Врхови планине Таламбас (Пресечка чука 1306 м, Пресечени камен 1392 м, Црни врх 1463 м, Гној 1406 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Picture-026
Датум: недеља, 15 децембар 06:30 - 18:30

На планини Таламбас, која се налази између Суве планине и планине Руј, пењемо се, из правца села Пресека, на врхове Пресечка чука, Пресечени камен, Црни врх и Гној. Недеља, 15.децембар 2019.године.

                                                                                     ПЛАНИНА ТАЛАМБАС

 Врхови: Пресечка чука (1306 м), Пресечени камен (1392 м), опциони и Беринска чука (1378 м), Црни врх (1463 м) и Гној (1406 м). Бездан код врха Пресечка чука.

     (недеља, 15.децембар 2019.године)

Планина Таламбас налази се између Суве планине и Руја, и оивичује са југоисточне стране област Лужничка котлина, у општини Бабушница. Таламбас је шумовита планина, која се простире у правцу исток-запад, од села Пресека, преко села Љуберађа, села Модра стена, села Бердуј, села Свође, све до села Састав река. У срцу Таламбаса сместило се и село Црвена јабука, а западније се простире и планина Тумба. Највиши врх Таламбаса јесте Црни врх, висок 1463 метара. Одмах до њега, и по висини, и по положају, је врх Гној (1406 м), а ту су и врхови - изванредни видиковци - Пресечка чука (1306 м), Беринска чука (1392 м) и Пресечени камен (1392 м). Планина је назив добила, осим по музичком инструменту, традиционалнилм удараљакама, и по врху Таламбас (1258 м), који се налази на средини гребена од Пресеке до Бердуја. Таламбас је значајан за град Ниш, зато што се, између осталих извора, Ниш снабдева водом и са Таламбаса, са неколико извора у атару Љуберађе (извори у атару овог села налазе се и на Сувој планини). Река Лужница дели Таламбас од Суве планине.

На акцији Планинарског друштва "Преслап", која ће се извести 15.децембра 2019.године, прелазимо кружну стазу, дужине 15 километара, која почиње и завршава се у селу Пресека. Село Пресека названо је тако зато што се налази на највишој тачки пута од Бабушнице према Звонцу, и јужно од села, потоци одлазе ка Звоначкој реци и Јерми, а северно од села - ка Лужници. Такође, неких четрдесетак година, кроз село Пресека водила је и граница између Кнежевине, а потом Краљевине Србије, и Кнежевине, а потом и Царства Бугарске. 

Највећим делом, стаза је широка и проходна. Од Пресеке, одлази се у подножје врха Пресечени камен, а на путу ка самом врху, у завршници успона, пролазимо и поред огромног бездана, који се у задње време истражује и представља атракцију општине Бабушница. Са Пресечке чуке враћамо се на широки пут и одлазимо до подножја Пресеченог камена, на који се пењемо нешто оштријом, али кратком деоницом. Водички тим процениће да ли ћемо извршити успон и на суседни врх Беринска чука.

Потом, враћамо се у подножје Пресеченог камена и излазимо на превој између овог врха и Црног врха. Са овог превоја, изванредно се види цео масив суседне планине Руј, а испод превоја је већ атар села Ракита и познати овчарници изнад Раките. Пењемо се на Црни врх, а у завршници успона можемо да видимо и остатке ровова из другог балканског рата и првог светског рата. На Црном врху била је повучена и државна граница у то време. Са Црног врха, настављамо широком стазом до оближњег врха Гној. Са Гноја, скрећемо ка истоку и нешто другачијом стазом него при успону, враћамо се у село Пресека.

                                                       САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 15.децембар 2019.године):

06:30 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;

08:00 - пауза у Бабушници од 15-так минута, после тога настављамо пут ка селу Пресека;

09:00 - полазак на успон;

15:30 - повратак са успона у село Пресека;

18:30 - очекивани повратак у Ниш. У повратку, по традицији, правимо паузу у "планинарској посластичари" у Бабушници.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, капа, рукавице, јакна, резервна одећа, резервне чарапе.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, могућност да се нешто од хране купи у Бабушници. Воде на стази нема, понети 2 литра воде.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 900 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман (телефон: 062/205-977).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вође акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вође акције, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda