Соколов пут - стаза

Небеска трка "Соколов пут" одржава се на стази од Нишке Бање, преко Коритника, Рајца, Мосора, Соколовог камена до Трема. Стаза је мешавина питомог и технички озбиљног терена. Треба је озбиљно схватити и добро се припремити за њу. Прву трку одржану 2014. године завршило је само половина / 118 од 207 учесника.

Дужина: 22 км
Успон
: 2100 м
Време потребно за прелажење: 3 до 8 сати
Техничка тежина: 3
Кондициона тежина:
3
Извори: 2 (Нишка Б. и Коритник)

За преузимање ГПС фајла у КМЛ формату кликните на линк: Соколов пут - стаза

Већина планинарских стаза на Сувој планини се протеже њеним гребеном, а најзначајније су: Нишка трансферзала, гребеном Суве планине и стаза зимског успона на Трем.

Стаза "Соколов пут", са својих 21 км дужине, обухвата само 1/2 укупног гребена Суве планине или само 1/3 венца врхова који су распоређени у облик потковице на Сувој планини. По дужини и висинској разлици спада у средње тешке стазе, али по тежини терена превазилази такву градацију.

У опису стазе користићу евидентирана времена трећепласираног тркача, који је стазу прешао за 2 сата и 50 минута. Прва двојица су била за 4 минута бржи од њега, па се времена по деоницама приближно могу односити и на њих.

Нишка Бања - Коритник: 19 минута
Одмах по проласку стартне капије стаза улази у шумовити део Нишке Бање са јаким успоном. Незагрејани тркачи, већ на овом делу су имали огромних проблема. После два километра пролази се поред узлетишта за параглајдере са којег се пружа одличан поглед на Ниш и околину. Надаље успон постаје блажи и омогућава и слабије припремљеним учесницима да трче. На 2,5 км од старта стаза пролази 200 м од чесме Коритник, за коју нећете имати времена ако вам је пласман битан, али је овде наводим као задњи природни извор на стази.

Коритник - Рајац: 36 минута
Пошумљени део, благи успон до Црног камена, прве контролне тачке (на шестом километру) и благог спуштања до Рајца преставља одличан део стазе за брдско трчање, чак и у врелим летњим данима. По пристизању на већи пропланак и превој Рајац било је потребно оверити учеснички листић на другој контролној тачки и мало се освежити напитком и воћем.

Рајац - Мосор: 24 минута
По проласку раскснице планинских путева стаза и даље наставља преко овећег пропланка и благо се пење. 500 м касније улази се у шуму, а успон постаје напорнији. На десетом километру од старта излази се из шуме на стеновити гребен Мосора. Тежак успон преко камења је само наговештај тежег дела стазе ове трке. Од Рајца до Мосора стаза је најбоље маркирана и очишћена. Поглед са Мосора на Соколов камен и Трем ће открити сву лепоту овог гребена, али и сву тежину стазе коју још морате да пређете.

Силазак низ Мосор: 1 минут и 43 секунде
Најкраћи и најопаснији део читаве трке. Уколико нисте увежбани у трчању са камена на камен, ни случајно немојте да покушавате да достигнете ово пролазно време. Мени, као просечном планинару, потребно је барем 10 пута више времена, јер се све време морам ослањати барем на три тачке. Просто не схватам како неко може овде да трчи. Најмања грешка може да буде кобна. Силаском са Мосора долази се до репетитора, где је била постављена контролна тачка 3 и сто за освежење.

Репетитор - Соколов Камен: 41 минут
Иако је почетни део ове етапе благи успон кроз шуму ово је најтежи део трке, јер на удаљености од свега 3,6 км треба савладати 700 м висинске разлике по најнеприступачнијој подлози на читавом гребену Суве планине. Надаље не очекујте хладовину шуме јер је неће бити. Оштро камење, груба макија, чести алпинистички успони уз стене и силасци низ исте навешће вас да се по сто пута упитате "Шта ја радим овде?". Због овог дела се и читава трка зове Соколов пут. Јака воља, ће бити једини ваш савезник, на овом крајње негостољубивом делу трке. По достизању врха Соколов камен (1553 мнв) добићете праву награду у виду неограниченог погледа на све четири стране. Ниш и долина Нишава ће вам бити као на длану, пређени део стазе преко Мосора као брдашце, а преостали део до Трема као обична шетња. Поглед ће се зауставити тек тамо на обрисима Ртња, Старе планине, Власине, Радана, Копаоника и Јастребца. Да нисте на трци ово место не бисте требали тако брзо да напустите.

Соколов камен - Девојачки гроб: 16 минута
Подлога ће и даље бити слична гребенском делу Соколовог камена, али без успона, са краћим равним делом и благим спуштањем до превоја Девојачки гроб. Искористите сваки минут на овом делу стазе за прикупљање снаге за завршницу трке. После скоро сат времена скакутања са стене на стену по Соколовом камену сачекаће вас освежавајући напитак на Девојачком гробу.

Девојачки гроб - Трем (1810 мнв): 31 минут
Поглед са Девојачког гроба према Трему ће вам оставити утисак равномерног успона уз благу падину коју ћете лако проћи? То је само оптичка варка. Пред вама је успон од 500 м на свега 3 км, а Трем ће моћи да се види тек после два узвишења на падини са сталним успоном од скоро 20%. Ипак подлога је погодна за трчање, па још ако вам је конкуренција за вратом или вам стално бежи блага падина ће се претворити у паклену стазу. Стаза је добро маркирана, али за планинарење, а не за трку. Најбоље време ћете остварити ако стално идете гребенском стазом. Постоје пар маркираних стазица које одводе од гребена и не треба их користити. Запамтите, при сваком рачвању од Девојачког гроба до Трема користите леву стазу (ближу гребену) и тако ћете остварити најбоље време. На овом делу стазе се на протеклој трци, а највероватније ће се и на будућим, одлучивао победник.

Комплетан опис није имао за циљ да вас уплаши, него да вас што боље припреми за трку коју не треба пропустити.

Добродошли на наредну небеску трку "Соколов пут".

Изваштај са трке одржане 2014. године можете пронаћи овде

Раде Никчевић, Ниш, 05.2014.