Дојкинци - Три чуке - Копрен

Укупна дужина: 36 км
Потребно време за прелажење стазе: 14 сати
Укупан успон: 1555 м
Укупно спуштање: 1475м
Максималан нагиб при пењању: 46 %
Максималан нагиб при спуштању: 42,3 %
Просечан нагиб при пењању: 8,1 %
Просечан нагиб при спуштању: 9 %
Извори питке воде: 5

За преузимање ГПС трага у КМЛ формату кликните на линк: Дојкинци - Три чуке - Копрен - Водопади - Стражна чука - Дојкинци

Путописи ранијих сусрета планинара из Ниша са врховима Три чуке на Старој планини већ су описани у чланцима Невидљив и Најудаљенији.

Старе војне карте, ажуриране давне 1964. године и оскудна туристичка карта Старе планине нису нам биле ни овога пута од нарочите користи.

Уз мања лутања, од неких 3 км, сада смо успели да се попнемо на Три чуке и да у предивним временским условима проведемо неколико сати у разгледању околине.
ГПС траг који можете овде преузети је очишћен од свих одступања са најидеалније стазе да се у једној акцији обиђу: читава долина Дојкиначке реке, Арбиње, Три чуке, Копрен, водопади и Стражња чука.

За израду овог ГПС трага користио сам све наше раније успоне на Копрен и Три чуке, као и све трагове са сајтова: Стазе и богазе и Google Earth.

Планинари који не желе да пешаче овако дуге стазе, предлажем да овај траг искористе само делимично: до Три чуке, обрнутом стазом само до Копрена или да се део стазе превезу теренским возилима.

Раде Никчевић, Ниш, 06.2012.