Усуди се да замислиш

Докле год стварамо, тежимо ка савршеном и тражимо нове путеве. Трагамо и за иделаним слоганима. Годинама уназад, осмишљава се слоган свеколиког стваралаштва на југу Србије, тражи се савршени слоган међународног успона на Руј. И онда, када такав слоган, вечиту максиму, пронађемо код других стваралаца, на томе им нећемо завидети, већ бити срећни што смо такве људе упознали.

„Усуди се да замислиш.“ Исход свих потрага за иделаним слоганом и – речи које воде напред!

Усуди се да замислиш…За почетак, усуди се да замислиш да можеш бити другачији. Усуди се да замислиш да је твоја различитост – твоја предност. Усуди се да замислиш да ће твоја особеност – живот твој у најлепше боје осликати. Усуди се да замислиш да можеш учинити немогуће. Усуди се да замислиш да можеш све. Усуди се да замислиш да се можеш узверати по уз фасаду зграде од петнаест спратова. Усуди се да замислиш да ћеш пркосити гравитацији. Усуди се да замислиш да можеш да лебдиш. Усуди се да замислиш да је свет, заправо, предиван. Усуди се да замислиш да можда постоје нека места којих ниси био свестан. Усуди се да замислиш да ћеш, као планинар, рећи – „да, ово је изнад Елбруса и Мон Блана! Лепше и више!“ И да твојим пријатељима због овога неће бити свеједно: једни ће ову новину прихватити одмах и наставити да подржавају, други ће бити запрепашћени, али ће и они подржавати твоје стваралаштво.

Усуди се да замислиш да ћеш се убудуће представљати потпуно другачије, незамисливо до овог тренутка. Усуди се да замислиш да ћеш стално говорити: „Ја сам via ferrataš!“

IMG 3418

Усуди се да замислиш да си на Via ferrati Берим! И док мислиш о свом првом преласку Via ferrate Берим, твоји дланови почеће да се  зноје. И после првог преласка Via ferrate Берим, дланови ће још више да се зноје. И након ко зна ког по реду преласка Via ferrate Берим, дланови ће и даље да се зноје. И колена подрхтавати. Књига почети да се пише и уобличава. Одједанпут, високе зграде у твом граду, поред којих пролазиш цео живот, а никада о њима ниси размишљао, сада ће почети да привлаче и твој поглед и твоје мисли. Усуди се да замислиш како се вереш по фасади вишеспратнице, а људи те унезверено гледају?! А верао си се на много лепшем месту од стамбених блокова – попео си се Via ferratom Берим!

Via ferrata Берим је јединствено место на кугли земаљској.

IMG 3412

И буди срећан зато што има људи који су се пре тебе усудили да замисле и да – изграде Via ferratu Берим. Буди поносан на познанство са Драгишом Мијачићем, једним од водећих интелектуалаца на Косову и у јужној Европи, човеком који је покренуо „Outdoor In” и Via ferratu Берим.

“Усуди се да замислиш” – слоган је пројекта Via ferrate Берим. И слоган и пројекат замислили су и остварили вредни људи са Косова, из области Ибарски Колашин, из Удружења “Outdoor In” из Зубиног потока.

Via ferrata Берим је “гвоздени пут” на планини Мокра гора, на стени Берим, која одудара од своје околине, од питоме Мокре горе. Берим делује као острво до кога ниједан капетан не сме свој брод упловити. Стена Берим је застрашујуће оштра, сурова, тако далека, опасна. Шиљци Берима парају небо, и народ Ибарског Колашина се прибојава Берима. И онда када је Ибарски Колашин сунцем окупан, када завлада идила на обалама Ибра и језера Газиводе, када се сунце огледа у језеру, а Зубин поток буде ушушкан у свом спокоју – Берим може бити у облацима, на Бериму могу дувати олујни ветрови. Оно што је Ртањ за средишњу Србију, то је стена Берима за Ибарски Колашин и Косово.

IMG 3407

Управо су ову стену, визионари из Удружења “Outdoor In”, одлучили да укроте и да на њој граде своју бољу будућност. Много је via ferrata у Алпима, такве планинске стазе и смерови тамо су и настали. Јужно од Алпа, ретке су. У овом делу Европе, постоје кратке виа феррате, дужине до стотинак метара, на стени Острвица на планини Рудник, затим у Овчарско-кабларској клисури и две у Руговској клисури код Пећи – Via ferrata Ари и Via ferrata Мат. Ари је вертикална via ferrata, а Мат је хоризонтална.

Via ferrata Берим, у стандардној варијанти дуга је чак 4 километра. Својом дужином, разноврсношћу и изазовношћу је у рангу via ferrata на Алпима. Недавно је чак и продужена и до највишег врха стене Берим (1731 м) преко висећих мостова, с тим што ће та деоница за комерцијалне акције бити отворена на пролеће 2019.године. Via ferrata Берим носи оцену 7, на скали захтевности via ferratа од 1 до 10.

IMG 3378

Via ferrata Берим, у својој варијанти од 4 километра, садржи знатно више вертикалних деоница, у односу на хоризонталне. То повећава тежину преласка и истински адреналински угођај. Основу Via ferate Берим чине челично уже које је причвршћено уз беримску стену, и газишта или ногоступи од челика, где пењачи проналазе ослонац. Via ferrata Берим почиње страховитом вертикалом у беримској стени, висине од чак 80 метара. Може ли неко израчунати колико спратова има стамбена зграда висине 80 метара?! Из правог амбиса се пењемо према врху тог зида. Тешко је гледати према доле, а опет, нешто нас измамљује, да макар на секунду погледамо у амбис.

IMG 3385

Тело се тресе због тог погледа, али ваља знати, да је безбедност на Via ferrati Берим апсолултни приоритет. Пењачи морају бити максимално психофизички припремљени, а Удружење “Outdoor In” у свом саставу поседује врхунски обучене, лиценциране водиче и спасиоце за виа феррата смерове. Шта тек рећи за опрему коју сваки пењач добија од водича? Опрема је професионална, и њен период замене је знатно краћи од оног који прописују светски стандарди. Ништа се на Viа ferrati Берим не препушта случају.

IMG 3381

После прве вертикале, пењачи улазе у пећину, и наредних тридесетак метара пењу се кроз пећину, што још више појачава атрактивност Via ferrate Берим.

IMG 3395

Одмах после пећине, следи нова, прилично висока вертикала. Она ће пењаче одвести до првог “зуба” Берима, места где се застаје и нешто дуже одмара. Од овог врха, Via ferrata Берим спушта до превоја, са кога се пењачи упућују на технички и физички изузетно захтевну деоницу, зато што обухвата и вертикални успон, и хоризонтално кретање. Таман када се чини да су пењачи дошли до врха стене, траса Via ferrate Берим скреће улево и наредну деоницу пењачи проводе приљубљени уз стену, а ходају – као по облацима! Јер, испод је дубока провалија чије се дно не може видети. Стопала су на газиштима, две гуртне непрестано су на челичном ужету. А човек – лебди!

IMG 3416

Потпуно другачије од планинарења и високогорства, на које смо навикли. Потпуно другачије од закона физике којима су нас учили.

И сада, ако пењачи подрхтавају од страха и узбуђења када се пењу савршено осигураном Via ferratom Берим, морамо помислити колико је знања и снаге било потребно да се Via ferrata Берим изгради. А изграђена је 2015.године, и од тада је омиљено место окупљања авантуриста из целе Европе.

Планинарско друштво “Преслап” из Ниша, организовало је 3 и 4.новембра 2018. године одлазак на Via ferratu Берим, и то је био први организован одлазак неког планинарског удружења са југа Србије на Via ferratu Берим. На акцији је учествовало дванаесторо планинара из Ниша, Краљева, Алексинца и Доњег Душника. Хероји који су уз вођство Милоша Смиљића из Удружења “Outdoor In” прешли Via ferratu Берим су: Данијела Хаџи Млаџић, Јелена Јонић, Оливера Врећо, Милица Јелић, Милица Цонић, Соња Рајковић, Наташа Јовановић, Бранислав Јовановић, Дејан Николић, Жарко Гроздановић, Слободан Васковић и Мирослав Докман.

Првог дана акције, планинари су били лишени сваког напора, чували су снагу за Via ferratu Берим. Необично лепо време за почетак новембра, искоришћено је за обилазак Приштине, Грачанице и Газиместана. Свуда су планинари радо виђени гости, одлично прихваћени. Мултикултуралност, мултијезичност, разумевање, толеранција, пријатељство, све ово нас спаја и све ово и само ово ће нас развијати. У једном дану успели смо да спојимо, као каквим невидљивим мостовима, традицију и историју са будућношћу, јер оно што ће нас одвести у будућност јесу нови и виши циљеви. Само тако ћемо поплочати пут ка бољој будућности. Никако и никада више лупањем у ратничке бубњеве.  

45

Очаравајуће лепоте језера Газиводе, спокој, феноменално гостопримство мештана Ибарског Колашина, били су додатни подстрек за успешан успон Via ferratom Берим.

И овде није крај. Почетак је ово једног великог пријатељства планинара са југа Србије и народа Ибарског Колашина. Почетак је ово традициије одлазака на Via ferratu Берим. Успостављени су и контакти са планинарима из Пећи, да планинари са југа Србије изведу успон на врх Ђеравица, на Проклетијама, трасом са косовске стране.

Усуди се да замислиш – и оно најлепше ћеш доживети!

Via ferrata Берим, довољно је рећи…

                                                                                                  Мирослав Докман, Ниш