Гребеном Суве планине

Стаза: Нишка Бања - Коритник - Црни камен (867) - Рајац - Мосор (984) - Соколов каман (1523) - Девојачки гроб (1311) - Трем (1810) - Пасарело (1522) - Дивна горица (1389) - Мокра - Бела Паланка
Дужина стазе: 47 450 м.
Успон/силазак: 2 700 м
Време преласка стазе: 17 сати
Извори питке воде: 2 (Коритник и Мокра)

Стаза се традиционално користи за припрему нишких планинара за Фрушкогорски и остале маратоне.

За преузимање ГПС фајла у КМЛ формату кликните на линк: Гребеном Суве планине

Стаза: Гребеном Суве планине је једна од најтежих стаза у Србији. Разноврсност терена, велики нагиби, као и укупна дужина су разлози што се при организацији планинарских акција за прелазак ове стазе не јавља велики број учесника. У просеку 4-6 сваке године походи ову стазу. Прелазак ове стазе је добра прилика да се провери лична физичка припремљеност, као и исправност опреме, за најдуже стазе на Фрушкогорском маратону, укључујући и Ултрамаратон плус (111 км).

Полазак из Нишке Бање је у поноћ, сваке године, петнаестак дана пре Фрушкогорског маратона. После 3 км наилази се на чесму у селу Коритник. Следећа чесма је тек у селу Мокра, скоро на крају ове стазе, па је потребно наточити довољне количине воде јер за то нећете имати прилике током већег дела стазе. За април месец довољно је понети 3 литре воде.

Батеријска лампа ће вам бити основно помагало до испред Соколовог камена, где ће вас затећи свитање новог дана. Свитање је добра прилика да се обави доручак и краћи одмор.

Пролазак веома тешке деонице преко Соколовог камена може се искористити за одговор на питање: Да ли сте довољно спремни за читаву стазу? Одвајање на Девојачком гробу за Бојанине воде је задња прилика да, без оптерећења за остале, напустите групу и сами се вратите у Ниш преко Д. Студене.

Зависно од брзине којом се крећете на Трем ћете бити између 9 и 12:00 сати ујутро. Трем је увек био и остаће погодно место за дужи одмор, уколико то временски услови омогућавају.

Трем је задња прилика када би вођа групе требао да процени ситуацију и донесе одлуку о наставку или о прекиду даљег извршења акције за целу групу. Деоница од Трема до Пасарела није обележена, не постоје било какве стазе и у условима магле и смањене видљивости изузетно је тешка за орјентацију. Обавезно понесите са собом бусолу и по могућности и ГПС уређај. Уколико је време погодно а састав групе одабран стазу можете продужити за додатних 5 км проласком преко Големог Стражишта (1714). Поглед са овог врха ће омогућити да видите и јужни део Суве планине. Ако вас на овој деоници изненади магла строго се држите гребена Суве планине, јер ће вас он сигурно довести до Пасарела.

Доласком на Пасарело већ сте прешли већи део акције. У нормалним околностима настављате даље према Преслапу и Дивној горици. Уколико сте покисли, промрзли или имате повређеног члана у групи стазу можете скратити за 2 800 м директним силаском са Пасарела на Дивљане и Мокру. Овај силазак није толико значајан због дужине колико због смањења надморске висине и изласка на цесту.

Доласком на Дивну горицу још једанпут ћете моћи да уживате у лепотама читавог гребена Суве планине. За даљи наставак по овој стази потребно је да се вратите до Преслапа, а затим стрмим шумским путем спустите у село Мокра.

На чесми у селу Мокра моћи ћете да оперете чизме и да се освежите после дугог и тешког пешачења. Наставак од Мокре до Беле Паланке је асфалтом у дужини 4520 м.

Планом за прелазак читаве стазе на располагању вам је остављено 20 сати. Наиме, задњи аутобус из Беле Паланке за Ниш полази у 20:00 часова. Уколико сте на Пасарело стигли до 16:00 часова, сасвим сигурно је да ћете без журбе стићи на овај аутобус.

Уколико немате бољу географску карту преузмите и одштампајте ову - биће вам од користи.

grebenom

Ево како је изгледала наша сатница: Полазак из Нишке бање 00:05; Црни камен 01:52; Мосор 04:45; Соколов камен 06:30; Девојачки гроб 07:27; Трем 09:15; Данетов дом (Пасарело) 12:17; Дивљана 14:25; Бела паланка 15:30.

 Раде Никчевић, Ниш, 04.2013.