Јесењи успон на планину Варденик

ПД Преслап
0
Velilki_Streser
Датум: недеља, 24 новембар 05:30 - 19:00

Од планина које окружују Власинско језеро, Варденик је највиши и најпространији. Врх Велики Стрешер (1876 м) представља кров Власине и општине Сурдулица, а због свог атрактивног куполиког облика уочава се са великих удаљености. Леп је осећај са Великог Стрешера дивити се погледу на Власинско језеро.

                                                    Јесењи успон на планину Варденик

Врхови Велики Стрешер (1876 м), Мали Стрешер (1757 м), Безимени врх (1727 м) и Обршина (1734 м)

Недеља24.новембар 2019.године

Планинарско друштво „Преслап“, за своје чланове и пријатеље, организује у недељу, 24.новембра 2019.године, успон на врхове Велики Стрешер (1876 м), највиши врх планине Варденик код Власинског језера и највиши врх општине Сурдулица, оближњи Мали Стрешер (1757 м) и нешто источније на Безимени врх (1727 м) и врх Обршина (1734 м).

По лепом памтимо и јесењи успон на Варденик одржан 18.новембра 2017.године, када се на позив Планинарског друштва "Преслап", на Варднику окупило 130-оро планинарки и планинара из Србије, Бугарске и Северне Македоније.

Варденик је највиша од свих планина које окружују Власинско језеро и Власинску висораван. Варденик се простире у облику потковице, у правцу југозапад-североисток, између реке Јужне Мораве и Власинског језера. Река Врла, која извире испод највишег врха Велики Стрешер, раздваја Варденик и суседну планину Чемерник. Источно од Варденика уздижу се планине Валози и Глошка планина, одвојене чувеним Лисинским Преслапом. Ка југоистоку, Варденик је повезан са планином Бесна кобила.

Врх Велики Стрешер је доминантног куполиког облика, и може се уочити са велике удаљености. Нарочито се снажан утисак ствара када се Велики Стрешер посматра са Власинског језера, и обрнуто, када се дивимо лепоти Власинског језера са врха Велики Стрешер.

Планина Варденик је покривена густом шумом до висине од 1500 метара. У вишим деловима, као и многе планине на југу Србије, Варденик је обрастао травом и ниским растињем, и под непрегледним пашњацима је.

Варденик је изузетно богат водом. Извора има на све стране. Много је потока који извиру на Варденику, а две најпознатије реке су Врла и Романовска река. Горњи ток реке Врле искоришћен је и за изградњу фабрике воде „Власинска роса“ у селу Топли До.

И управо ће наш успон на Велики Стрешер, Мали Стрешер и Обршину почети у селу Топли До. Овога пута изабрали смо блажу стазу, избегавамо изузетно стрми део кроз шуму, већ се крећемо широким шумским путем који ће нас постепено одвести у подножје купе Великог Стрешера. Завршни успон подсећа на успон на Ртањ са јужне стране, зато што стаза води по страници купе. На самом врху добићемо својеврсну награду у погледу на Витошу, Рилу, Пирин, Шар планину, Осоговску планину, и све планине јужне Србије, све до Суве планине.

После одмора и уживања на Великом Стрешеру, благо се спуштамо са његове купе и пењемо на такође куполики Мали Стрешер (1757 м). Са Малог Стрешера, продужавамо билом Варденика до Безименог врха (1727 м) и врха Обршина (1734 м).

На крају, спуштамо се постепено ка селу Топли До.

На овој акцији, дакле, максимално избегавамо стрме и напорне деонице, продужавамо укупну дужину стаза, али зато додајемо успон и на Мали Стрешер, Берзмени врх и Обршину, а нагиб стазе ће бити ублажен. Укупно ћемо прећи 15 км (у оба правца).

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 24.новембар 2019.године)

05:30 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ (бивши „Меркатор“) на Византијском булевару

07:10 – краћа станка у Сурдулици

07:45 – долазак у село Топли До, припрема за успон

08:00 – полазак на успон

11:00 – излазак на врх Велики Стрешер (1876 м), краћи одмор. Учесници који не желе да иду даље гребеном Варденика, са Великог Стрешера спуштају се у село Топли До, истом стазом којом су се и попели на врх.

12:00 - излазак на врх Мали Стрешер (1757 м), краћи одмор

12:20 - излазак на Безимени врх (1727 м), краћи одмор

12:45 – излазак на врх Обршина, краћи одмор

16:00 – силазак у село Топли До, краћи одмор ради пресвлачења и припрема за повратак

16:30 – дружење у Сурдулици

17:30 – полазак за Ниш

19:00 – долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у селу Топли До.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 900 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062/205-977 и Милош Стаменковић, телефон: 069/14-98-880.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“ редовно ћемо објављивати корисне и занимљиве информације о планини Варденик и врху Велики Стрешер, о временским приликама, као и фотографије и приче са ранијих похода на ову чудесну планину.

 

Powered by iCagenda