Вукманово - Тумба - Корвин град (бициклом)

Стаза: Вукманово - В. Тумба (903) - Црквиште - Црно Језеро (806) - Корвин град - Клисура
Дужина стазе: 22 776 м
Успон/силазак: 1 000 м
Време преласка стазе: 4 сата
Извори питке воде: 2 Бела вода и Црквиште)

За преузимање ГПС фајла у КМЛ формату кликните на линк: Вукманово - Тумба - Корвин град

Планина Селичевица се налази на десетак километара јужно од Ниша, прекривена је шумским растињем, испресецана каљавим и макадамским путевима и изузетно погодна за брдски бициклизам. Планина је питома, без великих успона и потпуно без опасних стеновитих стаза које могу угрозити возача. Посебна погодност је што се планина налази близо града, па зависно од стазе може се користити за поподневне бициклистичке излете.

За ову стазу је потребно одвојити цео дан, јер сем вожње по самој планини треба се превести бициклом до почетне тачке и вратите се са крајње тачке у Ниш. Овом стазом прелази се скоро целокупан гребен Селичевице и са ње се  може сагледати целокупан потенцијал за вожњу бицикла ван путева. Погодности ове стазе су што се њеним прелажењем обилазе скоро сва значајнија места на Селичевици, па тако у одласку из Ниша до Вукманова могуће је посетити манастир Габровац на делу пута од Габровца до Бербатова; искористити добро уређен шумски пут од Вукманова до врха Селичевице; као и одмор за обедовање на излетишту Црквиште и на крају посећује се остатак тврђаве Корвин град код села Клисура. Најлепши део ове стазе је од Вукманова до В. Тумбе и Црквишта, даљи путеви према Корвин граду нису одржавани, док је завршни део чак и зарастао па га је теже користити. Скретањем са Црквишта према месту Д. Власе и Нишу избегао би се лошији део пута. Такође је могуће избећи лошији део пута уколико би се после Црног језера наставило путем ка Малошишту, а не према Корвин граду.

Селичевица нуди и могућност њеног попречног прелажења од маста Д. Власе преко Црквишта до Барбеша. То је можда и најбоље уређени пут на Селичевици.

Слично као и на другим планинама прекривеним шумом, са Селичевице се не пружа поглед на околину, али је зато пут којим се креће стално у хладовини и изузетно пријтатан по летњој врелини. Најлепши поглед са Селичевице се пружа са пута непосредно испод врха В. Тумба и са ловачке чеке код врха Крст (518 м).

Успони су мањи од 8%, сем на пар места не дужих од неколико десетина метара.

Раде Никчевић, Ниш, 09.2013.