Осми међународни успон на Руј - "1706 снова“

ПД Преслап
8_uspon_na_ruj_dogadjaj
Датум: субота, 17 јун 05:00 - 23:30

Врхови: Ракитски камен 1456 мнв и Руј 1706 мнв. Републичка акција Планинарског савеза Србије. Организатори: Планинарски клуб „Руј 1706“ из Бабушнице и Туристичка организација општине Бабушница.

17. јуни 2017. године (субота)

Планинарско друштво „Преслап“ из Ниша позива вас на осми међународни успон на Руј, једну од највећих планинарских манифестација у овом делу Европе, чији су покретачи, 2010.године, били и оснивачи Планинарског друштва „Преслап“ и свих ових година вредно радили на развоју и унапређењу организације успона на Руј и осталих манифестација на југу Србије, које су почеле да се организују по угледу на празник на Рују и инспирисане великим успехом који је манифестација на Рују остварила у претходних седам година.

Ове године, Планинарско друштво „Преслап“ имаће тројицу водича на стази осмог успона на Руј, што је представља велику част и одговорност за наше друштво.

Слоган овогодишњег успона је "Руј – 1706 снова", носи доста симболике, јер се на врх који је висок 1706 метара пењемо дана 17.06. и ово је први пут за осам година организовања међународног успона на Руј да се успон врши 17.јуна.

И, много више од самог датума, ових 1706 снова, јесу снови које сањамо будни, отворених очију, сви заједно, планинари са Балканског полуострва, становници општине Бабушница, посебно села Ракита и Вучи Дел, становници општине Трн у Бугарској. То су снови који нас инспиришу да будемо срећни, весели, да будемо бољи, да наш југ Србије оживи у сваком погледу. Да се повезујемо, да тежимо благостању.

Снови који су делом почели да се оствараују почев од 2010.године, када је одржан први међународни успон на Руј, акција створена ентузијазмом планинара из Бабушнице, Ниша и Софије, да би неколико година после тога, постала прво Традиционална акција Планинарског савеза Србије, потом Републичка акција, а 2015. и 2016.године и најмасовнија и најсадржајнија планинарска акција на Балкану, својеврсна планинарско-културна манифестација. Управо богатство, разноликост и садржајност успона на Руј произилази из сваке године различите теме успона, слогана, културних садржаја. Некада је то фолклор, некада архивска фотографија, некада уметничка фотографија, а у оквиру манифестације организовали смо и филмски фестивал у Ракити („Руј Фест“) и ликовну колонију.

Планина Руј простире се на гранци Србије и Бугарске, између села Ракита у Србији и села Ездимирци у Бугарској. Највиши, истоимени врх висок је 1706 метара, а истиче се и Ракитски камен са 1456 м. Планина је углавном шумовита, док су највиши делови огољени пашњаци и одлични видиковци. У недрима Руја налазе се и најужи кањон у Србији - кањон Звоначке реке код Звоначке бање, широк само метар и по и у свету чувено Трнско ждрело и кањон реке Јерме у Бугарској.

Негде на почетку и завршетку предвиђене кружне стазе успона на Руј, давне 1929.године снимљен је први дугометражни играни филм у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца – „Рударева срећа“. Предстојећи успон биће и својеврсно путовање кроз историју, подсећање на дане када је овај кутак југоисточне Србије био рударски центар, а учесници ће имати прилику да се упознају и са културом, обичајима и производима здраве хране овог краја.

Стаза за планинаре из Србије почиње у селу Звонце (680 мнв), затим се одлази у оближње село Ракита (780 мнв), где ће се обавити свечано отварање акције. Од Раките, врши се успон на Ракитски камен. Даље се ка врху Руј иде некадашњим граничним патролним путем, а на планински првенац истовремено излазе планинари из Србије и Бугарске, свако са своје стране, и друже се на врху Руј.

Силазак са Руја одвија се преко села Вучи Дел (1200 мнв).

Укупна дужина ове стазе је 24 км, са висинском разликом од 1026 м при успону и исто толико при силаску, с тим да ће бити формирана и група која ће се пењати само до Ракитског камена, што је половина предвиђене дужине стазе, а онда се вратити у село Ракита.

Стаза је обележена исцртаним планинарским ознакама у облику кругова и стрелица, а додатно је означена дрвеним стубовима црвено-беле боје, дрвеним путоказима и информационим таблама.
Водиче обезбеђује организатор, а спасилачко обезбеђивање акције врши Горска служба спасавања Србије.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПД „ПРЕСЛАП“)

 • 05:00 - полазак код Правног и Економског факултета у Нишу. Краћи одмор, у трајању од највише 15 минута је у Бабушници (могућност снабдевања намирницама).
 • 08:30 – долазак у Звонце, окупљање и одлазак до села Ракита.
 • 09:15 – свечано отварање акције у Ракити.
 • 09:30 – полазак на стазу.
 • 11:30-11:45 – излазак на врх Ракитски камен, задржавање на врху 15 минута.
 • 12:00 – полазак са Ракитског камена ка Рују, кретање граничном стазом. Истовремено, планинари који су се одлучили за успон само до Ракитског камена са водичима се враћају истом стазом назад у Ракиту
 • 14:00 - 14:30- излазак на врх Руј заједно са планинарима из Бугарске, дружење, ручак и одмор, задржавање на врху 1 сат.
 • 15:00 - 15:30 – почетак силаска са Руја ка Вучи Делу и Ракити.
 • 17:30- 18:00– долазак у Ракиту. Подела оброка (лужничка вурда, чорба од печурака и „планинарски“ пасуљ). Оброци су БЕСПЛАТНИ. Потребно је понети прибор за јело и порције!

Следи пригодан културни програм.

 • 20:00 – полазак из Раките ка Звонцу
 • 21:00 – долазак у Звонце, завршетак акције и растанак планинара
 • 21:00 – полазак из Звонца за Ниш
 • 23:30 – долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: На стази – храна из ранца, воде има у селу Ракита, на извору под Рујем и у селу Вучи Дел. После успона – ручак који припрема организатор. Препоручена количина воде минимум 2 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА И ОПРЕМА: Гојзерице, штапови, наочаре за сунце, кабаница, тања јакна, резервна мајица и чарапе, заштитна крема за сунчање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 700 динара

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062/205-977), Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771), Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85), Милош Стаменковић (телефон: 069/14-98-880) и Слободан Васковић (телефон: 063/111-85-08).

ПРИЈАВА: Код вођа акције, најкасније до среде, 14. јуна 2017. године, до 20 часова.
Приликом пријаве, доставити податке о датуму рођења и општини пребивалишта, због пријаве пограничној полицији, што ће у штабу акције у селу Ракита учинити вођа и помоћници вође.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, лично, телефоном или електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., и на фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“: Планинарско друштво „Преслап“

8 uspon na ruj

 

Уплата за акцију Налогом за уплату

nalog za uplatu

Пре попуњавања Налога позовите вођу планинарске акције, на којој желите да учествујете, ради провере преосталих слободних места.

 • Попуните налог као на слици;
 • у празно поље "Уплатилац" упишите ваше име, презиме и адресу;
 • у поље "Сврха уплате", упишите кратак назив акције;
 • у поље "Износ" упишите износ цене трошкова превоза за наведену планинарску акцију,
 • поље "Модел" оставите празно;
 • у поље "Позив на број" упишите ваш број телефона (нпр. 064-123-123).

Уплату можете извршити у било којој пошти или банци, или са било ког рачунара или смарт телефона, уколико имате отворен рачун, који вам омогућује електронско плаћање преко интернета. Уколико плаћање вршите Налогом за пренос "Шифра плаћања" је 221 уместо 121.

У току следећег радног дана добићете СМС поруку са потврдом да је ваша уплата реализована и да сте на списку учесника планинарске акције. Уколико се то не деси до 18.00 часова следећег радног дана позовите вођу наведене акције, који ће вас уписани на листи учесника, с тим да ћете доказ о уплати (оверен Налог за уплату) показати при поласку на акцију (на дан акције непосредно пре уласка у аутобус).

Уплаћени новац вам може бити враћен само ако наведена планинарска акција не буде реализована.

 

Powered by iCagenda