камен, 1050 м, који је један од најлепших видиковаца у Србији.

Са Камена, једног од најлепших видиковаца у Србији, види се област Пуста река, Лесковачка котлина, Косово - све до Косова Поља, део Топлице, Копаоник...

Са Камена се силази у Боринце, где нас очекује ручак и дружење.

Воде има у селу Боринце. Домаћини су обезбедили бесплатан ручак у селу Боринце, потребно је да учесници понесу прибор за јело и порције.

Наравно, на стази ће наши домаћини из Планинарско-бициклистичког клуба "Змај са Радана" Бојнник, припремити још пар изненађења. Учесници који редовно одлазе на ову манифестацију, у ствари и знају која ће то пријатна и у летњем дану тако потребна изненађења бити приређена - послужена.

Цела тура траје око 5-6 сати лаганог хода.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“) – СУБОТА, 27.ЈУЛИ 2024.ГОДИНЕ:

06:30 – Полазак са паркинга код тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару
08:30 – Долазак у село Боринце, пријављивање организаторима

09:00 - Отварање акције и полазак на стазу. Стаза води поред боринске цркве и већим делом је кроз шуму. Водиче на стази обезбеђује Планинарско-спортски клуб "Змај са Радана". Домаћини обезбеђују и медицинску екипу.

11:30-12:00 - Излазак на врх Свети Петар, пауза на врху...

12:30 - Излазак на врх Камен, уживање у погледу са врха...
13:00 - 15:00 - Силазак са Камена до Боринца
15:00 - 17:00 - Ручак - бесплатан је (понети прибор за јело и порције), подела захвалница, дружење...
17:00 - полазак за Ниш

18:30 - повратак у Ниш

ОДЕЋА, ОБУЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервне чарапе, резервна мајица, кабаница, ранац, штапови за ходање, качкет или шешир, тамне наочаре, крема за сунчање.

ХРАНА И ВОДА: До повратка у село Боринце и ручка који припрема организатор, храна је из ранца. Понети сендвиче и слаткише. Воде има у селу Боринце, сваки учесник треба да понесе најмање 2 литра воде.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1300 дин.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Фејсбук страница Планинарског друштва „Преслап“. Интернет страница Планинарског друштва „Преслап“. Вођа акције Планинарског друштва „Преслап“. Адреса електронске поште Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda