Планинарска трансверзала "Јосиф Панчић"

Планинарска трансверзала »Јосиф Панчић«, установљена је 1999. године. Оснивач је ПСД »Копаоник« из Београда, аутор је Јован Ђокић са сарадницима. Елементи трансверзале су: Правилник, прегледна карта са уцртаним стазама и контролним тачкама (КТ), опис деоница између КТ. За пређену трансверзалу добија се значка трансверзале од ПСД »Копаоник« (Београд). Трансверзала има две деонице: источну и западну, које чине облик осмице. Укупна дужина је око 45 км.

За преузимање ГПС фајлова у КМЛ формату кликните на линк:

Опис трансверзале почиње од КТ-1, код планинарског дома »Копаоник« (1720м).

Источна деоница

Од планинарског дома »Копаоник« (КТ-1) стаза води североистично према планинарском дому »Ртањ« и на око 100 метара скреће лево (на север) према извору Марина вода, где се стиже за око 5 минута. Даље наставља према ски-жичари »Марина вода« и право између другог и трећег стуба паралелно са асфалтним путем за Сребрнац и Брзеће, на око 100м). Стаза води просеком кроз четинарску шуму, поред водоводних цеви од каптаже (са источне стране), а затим лзлази на асфалтни пут, којим треба ићи до превоја Јарам 1788м (Код полазне станице ски-жичаре за Караман-Вучак). Стаза даље води поред стубова жичаре и на крају жичаре види се врх Велика Гобеља (1934м) на коме је радио-телевизијски репетитор. Ако пада киша или има росе, боље је да се иде путем којим иду возила за репетитор. Пут је означен жуто-белим стубићима за кретање када је велики снег. На чесми поред ограде је КТ-2. Дужина ове деонице је око 3 км. Обележје врха је са североисточне стране. Од КТ-2 стаза нас даље води североисточном падином, са благим падом (травнатом стазом око 1км) према ски-жичари Гобеља  Гребен  према  Сребрнцу.  Одавде се  види  хотел Сребрнац,  врх Жељин,  Јастребац  и  Стара планина.  Од излазне станице ски-жичаре спушта се поред стубова до полазне станице. Може се ићи и ски стазом са десне стране, јер је лакше ходати по трави. Код полазне станице иде се лево, пролази поред складишта и излази на асфалтни пут од Брзећа. Скренути лево и ићи путем и на око 200м је ознака за скретање десно у травнати терен. Иде се даље уским путем у мању шуму, излази на ливаду и спушта се опет на асфалтни пут за Брзеће. Треба ићи путем око 2 км, поред путне службе, раније је ту била фарма Сребрнац, види се по запуштеним зградама са леве стране. Са пута лево (на источној страни) види се село Брзеће. На другој великој кривини скренути десно на шумски пут (на улазу има зелена рампа), Ту се спушта стари макадамски пут од Јарма. Ово су уствари деоница старог пута од Брзећа за Јарам. На око 1 км долазимо на кривину удесно, ту су постављене дрвене клупе у оквиру резервата Метође. Наша стаза се спушта лево низ страну у долину потока. Убрзо се наилази на поток и пећину или окно напуштеног   рудника   из   кога   вода   извире.   Лево   је »светилиште« на око 1,5 км, а десно је стаза за гејзир. Од кривине може се наставити путем, посебно ако је мокар терен до ушћа потока од Јарма и Широког дола. По преласку два потока, на раскрсници Гвоздац, треба скренути лево и ићи низ поток. На око 200 метара стрелица показује прелаз преко моста за гејзир хладне воде, где је КТ-3 (на око 1425м н/в). Млаз воде из гејзира достиже висину око 5 метара. На целом овом простору изграђене су клупе и надстрешнице за одмор посетилаца овог резервата и »светилишта«.

Од КТ-3 стаза даље води до раскрснице и затим левим путем до ски-жичаре Леденица и Гвоздац, кроз Широки до. Код полазне станице ски-жичаре скренути лево, шумским путем, према гребену Леденице (1870мнм), где је излазна станица ски-жичаре Бела река 2 од туристичког насеља Брзеће. На стубу је КТ-4.

Од ове КТ отвара се видик за разгледање околине. (Види се Брзеће и североисточне планине).

Од КТ-4 стаза води гребеном, затим се спушта и благим успоном води југозападно према Караману. Са леве стране је ски-жичара Кнежеве баре и Панчићев врх. (Виде се куполе). По изласку на Мали Караман (1917мнм), где су излазне станице ски-жичаре Кнежеве баре, Караман, Мали Караман и Гвоздац, скренути лево, поред великих громада камена, на југ према Сувом рудишту. Са десне (северне) стране је врх Велики Караман (Вучји крш 1936мнм), (трећи врх по висини на Копаонику), западно је планинарски дом »Копаоник« и Генекс хотели. Стаза се спушта на југ око 1 км до Пајиног пресла (1804мнм), а затим води лево (на исток) путем према ски-жичари Дубока 1. Код стубова жичаре скренути десно (на југ) и поред исте ићи стрмим успоном око 2ООм, а затим скренути десно и ићи косо према излазним ски-жичарама за Суво Рудиште (1976мнм). На високој пирамиди, поред површинског копа рудника гвожђа, је КТ-5.

Са Сувог Рудишта пружа се поглед на планине: Маглић 2386мнм, Дурмитор 2522мнм, Проклетије (Ћеравица 2656 мнм), Стару планину 2169мнм, Шар планину 2580мнм и друге.

Рудник није више у експлоатацији и због опасности да се неко услед ветра и непажњом оклизне у провалију, ограђен је жицом.

Од КТ-5 може се ићи на Панчићев врх 2017мнм, где је маузолеј Јосифа Панчића.

Од врха Суво Рудиште треба се спуштати истом стазом; до Пајиног пресла, а затим право (северозападно) кроз шуму, прећи ски стазе за Караман, на раскршћу ићи мало десно и даље кроз шуму, преко ски-стазе испод жичаре Мали Караман, мало се успиње и долази на раскрсницу стаза за извор Марина воде (на северу), десно је планински дом »Ртањ«. Ићи лево за планински дом »Копаоник«, где се завршава источна деоница трансверзале и оверава КТ-1.

Западна деоница

Од планинарског дома »Копаоника« (КТ-1) са јужне стране стазом се силази на асфалтни пут за центар туристичког насеља и Јошаничку Бању. Иза амбуланте скренути лево према метеоролошкој станици, низбрдицом до макадамског пута, а затим десно долази се до хотела »Бачиште«. Даље ићи поред спортских терена асфалтним путем према Рудници и на око 200м (код високонапонског далековода) скренути десно на шумски пут. Стаза је упоредо са далеководом и на око 2ООм скреће десно, пролази испод далековода и иде упоредо око 200м, а затим скреће десно у густу шуму. Након 200м излази се на нови шумски пут од села Лисине за Сунчану долину. Скренути лево (на северозапад) поред Чукаре (1525мнв).

Ранија стаза иде право на запад и повремено скреће на југ и југозапад, спушта се поред потока и након једног часа може се изаћи на Ладиште, прелази се поток и скреће лево на шумски пут у који убрзо са леве стране улази још један шумски пут.

Обе стазе доводе до барака за шумске раднике и коње, где се можете заштитити од кише и одморити. Даље ићи путем и на првој раскрсници путева из четири смера, скренути десно (једини маркирани пут). Овим путем се за око 30 минута стиже на Јабланову раван. Наша стаза трансверзале скреће десно, а путем маркирана стаза води поред Барске реке за чесму, код напуштене стругаре (за 20 минута) и даље долином Барске реке за напуштени рудник Сува руда и Семетешко језеро (за око 2 часа). Контролна тачка (КТ-6) је на дрвету после преласка малог потока и ливаде.

Од КТ-6 стаза води право на север, кроз густу шуму, шумском стазом, са средњим успоном, може да се стигне за око 1 час код Хајдучке воде, поред асфалтираног пута од Јошаничке бање за Копаоник. У близини нема извора. На овом месту прави се пауза око 30 минута. Стаза на око 50 метара скреће лево и улази у шуму и паралелно са асфалтираним путем на северозапад доводи нас до раскрснице (1514мнм). На овом месту се спаја маркирана стаза за Семетешко језеро. Од раскрснице на око 400м је извор воде. Лево од раскрснице (северозападно) је шумски пут и маркирана стаза (стаза бр. 4) око Јадовника до Лескове воде и Козјих стена.

КТ-7 је лево у шуми на великој стени где је обележје из НОБ-а. На плочи пише: „Овде је формиран копаонички партизански одред - »Тодор Миличевић«". Поред стазе за Семетешко језеро (на око 400м) налази се извор воде. Лево од стазе трансверзале је маркирана стаза 46, која води око Јадовника, до Лескове воде и Козјих стена, затим до врха Кукавице и веза са стазом трансверзале и стазом 1 од Јошаничке Бање.

Од КТ-7 стаза води на северозапад, преко ливада (маркација је на ретком камењу) и доводи нас на гребен Јадовника. Одавде се виде подкопаоничка села на западу и Ибарска долина код Рашке и врх Кукавица 1726м. Даље гребеном на северозапад на Кукавицу где је КТ-8. Са овог врха пружа се  поглед на све стране  (источно је  Велика Гобеља, југоисточно Панчићев врх итд.).

Од КТ-8 треба се вратити око 200 м стазом којом сте дошли, затим лево (на исток), преко ливада, лево је шума. Силази се падином, кроз малу шуму, опет на ливаду, где ћете угледати плочу Миодрагу Ђорђевићу (1924-1993.год). Наставити благо спуштање до колибе. Од колибе ићи стазом десно, поред извора, затим лево и за 5 минута стиже се на асфалтни пут, пре моста на Самоковској реци. Испод подвожњака је мала чесма.

Овде се може завршити дневни обилазак и аутостопом или другом врстом превоза доћи до планинарског дома који је одавде удаљен око 10км.

Стаза даље води лево асфалтним путем за Јошаничку Бању (северно) и на око 1 км стаза скреће десно (на исток), улази у шуму и благо се пење према североистоку и шумским путем стиже до КТ-9, која је на блоковима стена на Пашином бачишту. Од КТ-9 стаза води даље кроз Чадориште (око 2 км) излази на шумски пут, прелази га у правцу југоистока и даље шумским путем (после преласка овог пута на једном камену пише: »Баба Верин Врго«), преко долине, потока, лево опет шумским путем и излази на ливаде, Рватске бачије.

На камену изнад пута је КТ-10. Десно (јужно) су Лисичије стене, Дражина вода и Маркове стене.

Од КТ-10 стаза води преко ливада (на југоисток) на колски пут, који пролази са јужне стране Мале Гобеље и Велике Гобеље на превој Јарам. Од Јарма даље асфалтним путем за центар туристичког насеља. На око 1 км скренути лево на шумски пут, који ће вас довести до Марине воде и планинарског дома »Копаоник«.

Раде Никчевић, Ниш, 06.2014.