Планина Галичица (2255 м) и кањон Матка, Северна Македонија

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
330
Датум: субота, 24 април 02:00 - недеља, 25 април 23:30

Успон на врх Магаро (2255 м), највиши врх планине Галичице у Северној Македонији, између Охридског и Преспанског језера, са предивним погледом на оба језера, и обилазак кањона Матка, на реци Трески, код Скопља - изузетно садржајна акција Планинарског друштва "Преслап", 24 и 25.априла 2021.године.

                                                          ПЛАНИНА ГАЛИЧИЦА

                                                            Врх Магаро (2255 м)

                                               КАЊОН МАТКА НА РЕЦИ ТРЕСКИ

                                                (Субота и недеља, 24 и 25.април 2021.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у суботу и недељу, 24 и 25.априла 2021.године, дводневну акцију у Северној Македонији.

(Акција на Галичици и у кањону Матка одржава се уместо првобитно предвиђене акције на планинама Пилион и Оса у Грчкој, због ограничења у путовању за Грчку услед епидемије Ковид 19.)

У суботу, 24.априла 2021.године, изводимо лагано пешачење и успон стазама у кањону Матка, на реци Трески, у околини Скопља, западно од главног града Северне Македоније, одлазимо у Охрид, смештамо се у хотелу, потом имамо слободне активности.

У недељу, 25.априла 2021.године изводимо успон на врх Магаро (2255 м), највиши врх планине Галичице, обилазимо манастир Свети Наум и враћамо се за Ниш.

9

Кањон Матка налази се западно од Скопља, на реци Трески, на планини Ивање. Изузетно је атрактиван и погодан за бројне врсте спортско-рекреативних активности. Планинарско друштво "Преслап" предведело је, у оквиру предстојеће акције, да се на путу ка Охриду, сврати у кањон Матка и за пар сати изведе лагани успон од манастира Пресвете Богородице, до остатака манастира Свети Спас и остатака манастира Света Недеља, који се налазе изнад леве обале реке Треске. Алтернатива је, у случају кише, да се изведе пешачка активност стазом узводно левом обалом Треске, до манастира Светог Андреје и назад. Обе варијанте дуге су око 7 километара, у оба правца.

90

Планина Галичица простире се између Охридског језера на западу, и Преспанског језера на истоку, на граници Северне Македоније и Албаније. Њен највиши врх, Магаро, висок 2255 метара, налази се у Северној Македонији.

12

Са врха Магаро, и са још видиковаца, у исто време, виде се и Охридско и Преспанско језеро, али и бројне планине у Северној Македонији, Грчкој и Албанији. Мало северније од Галичице је моћна Баба планина са чувеним врхом Пелистер, западно је Јабланица, источно је планина Ниџе са врхом Кајмакчалан итд. Подручје Галичице у Северној Македонији има статус националног парка.

На врх Магаро пењемо се са превоја Липова ливада, на око 1600 метара надморске висине, а овај превој је и највиша тачка регионалног пута који повезује Охридско и Преспанско језеро. Први део успона је нешто стрмији и води кроз шуму, после се излази на голет, успон постаје блажи, а видици се отварају на све стране.

350

Уређена и добро обележена стаза води до врха Магаро, а треба рачунати и на нешто снега на стази, обзиром на висину и на крај априла као време извођења успона. Сам успон није захтеван. Силазак се врши истом стазом, те се тако прелази у оба правца 13 километара. Предвиђено је да ће нам за успон и силазак бити потребно највише пет сати, а свакако да се ова стаза може савладати и за краће времена. Тек, у случају лепог времена задржавање на врху биће дуже.

5

По силаску до превоја Липова ливада, одлазимо до оближњег манастира Свети Наум, обилазимо извор реке Црни Дрим, имаћемо слободне активности, и предвиђено је да се са Светог Наума, преко Охрида, поподне упутимо ка Нишу.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Субота, 24.април 2021.године

02:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“), одлазак аутопутем за Северну Македонију, успутне паузе по потреби и у складу са прописима

06:00 - долазак у кањон Матке, пешачка тура

10:00 - завршетак пешачке туре, кратак одмор, полазак за Охрид

14:00 - смештај у хотелу у центру Охрида, састанак водичког тима и учесника, замена новца у мењачници (евро за денаре), слободне активности до 23:00 сата

23:00 - припрема ранаца за успон и остале активности у недељу, за успон припремамо мали ранац, за пут припремамо велики ранац, ноћење

Недеља, 25.април 2021.године

07:00 - доручак у хотелу

08:00 - одлазак ка превоју Липова ливада

09:30 - полазак на успон ка врху Магаро

12:30 - излазак на Магаро, задржавање на врху до 30 минута

13:00 - полазак са врха Магаро

15:00 -  долазак на превој Липова ливада

15:30 - долазак до манастира Свети Наум, слободне активности

17:30 - полазак за Ниш

23:30 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Смештај у хотелу је ноћење с доручком, те је за 25.април доручак обезбеђен. За успон -храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети најмање два литра воде за успон. За активности у кањону Матка, храна је такође из ранца, а потребна количина воде је литар и по. Током слободних активности у Охриду и код манастира Свети Наум, могуће је наручити храну у неком од ресторана.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут и слободне активности. За пешачке активности у кањону Матка и успон на Галичицу - мањи ранац од 30-40 литара. Остатак ствари (за пут, боравак у хотелу, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 60 евра (обухватају трошкове пута, путарина, ноћење у хотелу и доручак). У зависности од режима уласка у Национални парк Галичица, могућа је обавеза за сваког учесника успона на Магаро да плати улазницу у национални парк.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Владимир Митровић, телефон: 0642634692 и Дејан Радојловић, телефон: 063498018.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda