Трем (1810 м), Сува планина

ПД Преслап
0
60800
Датум: недеља, 17 новембар 07:00 - 19:00

Јесењи (а можда и зимски) успон на Трем (1810 м), највиши врх Суве планине. Локална акција Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 17.новембар 2019.године

                                                          

                                                             СУВА ПЛАНИНА

                                                           врх Трем (1810 м)

                                          (недеља, 17.новембар 2019.године)

На Трем се пењемо из правца Бојаниних вода, добро познатом стазом преко Љубине чесме и превоја Девојачки гроб, који раздваја врхове Трем и Соколов камен.

Окупљање учесника је код планинарског дома „Студенац“ на Бојаниним водама (надморска висина 864 м) у 9 часова. 

На успон се креће у 09:15 часова, након што се захвати вода на оближњем извору Бојанине воде. Време поласка на успон одређено је тако да до 9 часова на Бојанине воде пристигну и учесници који се определе да корите сопствени превоз, и учесници који ће користити приградску аутобуску линију Ниш – Горња Студена. Овај аутобус полази са помоћне аутобуске станице у 07:00 часова, а успут стаје у центру града, код основне школе „Вожд Карађорђе“, код Градске болнице, на Трошарини... Карта до Горње Студене стаје 100 динара. Аутобус стиже у Горњу Студену у 07:40 часова, те учесници нешто пре 9 часова, после 5 км хода путем, долазе на Бојанине воде.

Учесници који долазе сопственим превозом, морају рачунати да ако на путу има снега, можда неће моћи возилилма да дођу до самог дома „Студенац“. Уколико је пут чист, без снега, ови учесници возила могу оставити на паркингу код дома „Студенац“. 

Од Бојаниних вода, најпре се лагано, широком стазом, пењемо до Љубине чесме (1030 м), одакле стаза постаје стрмија, назива се „краљев пут“ и води до превоја Девојачки гроб (1318 м). 

После дужег одмора на превоју, полазимо на врх Трем, обележеном стазом, а на првенац Суве планине излазимо између 12:45 и 13:00 часова.

На врху ћемо се одморити тридесетак минута, фотографисати, ужинати, и истом стазом се спустити.

Предвиђено је да се на Бојанине воде вратимо између 16:00 и 16:30 часова, после чега ће довољно времена за силазак до Горње Студене имати они учесници који се враћају за Ниш аутобусом, који полази из Горње Студене у 18:00 часова.

Укупна дужина стазе је, за учеснике који полазе из Горње Студене и враћају у ово село – 24 км, са висинском разликом од 1400 м у успону и исто толико у силаску. Раздаљина од Бојаниних вода до Трема и назад је 14 км, а висинска разлика је 950 метара у успону и исто толико при силаску. 

Храна је из ранца, воде има само на извору Бојанине воде, те препоручујемо да учесници код себе имају најмање 2 литра воде. 

Потребно је опремити се за планинарење у јесењим и у зимским условима и бити спреман за кретање по снегу, хладно и ветровито време. Зато треба носити квалитетне планинарске ципеле, користити штапове за ходање, камашне, обући се слојевито, носити капу и рукавице, резервне чарапе, преобуку.

Вође акције су Мирослав Докман, телефон: 062205977, и Слободан Васковић, телефони: 0631118508 и 0600118508.


Пријављивање није потребно, учесници се окупљају на Бојаниним водама.

Додатне информације код вођа акције или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda