Rosomacki lonci, Ponor, Tupavica, Draganov vir

ПД Преслап
tupavica
Датум: недеља, 28 мај 05:00 - 21:00

Vrlo atraktivna akcija na Staroj planini ovog puta zamišljena je na sasvim drugačiji način. Ovog puta vodopadi su u drugom planu a pre njih posetiti Rosomacke kotlove

- Ponor je neobičan kraški fenomen jedinstven u Srbiji. Dnom kraške depresije smeštene na samom vrhu dugačkog grebena teku dva potočića, koja se spajaju i poniru u jami lociranoj pod gotovo vertikalnim zapadnim zidom depresije, u podnožju Bodinog vrha. Sama jama izgleda kao minijaturni podzemni amfiteatar čiji se jedan zid urušio. Dva spojena potočića se u samom ulaznom delu jame spajaju sa trećim potočićem, koji dotiče podzemno, iz kamenitih lavirinata Bodinog vrha, tvoreći atraktivan, minijaturni kaskadni vodopad prekriven mahovinom. Onda zajedno otiču u dubine Bodine strane. Po povratku sa Ponora posetićemo Tupavicu.

- Vodopad Tupavica spada u najlepše vodopade Stare planine. Kaskadnog je tipa, visine oko 25 metara a nalazi se na 1015 mnv. Udaljen je oko 5 km od sela Dojkinci a nalazi se na potoku Medjudolski dol i svakako je zaštitni znak Stare planine.

- Dolina Dojkinačke reke i Arbinje spadaju u najlepuše delove Stare planine. Jedan od vodopada na Dojkinačkoj reci je Draganov vir koji nema veliku visinu ali ga ipak vredi videti. Podjednako lepi su i mnogobrojni slapovi na Dojkinačkoj reci kao i slapovi manjih pritoka.

Predvidjene su laksa i teza staza.Teza ide do Ponora pa se preko Klisure spustamo na Tupavicu i Draganov vir a laksa ide direktno putem do Tupavice i Draganovog vira.

Polazak u 05:00 stajaliste kod ulaza u Tvrdjavu

Cena prevoza 900 din

Vodja akcije Nenad Stevanovic MB 585 Nikos Stevanopulos
062637771

 

Powered by iCagenda