Ореовац - Вишеград (990 м) - Градац (1062 м) - Сићево

ПД Преслап
0
36
Датум: недеља, 03 новембар 08:00 - 16:45

Успон на врх Градац (1062 м) на Сврљишким планинама, највишу тачку на територији Града Ниша. Локална акција Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 03.новембар 2019.године

Сврљишке планине: од села Ореовац, преко врха Вишеград (990 м), до врха Градац (1062 м), са спуштањем у село Сићево

Недеља, 03.новембар 2019.године

Врх Градац налази се на крајњем западном делу Сврљишких планина, као претпоследњи у низу врхова ове планине, пре Вишеграда (990 м), и спуштања Сврљишких планина ка селу Ореовац и превоју Грамада, где почиње планина Калафат.

Градац је највиши врх на административној територији града Ниша, а смештен је и на граници атара села Ореовац са западне стране и Сићево са јужне стране масива Сврљишких планина. У близини врха Градац је и граница града Ниша и општине Сврљиг.

Као и други врхови на Сврљишким планинама, тако је и Градац каменит и оштар. Леп поглед на Градац је са свих врхова Суве планине, а сам Градац је добар видиковац према Сићевачкој клисури, Сувој планини, Старој планини, Девици, Озрену, Селичевици, и осталим вишим врховима Сврљишких планина

На Градац ћемо се пењати из села Ореовац, а са овог врха ћемо се спустити у село Сићево.

За Ореовац одлазимо приградским аутобусом који са помоћне аутобуске станице у Нишу полази у 08:00 часова и иде преко Градског поља (техничких факултета), преко Јагодин мале, Пантелеја, Дурлана и Врежине. Карта од Ниша до села Ореовац стаје 90 динара и купује се у аутобусу.

По силаску у Сићево, за Ниш се враћамо приградским аутобусом који из Сићева полази у 16:00 часова. И за ову линију карта стаје 90 динара и купује се у аутобусу.

Успон на Градац одвија се постепено, вијугавим путем који пролази поред врха Вишеград (990 м), а затим излази на гребен који води до Градца. Овај успон није захтеван, и поред каменитог терена око врха Градац.

Нешто је захтевнија једна краћа деоница у силаску, због стрмине, све док се не изађе на шумски пут који ће нас потом постепено спустити у село Сићево.

Укупно ћемо препешачити 12 км на овој акцији.

На успон ћемо из села Ореовац кренути у 08:45 часова, и у 11:30 се попети на Градац.

У Сићево силазимо у 14:30 часова, а време до доласка аутобуса можемо искористити да одемо и на оближњи видиковац изнад саме Сићевачке клисуре.

Храна је из ранца, воде на планинарској стази нема, те препоручујемо да учесници код себе имају најмање 2 литра воде. 

Потребно је опремити се за планинарење у јесењим и у зимским условима и бити спреман за кретање по снегу, хладно и ветровито време. Зато треба носити квалитетне планинарске ципеле, користити штапове за ходање, камашне, обући се слојевито, носити капу и рукавице, резервне чарапе, преобуку.

Водич на стази је Ненад Стевановић, контакт телефон: 062/637-771.

Пријављивање није потребно, учесници се окупљају на помоћној аутобуској станици и успутним станицама приградске линије Ниш-Ореовац.

Додатне информације код водича или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda