Прелазак планине Таламбас, од села Пресека до села Бердуј

ПД Преслап
Talambas_naslovna
Датум: субота, 28 август 05:30 - 20:30

Прелазимо преко планине Таламбас, у правцу исток-запад, од села Пресека, до села Бердуј, траса је дуга 28 километара, а пењемо се на врхове Пресечка чука, Црни врх, Гној, Таламбас и Било. Субота, 28.август 2021.године.

ПРЕЛАЗАК ПЛАНИНЕ ТАЛАМБАС - ОД СЕЛА ПРЕСЕКА ДО СЕЛА БЕРДУЈ

Траса дужине 28 км.

Врхови: Пресечка чука (1306 м), Црни врх (1463 м), Гној (1406 м), Таламбас (1258 м) и Било (1270 м). Бездан код врха Пресечка чука. Опционо и врх Црвенојабучка чука (1315 м).

(субота, 28.август 2021.године)

Због дужине трасе од 28 километара и различите полазне и завршне тачке на траси - за учешће на овој акцији потребна је изузетна психофизичка спремност.  Минибус ће учеснике довести до села Пресека, а потом минибус одлази у село Бердуј, до кога ће дружина планинара доћи после пређених 28 километара на траси, за шта је потребно 10 сати. Молимо све заинтересоване да о овоме поведу рачуна, приликом пријављивања за акцију.

Планина Таламбас налази се између Суве планине и Руја, и оивичује са југоисточне стране област Лужничка котлина, у општини Бабушница. Таламбас је шумовита планина, која се простире у правцу исток-запад, од села Пресека, преко села Љуберађа, села Модра стена, села Бердуј, села Свође, све до села Састав река. У срцу Таламбаса сместило се и село Црвена јабука, а западније се простире и планина Тумба. Највиши врх Таламбаса јесте Црни врх, висок 1463 метара. Одмах до њега, и по висини, и по положају, је врх Гној (1406 м), а ту су и врхови - изванредни видиковци - Пресечка чука (1306 м), Беринска чука (1392 м) и Пресечени камен (1392 м). Планина је назив добила, осим по музичком инструменту, традиционалнилм удараљакама, и по врху Таламбас (1258 м), који се налази на средини гребена од Пресеке до Бердуја. Таламбас је значајан за град Ниш, зато што се, између осталих извора, Ниш снабдева водом и са Таламбаса, са неколико извора у атару Љуберађе (извори у атару овог села налазе се и на Сувој планини). Река Лужница дели Таламбас од Суве планине.

На акцији Планинарског друштва "Преслап", која ће се извести 28.августа 2021.године, прелазимо преко највећег дела Таламбас планине, у правцу исток-запад, трасом која почиње у селу Пресека, а завршава се у селу Бердуј. Село Пресека названо је тако зато што се налази на највишој тачки пута од Бабушнице према Звонцу, и јужно од села, потоци одлазе ка Звоначкој реци и Јерми, а северно од села - ка Лужници. Такође, неких четрдесетак година, кроз село Пресека водила је и граница између Кнежевине, а потом Краљевине Србије, и Кнежевине, а потом и Царства Бугарске. Село Бердуј налази се изнад села Љуберађа.

Највећим делом, стаза је широка и проходна. Од Пресеке, одлази се у подножје врха Пресечени камен, а на путу ка самом врху, у завршници успона, пролазимо и поред огромног бездана, који се у задње време истражује и представља атракцију општине Бабушница. Са Пресечке чуке враћамо се на широки пут и одлазимо до Црног врха (1456м), који је и највиши на Таламбас планини. У завршници успона на Црни врх можемо да видимо и остатке ровова из другог балканског рата и првог светског рата. На Црном врху била је повучена и државна граница у то време. Са Црног врха, настављамо широком стазом до оближњег врха Гној. После успона на Гној, враћамо се у правцу Црног врха, неких стотинак метара, до раскрснице где се укључујемо на стазу која води преко главног била Таламбас планине. Ова деоница не садржи велику висинску разлику и одвија се по равном и широком путу. Траса пролази испод врха Црвенојабучка чука (1315 м), а водички тим процениће да ли ћемо се на овај врх и пењати. Даље се одлази до врха Таламбас, на коме се налази споменик посвећен партизанским борцима из Другог светског рата. Са Таламбаса, траса одлази до врха Било, а онда се лагано спушта до села Бердуј.

                                                        САТНИЦА АКЦИЈЕ (Субота, 28.август 2021.године):

05:30 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;

07:00 - пауза у Бабушници од 15-так минута, после тога настављамо пут ка селу Пресека;

08:00 - полазак на успон;

18:00 - долазак у село Бердуј;

20:30 - очекивани повратак у Ниш. У повратку, по традицији, правимо паузу у "планинарској посластичари" у Бабушници.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, резервна мајица, горњи део тренерке, наочаре за сунце,  крема за заштиту од сунчевих зрака, резервне чарапе.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, могућност да се нешто од хране купи у Бабушници. Воде на стази нема, понети 4 литра воде.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1000 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман (телефон: 062/205-977), и Саша Аранђеловић, писац, филозоф и планинар из Бабушнице, члан Планинарског клуба "Руј 1706".

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код Мирослав Докмана.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda