Лазарев кањон

ПД Преслап
0
10600
Датум: субота, 10 новембар 04:00 - 21:30

Један од најлепших и за прелазак најузбудљивијих кањона у Србији. У срцу планине Малиник, некада уточиште хајдука, данас изазов за планинаре и спелеологе. Са Планинарским друштвом "Преслап" одлазимо у Лазарев кањон, у суботу, 10.новембра 2018.године

                                                                        Лазарев кањон

                                                       Субота, 10.новембар 2018.године

Импресивни Лазарев кањон или кањон Лазареве реке (које углавном нема, јер понире или пресушује), један је од најлепших кањона у Србији. Налази се у околини села Злот, које припада општини Бор. Лазарев кањон усекао се у срцу планине Малиник, звездастог је облика. Дугачак је око 9 километара. Лазарева река, Лазарева пећина и Лазарев кањон добили су имена у част кнеза Лазара Хребељановића, чија је војска 1371.године, после Маричке битке и у време великих сукоба за властелином Николом Алтомановићем за превласт у ослабљеној Србији, боравила у овом крају.

У Лазаревом кањону скривали су се и хајдуци, који су се храбро борили против турских окупатора. Данас, неки други „ајдуци“, чланови Планинарског друштва „Преслап“ из Зајечара, радо походе Лазарев кањон, упркос великим напорима које прелазак Лазаревог кањона изискује.

Изнад Лазаревог кањона уздижу се литице висине и до 500 м изнад корита Лазареве реке. Окружен је врховима планине Малиник: Велики Малиник (1.087 м), Стрњак (720 м), Корњет (696 м), Погаром (883 м) i Микуљом (1022 м). На неким местима веома је узан, где су стене на левој и десној обали Лазареве реке удаљене једна од друге тек пар метара. Лазарев кањон није приступачан и веома је захтеван за прелазак. Само психофизички потпуно спремни планинари и планинари који поседују искуство у кретању по каменитом терену и верању по стенама, могу бити сигурни да ће прећи кањон. За сам прелазак кањона потребно је око 9 часова ходања и пентрања по стенама и литицама. Правих планинарских и проходних стаза скоро да и нема. Треба бити спреман на импровизације, примену пењачких вештина, бити стрпљив и спреман на исказивање планинарске солидарности.

Прелазак Лазаревог кањона обавиће се „узводно“ Лазаревом реком, до „ушћа“ понорнице Микуљске реке, а потом „узводно“ Микуљском реком планинари ће изаћи из кањона. Тек деоница која ће планинаре одвести на место одакле су ујутру започели своје кретање, биће раван пут.

Због тежине акције, вођа акције Ненад Стевановић вршиће селекцију учесника и процену ко може да прође кроз све изазове на овој акцији.

Програм акције (субота, 10.новембар 2018.године)

        04:00– полазак са паркинга испред тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару из Ниша; 

       08:00 – долазак у село Злот, припрема за прелазак Лазаревог кањона

        08:30 – 17:30 – прелазак Лазаревог кањона, узводно Лазаревом реком и узводно Микуљским потоком, излазак из кањона и повратак на почетну тачку

       18:00 – полазак за Ниш

        21:30 – очекивано време доласка у Ниш

Храна и вода: Храна из ранца, воду понети најмање 2 литра.

Обућа, одећа и опрема: планинарске ципеле, слојевита гардероба, обавезно тања јакна и кабаница, наочаре за сунце, качкет, резервне панталоне, резервне чарапе и резервна мајица. Препорука је да се понесе и резервна обућа

(патике) која ће бити остављена у минибусу.

Трошкови превоза: 1200 динара.

Вођа акције је Ненад Стевановић, водич 3.категорије Планинарског савеза Србије (матични број водича 585), телефон: 062/637-771.Пријаве код вође акције.

Додатне информације код вође акције или на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda