Љуботен (2498 м), Шар планина, Северна Македонија

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
2_ljuboten
Датум: недеља, 20 јун 00:00 - 22:00

Успон на Љуботен (2498 м), врх у облику пирамиде, на Шар планини, у Северној Македонији, високогорска акција Планинарског друштва "Преслап", недеља, 20.јуни 2021.године.

                                                                             Шар планина

                                                                      Врх Љуботен (2498 м)

                                          Успон из правца Старог села, у Северној Македонији

                                                          (Недеља, 20.јуни 2021.године)

(Због Задушница, које се обележавају у суботу, 19.јуна 2021.године, Планинарско друштво "Преслап" своју високогорску акцију на Љуботену, на Шар планини, у Северној Македонији, изводи као једнодневну акцију)

На огромном масиву Шар планине, који је у правцу север - југ дугачак око 80 километара, најсевернији од истакнутих врхова је Љуботен, висок 2498 м. Љуботен је у облику пирамиде, и може се уочити са свих планина на југу Србије, на Косову, у Северној Македонији. Јасно се Љуботен види и из великих градова, као што су Скопље, Приштина, Тетово, Урошевац. Успон на Љуботен може се извести и са македонске стране Шар планине, и са косовске стране. У зимским условима, успон на Љуботен је озбиљан високогорски изазов. С пролећа и у лето, успон на Љуботен је знатно лакши. Када нема снега, не постоје технички захтевне деонице према врху Љуботен. 

Планинарско друштво "Преслап", на предстојећој високогорској акцији, предвидело је да се успон на Љуботен изврши са македонске стране, из Старог села, северно од Тетова. Ова траса, у оба правца, дугачка је 20-так километара, а треба савладати 1600 метара у успону, и исто толико при силаску.

Траса успона, дакле, почиње у атару Старог села, које се у односу на Љуботен налази југоисточно, на надморској висини од око 900 метара. Најпре се иде широким шумским путем, који се користи и за возила, а потом се улази у шумску стазу, ужу од уводног пута, и овом стазом долази се до платоа на коме се налази планинарски дом, на 1600 метара. Планинарски дом је место где ћемо се дуже одморити и припремити за други део успона. Од дома, траса води пашњацима и огољеним деловима Шар планине. Углавном се иде узаном, али обликованом стазом, која нас постепено доводи до подножја Љуботена. Пре самог врха, траса води узаним "ножем", који је захтеван у зимским условима и подсећа на завршницу успона на алпске врхове, али у пролеће и лето све је знатно лакше и занимљивије. На пирамиду Љуботена се излази за око шест сати, ако рачунамо од Старог села, или за највише три сата, ако рачунамо од дома.Са Љуботена, види се цео масив Шар планине, види се планина Кораб, види се Косово поље, види се Скопље, виде се и планине на југу Србије, око Власинског језера итд. Истом трасом спустићемо се са врха, најпре до дома, а потом и до Старог села.

Програм акције (недеља, 20.јуни 2021.године):

00:00 - полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

05:00 - долазак у Старо село, припрема за успон, полазак на успон

08:00 - долазак у планинарски дом, одмор до 30 минута

11:30 - излазак на врх Љуботен, задржавање на врху до 30 минута

12:00 - полазак са врха Љуботен

17:00 - силазак у Старо село, полазак за Ниш

22:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна је из ранца (конзерве, сендвичи, слаткиши...), воде има у планинарском дому Љуботен, потребна количина је 3 литра.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут. Вишак ствари - одеће и обуће, оставља се у минибусу који ће чекати у Старом селу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 2900 динара - превоз и путарине у Северној Македонији.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Слободан Васковић, телефон: 0631118508

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вође акције.

Све додатне информације могу се добити код вође акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

                                                                  

                                                                   

 

Powered by iCagenda