Успон на Соколов камен (1523 м), Сува планина

ПД Преслап
0
Sokolov_kamen_23
Датум: недеља, 11 април 07:00 - 17:00

Од излетишта Бојаниних вода, преко "краљевог пута" и превоја Девојачки гроб, до врха Соколов камен (1523 м), и назад истом стазом. Ово ће бити и траса локалне акције Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 11.април 2021.године.

                                                                                   Сува планина

                                                                    врх Соколов камен (1523 м)

                                                                  (недеља, 11.април 2021.године)

Важно: Планинарско друштво "Преслап" изменило је првобитно одређену трасу акције, која је требало да води од Бојаниних вода, до подножја врха Мосор и даље ка Соколовом камену.

Разлог измене: непроходност дела трасе од Бојаниних вода до подножја врха Мосор, узроковане многоштвом попадалих стабала током јануара месеца 2021.године.

Планинарско друштво "Преслап", за своје чланове и пријатеље организује у недељу, 11.априла 2021.године локалну акцију - успон на врх Соколов камен (1523 м), стазом која почиње на излетишту Бојанине воде, потом одлази до "краљеве чешме", излази на "краљев пут", води на превој Девојачки гроб, одакле се одлази у правцу врха Соколов камен. Са врха Соколов камен спуштамо се истом стазом. Стаза је средње захтевна. Укупна дужина стазе је 14 км, са висинском разликом од 700 м у успону и исто толико при силаску.

На акцију одлазимо и са акције се враћамо приградским аутобуским превозом или сопственим превозом, обзиром да успон почиње на Бојаниним водама, а на истом месту акција се и завршава. Планинарке и планинари који буду користили јавни приградски превоз, укрцавају се у аутобус за Горњу Студену који полази са приградске станице у 07:00 сати, а успут стаје преко пута суда, код градске болнице, на Трошарини...карта до Горње Студене кошта 90 динара. За повратак, користиће се приградски аутобус који полази из Горње Студене у 16:10 часова или у 18:00 часова, ако се на стази будемо кретали спорије због временских услова и услова на стази.

Важна напомена је и да сви они који буду користили приградски превоз, прелазе додатних 10 километара на стази, и то 5 километара од Горње Студене до Бојаниних вода и 5 километара у повратаку од Бојаниних вода до Горње Студене. Зато ћемо се потрудити да барем на завршетку акције, сви они који не буду имали сопствени превоз, буду размештени код оних који у сопственим возилима имају слободних места.

Успон почиње у 9 сати, испред дома "Студенац" на Бојаниним водама. Време поласка на стазу прилагођено је онима који по изласку из аутобуса у Горњој Студени, пешице буду ишли ка Бојаниним водама.

На врх Соколов камен излазимо око 12:30 часова. На Бојанине воде се враћамо око 15 часова.

На овој траси, нарочито на делу између Мосора и Соколовог камена, пружају се изванредни видици, на потковичасти гребен Суве планине, на Заплање, на град Ниш, према Старој планини, према још доста планина на југу Србије.

Храна је из ранца, воде има на изворишту Бојанине воде и на "краљевој чешми", а потребна количина је 2 литра.

Потребно је носити квалитетне планинарске ципеле, користити камашне и штапове за ходање, слојевито се обући, имати код себе капу, рукавице и наочаре за сунце.

Водичи успона су Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

Посебно пријављивање за акцију није потребно, већ је потребно доћи до 9 сати на Бојанине воде. За додатне информације обратити се водичима лично, или путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda