Успон на врх Миџор (2169 м), на Старој планини

ПД Преслап
0
Датум: недеља, 19 септембар 06:00 - 20:00

Миџор (2169 м), највиши врх на српском делу Старе планине. Планинарско друштво "Преслап" организује успон на Миџор (2169 м), из правца Бабиног зуба, и повратак истом стазом. Недеља, 19.септембар 2021.године.

                                 Успон на врх Миџор (2169 м), на Старој планини

                                               Недеља, 19.септембар 2021.године

Планинарско друштво „Преслап“, за чланове и пријатеље Друштва организује једнодневну акцију на Старој планини – успон од Бабиног зуба на врх Миџор (2169 м), који је и највиши врх Старе планине на подручју Србије.

У најлепшем сећању је велика међународна акција Планинарског друштва "Преслап", на Миџору, која је одржана 20.септембра 2020.године, те смо решили да одлазак на Миџор у ово доба године постане традиција.

Акција ће се одвијати класичном, добро познатом и обележеном стазом, од планинаског дома "Бабин зуб", преко обелиска, испод врха Жаркова чука и Прилепског врха, и даље подножјем врха Миџор, све до разрушене карауле испод самог врха, одакле се врши завршни успон. Дужина трасе у једном правцу је 8,5 километара, а висинска разлика коју треба савладати је 600 метара. Истом стазом врши се повратак ка планинарском дому, те ћемо на акцији превалити 17 километара. Са изузетком завршне деонице од пар стотина метара, од карауле до врха Миџор, траса води широким планинским путевима, и нема технички захтеввних детаља. Тек мало стрмије су деонице око обелиска и испод врха Жаркова чука, те последња деоница од карауле. Сваки иоле спремнији планинар и рекреативац ову трасу може савладати.

Dupljak i Midzor

На самом почетку акције, код планинарског дома Бабин зуб, уколико буде потребно, водичи Планинарског друштва „Преслап“ формираће и „рекреативну групу“, за прелазак краће кружне стазе око скијалишта Бабин зуб (1565 м), са успоном на овај атрактивни врх (1757 м) и одласком до обелиска, 2 км на стази ка Миџору.

Midzor 1

Сам врх Миџор је огољен, али зато се са њега пружа изванредан поглед на велики део венца Старе планине, као и на остале планине у окружењу: Ртањ, Тупижница, Сува планина, Девица, Озрен, Влашка планина, Гребен планина, а виде се чак и Карпати у јужној Румунији.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 19.септембар 2021.године):

06:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу
09:00 – долазак до планинарског дома Бабин зуб, припреме за успон
09:30 – полазак на успон ка Миџору
12:30 – излазак на врх Миџор задржавање на врху пола сата
13:00 – полазак са Миџора, спуштање према караули и даље широким путем ка Бабином зубу
16:00 – повратак до планинарског дома "Бабин зуб", одмор и припрема за полазак за Ниш

17:00 - полазак за Ниш

20:00– повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. Вода се може захватити у планинарском дому Бабин зуб и на каптираном извору стотинак метара од планинарског дома, крај стазе којом се пролази. Даље до Миџора и назад воде нема. Препоручуена количина воде минимално 3 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, штапови за ходање, ранац, резервна мајица, тања јакна у ранцу, качкет, тамне наочаре, млеко за заштиту од сунца, качкет, резевне чарапе, резевна обућа (патике – могу се оставити у аутобусу).

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 900 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Владимир Митровић, телефон: 0642634692, Слободан Васковић, телефон: 0631118508, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda