Пета акција у селу Врмџа у част планинарске слободе и достојанства

ПД Преслап
0
Naslovna_800
Датум: субота, 17 март 07:45 - 18:30

Акција у селу Врмџа код Сокобање се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима. Добродошли у Врмџу - "сокобањски Сан Марино"

Пета акција у селу Врмџа у част планинарске слободе и достојанства

Субота, 17.март 2018.године

Организатори акције: Планинарско друштво "Оштра чука" из Сокобање, Месна заједница Врмџа и Удружењ младих „Ум“ из Сокобање

Акција је ове године популарно названа „Vrmdzilla 2018“, по легенди о змају из Врмџанског језера.

Акција се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима.

Оснивачи и водичи Планинарског друштва „Преслап“ помагали су Бериславу Трајковићу у његовој борби за права планинара и учествовали су у покретању ове акције, с пролећа 2014.године.

Врмџа, село на северу сокобањске котлине у подножју планине Ртањ, представља право туристичко планинско насеље које сваке године привлачи велики број туриста из Србије и иностранства. Поред свог специфичног изгледа, Врмџа у својој непосредној околини има Врмџанско језеро, велики број стеновитих одсека који се у виду клифова издижу са плодних поља и воћњака. Врмџа је богата изворима, прелепим видиковцима са којих се види цела сокобањска котлина. Место је где је забележен пад првог метеорита на територији бивше СФРЈ. 
Врмџа расте, велики број људи долази у Врмџу и управо то место бира за свој будући дом. Становници Врмџе су из Италије, Швајцарске, САД-а и Србије, сталне миграције становништа утичу да Врмџа наставља да живи и да се развија.

Врмџа, захваљујући планинарима, постала је и снажан спортски и културни центар. На врмџанској стени Девојачки камен уређено је природно пењалиште, захваљујући ангажовању проф.др Даниела Станковића са Факултета спорта и физичке културе у Нишу. У Врмџи се од 2017.године одржава и фестивал краткометражног еколошког филма "Врмџа Фест".

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“):

-07:45 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу;

- 09:00 – долазак у село Врмџа

 - Пријава планинара је на брду Црковац (црква Св. Тројице) у 9.00 часова. Пријаву учесника Планинарског друштва „Преслап“ обављају вође акције. За време пријаве акције планинари ће имати прилике да обиђу завичајни музеј у Врмџи, обиђу једну од најстаријих цркава у околини Сокобање и уживају на прелепом видиковцу непосредно близу музеја.
- Отварање акције је у 9.30 часова испред музеја (поред цркве).За разлику од прошле године, стаза води северно од стартне позиције ка засеоку Горња мала. 
- У 10:15 часова је предвиђена краћа пауза од 15 минута а затим следи наставак пешачења ка северу и месту Паклеш где се прелази истоимени поток. 
- Око 11:30 часова се пристиже на Врмџанско језеро где је предвиђена пауза од 15 минута. 
- На језеру се група дели на планинаре који ће ићи лакшом и тежом стазом. 

ВРМЏАРАСТА СТАЗА (краћа стаза)
- Након паузе од 15 минута планинари крећу ка југу у правцу места „Врело“ где је у 12 часова предвиђана краћа пауза и обилазак Етно – воденице (пауза за кафу, ручак) око 45 минута
- Око 12:45 часова је време за полазак од воденице даље ка врху Латин – град где је циљ акције. 
- У 13:15 часова је време за долазак на циљ (Латин – град) одакле планинари могу да уживају у лепом погледу са већ споменутог врха. 

ВРМЏЕНА СТАЗА (дужа стаза) 

- Након паузе од 15 минута планинари крећу ка северу у правцу места Васиљевац а затим до највише тачке Облози где пристижу у 12:45 часова. На месту Облози је предвиђена пауза од 15 минута. Облози представљају највишу тачку планинарске стазе, место одакле се пружа поглед ка долини Црног Тимока и један од најлепших погледа ка планини Ртањ. 
- У 13 часова је предвиђен полазак
- У 13:30 часова – Мирков поток (извор пијаће воде „Чисти кладанац“)
- На врх Видиковац се пристиже око 14:15 часова одакле се пружа поглед ка селу Врмџа са северозапада – нема задржавања
- У 14:30 часова се излази на асфалт (опција ко жели директно до Латин – града)
- У 14:50 часова излазак на стену Соколовица (пауза 10 минута)
- У 15 часова полазак са стене
- У 15:20 часова пролазак кроз клисуру Девојачки камен
- У 16 часова Латин – град.

-  од 16:00-17:30 – предавање о лековитом биљу, бесплатан ручак, забава и свечана додела захвалница;

- 17:30 – полазак за Ниш;

- 18:45 – повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, камашне, штапови за ходање, тања јакна, мајица, ролка, резервна мајица, наочаре за сунце, качкет, капа и рукавице за сваки случај.

ХРАНА И ВОДА: Током преласка предвиђених стаза храна је из ранца (сендвичи, слаткиши...), по повратку у Врмџу бесплатан ручак (посан пасуљ). Воде има у Врмџи, потребна количина литар и по.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 500 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771) и Мирослав Докман (телефон: 062/205-977).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Дужина врмџарасте стазе износи 9 км док је врмџена стаза дугачка око 15 км. На стази ће бити водичи ПД „Оштра чука“ обележени флуоресцентним прслуцима. Стаза је обележена планинарским ознакама и намењена је свим старосним категоријама. Акција ће се одвијати лаганим темпом. Краћа (врмџараста) стаза има 213 м успона и 232 м силаска.
Дужа (врмџена) стаза има 389 м успона и 407 м силаска.

На локацији Латин – град је обезбеђен бесплатан ручак за све планинаре - посан пасуљ (обавезно понети прибор за ручак – чинија, кашика, тањирић за салату). За све планинаре је обезбеђен печат акције. 
Пре доделе захвалница биће приређен културно – уметнички програм и едукација о лековитом биљу у организацији Секције за лековито биље ПД „Преслап“ из Ниша.

Акција „Vrmdzilla 2018“ и ове године се бави хуманитарном акцијом „Чепенинг“ где сакупљамо чепове за куповину инвалидских колица за малишане којима је тај вид помоћи неопходан. Акција се спроводи тако што ће сваки планинар „платити“ пасуљ једним пластичним чепом. 

Редари ПД „Оштра чука“ и Удружења младих ће бити видно обележени флуоресцентним прслуцима и налазиће се на улазу у село Врмџа. 

Дођите у Врмџу да заједно дочекамо пролеће!!!

 

Powered by iCagenda